Tikkende verwarming - Tok pok geluid met tussenpozen

Dag_dromer

 • #1
Zoals de titel aangeeft ik heb last van een tikkende verwarming en ik kan de oorzaak maar niet achterhalen.

Afgelopen zomer is het systeem ontkoppeld geweest vanwege een verbouwing op de begane grond. Hierna is het systeem weer gevuld en heeft altijd goed gewerkt. Omdat het buiten nog een aangename temperatuur was natuurlijk niet gestookt.
Nu na de eerste keer stoken in het winter seizoen zijn de problemen begonnen. Het begon met een 3 weg klep welke niet helemaal leek te sluiten. ondanks dat de beneden temperatuur ruim boven de ingestelde temperatuur was bleef de ketel verwarmen. Mijn vermoeden hiervoor was dat hij het warm water op temperatuur probeerde te houden.
Ik heb de 3 weg klep een paar keer handmatig heen en weer gehaald en vanaf dat moment lijkt hij weer goed te werken.

Echter we worden nu al ruim 1,5 week geplaagd 's nachts door tikkende leidingen. Het lijkt te komen nadat de ketel de pomp heeft laten draaien, wellicht in combinatie met het leiding water op temperatuur houden. We stoken 's nachts niet, voor we naar bed gaan zetten we de thermostaat op 15 en deze komt in de nacht nog niet onder de 17,5 graden.
Ik heb ondertussen het systeem al meerdere malen ontlucht. Het viel mij op dat de automatische ontluchter op de pomp niet functioneerde (lek). dus ook deze is vervangen. Sinds dien hebben we geen lucht meer in het systeem maar wel nog steeds die vervelende tik.

Ik kan het tikken reproduceren door de cv laag te zetten waardoor de leidingen afkoelen en dan warm water te vragen. Ik voel dan dat de kachel leiding waar ook het expansie vat aan zit een 1,5 meter warm wordt. Er is geen stroming in de leiding te voelen.
Op het moment dat ik water vraag begint het tikken en dat gaat nog een 2 minuten door na dat ik de kraan heb dicht gedraaid. Het tikken lijkt van de kachel leiding te komen die warm wordt. Maar die is niet los geweest. De ketel hangt op zolder net als het expansie vat.

Ik weet niet zo goed meer waar ik het moet zoeken. De ketel is geen jonkie meer (vaillant VHR NL 24-28C) maar doet het nog uitstekend, het wordt lekker warm en hij levert goed warm water. Ik wil best investeren in het beestje maar wel met een goede diagnose en niet lukraak maar wat vervangen.
Ik zou nog kunnen verzinnen dat het in het expansie vat zit, deze is ook al ruim 10 jaar oud dat de druk op en afbouw daar niet geleidelijk in gaat maar als ik de meter volg op de ketel Dan zakt of stijgt die maar met een 0.3 bar. Geen grote schommelingen.

Ik overweeg om tijdelijk de ketel maar in Eco stand te zetten zodat de pomp minder vaak aan gaat. Hij staat nu voor de warme start functie in COMFORT en de toestel functie in Boiler Opwarmen aan, CV aan. Tot ik het probleem gevonden heb. Hopelijk heeft een van jullie een suggestie die ik nog kan proberen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Machienegeweer geluid? driewegmotor defect.

Bij warmwatervraag schakelt de motor niet uit maar blijft doordraaien en gaat da staan ratelen.
gaat de motor naar cv-bedrijf dan schakelt de motor wel netjes af.

Remedie: motor en drieweg vervangen.
 

Dag_dromer

 • #3
Nee, een tok/pok geluid met tussenpozen afhankelijk van de tijd van het afslaan van de pomp tussen enkele secondes en een halve minuut.
De motor op de 3 weg klep hoor je maar gaat soepel. Ook als die weer terug komt en de 3 weg klep zelf komt dan ook goed mee. De tikken zijn niet direct aan deze componenten te herleiden.
 

Ceeshobby

 • #4
Als je warmwater tapt, wordt je cv leiding warm? De driewegklep maakt soms ook geluid, ook het afslaan van de pomp kun je horen.
Heb deze ketel zelf ook, maar tikkende leidingen nog niet meegemaakt.
Onze ketel is van 2002.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #5
Leidingen op spanning staan?
 

Dag_dromer

 • #6
@ceeshobby,

ja één leiding wordt warm en dat is volgens mij niet de leiding die aan de 3 weg klep zit maar diegene die aan het expansie vat zit. En hij wordt maar max 1,5 meter warm. mijn theorie hier over is dat het water zo warm wordt in het kleine circuit dat deze warmte weg lekt richting de cv leiding.

@Obelix2
Zo ver ik weet niet. Het tikken komt heel duidelijk vanuit de ketel of daar dicht in de buurt. Hetgeen wat los geweest is was op de begane grond. De ketel hangt op zolder. De leidingen op zolder worden al niet compleet warm als die tikt laat staan beneden.
 

Ceeshobby

 • #7
En als je de voorkant eraf haalt, hoor je het geluid dan beter?
Is er recent onderhoud geweest.
 

Dag_dromer

 • #8
Met de voorkant eraf hoor je het niet beter, en er is voor het tikken geen onderhoud geweest. Alleen het leeg lopen en vullen (2x) voor de verbouwing beneden.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
 • #9
Zijn er in die periode leidingen geschilderd??
 

Dag_dromer

 • #10
Nee ook niet er is echt niks veranderd boven.
 

Screech

Specialist Verwarming
 • #11
Zorg dat de cv leidingen (verwarming) koud (pislauw) zijn.
Ga voor de ketel zitten, en laat nu iemand de warmwater kraan open zetten.
Houdt de linker cv buis vast op ongeveer 50cm onder de ketel, en voel of deze warmer wordt .
Laat na een paar minuten de warmwater kraan sluiten. De ketel zal in zijn comfortstand nog even doorwarmen op tapwater.
Als je de cv buis nog steeds vast hebt, voel je nu vanzelf of deze warmer wordt of niet.

Wordt de cv buis warmer, vervang dan de cardridge van je dwk. Door dat er steeds een klein beetje heet water via de dwk in de cv buis komt, zet deze extreem uit op een zeer kort stukje en krijg je allerlei leuke geluiden.

Wordt de cv buis niet warmer, dan heb je in ieder geval een warme hand, maar is je dwk goed.
 

Dag_dromer

 • #12
Sorry voor de late reactie maar ik heb nog niet de kans gehad om dit te testen. De rest van het huis zit er graag warm bij voor ik thuis kom. Ik zal hier van het weekend nog naar kijken.

Wel heb ik het expansie vat nog vervangen van de week omdat deze a al 10 jaar oud was en b met een leeg systeem toch niet echt hol klonk. En inderdaad het vat is zo lek als een mandje.
Daarnaast heb ik ondanks dat ik er niks van snap hoe dat zomaar zou kunnen alle muur bevestigingen rond de ketel een keer los gehad en opnieuw vast gezet. Het lijkt nu over te zijn. Ik kan het geluid zo niet reproduceren met de kraan aan. Ik heb het nog niet aangedurfd om de comfort stand weer te activeren vanwege de nachtrust.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu