Tikgeluid aluminium raamdorpel/waterslag bij harde regen?

Pallas

  • #1
Wij zijn recent verhuisd naar onze nieuwbouw woning. De raamkozijnen en de raamdorpel aan de buitenzijde van de gevel zijn van aluminium. We hebben echter gemerkt dat bij hele harde regen er een erg storend tikkend/hamerend geluid optreedt wanneer de regeldruppels van de onderkant van de bakstenen aan de bovenkant van het raamkozijn neerdruppelen op de raamdorpel van aluminium. Het leggen van een handdoek op de raamdorpel helpt enigszins, maar dit kunnen we natuurlijk niet daar neerleggen iedere keer dat het hard regent... Zijn hier nog oplossingen voor te bedenken om dit zelf te verhelpen? Of eventueel een gebrek waarop ik de verhuurder kan aanspreken zodat er iets aan gedaan wordt? Het is namelijk vrij storend tijdens het slapen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik denk dat dit vrij veel voorkomt en dat het 'erbij hoort'. Waarschijnlijk wen je er na een poosje wel aan.

Dat het geluid geeft hangt samen met het gekozen materiaal, lijkt mij geen gebrek o.i.d.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Het ligt eraan of de waterslagen bij de montage zijn voorzien van antidreun-folie. Dit moet aan de onderzijde aangebracht worden:

" Anti-dreun materiaal op rol - zelfklevend

De zelfklevende anti-dreunfolie is speciaal ontwikkeld voor het verminderen van trillingen in metaal. Plak het bijvoorbeeld onder aluminium waterslagen of lekdorpels om het ‘tikkende geluid’ van regen te reduceren. Daarnaast is het toe te passen bij zetwerk en voor het ontdreunen van een staalplaat.

Samenstelling anti-dreun materiaal
Het anti-dreun materiaal is samengesteld uit een plasto-elastische butyl massa met een grote kleefkracht, bekleed met een zwart gelakte aluminiumfilm. Dankzij de grote kleefkracht hecht deze tape zeer goed op de meeste ondergronden, zoals aluminium, staal, glas, (behandeld) hout en PVC."
 

Pallas

  • #4
Is zo'n antidreun-folie nog naderhand aan te brengen onder de waterslagen nadat ze zijn gemonteerd? Of zou ik het er eventueel bovenop kunnen plakken...?
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #5
Plaats eens een foto, in principe als de waterslagen/slag eraf kan kun je dat achteraf ook aanbrengen lijkt mij. Dat is volgens mij aardig hetzelfde als wat er op je deur van j auto zit, een mat van een rubberachtig materiaal wat het plaatwerk ontdreunt. Doet een beetje denken aan bitumen, zo wordt het ook weleens genoemd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Standaard montage-volgorde is: eerst waterslag aanbrengen, vervolgens kozijnen monteren. Dus om de waterslagen te demonteren zullen de kozijnen eruit moeten...
 

Pallas

  • #7
Ik zal eens kijken of de waterslagen er nog afkunnen inderdaad. Is het aanbrengen van zo'n antidreunfolie wel een beetje een standaard in de bouw, of is dit een 'extra' optie (en voor die reden dus waarschijnlijk niet aangebracht door de aannemer die op deze manier op de kosten kon besparen)? Ik moet zeggen dat de bouwkwaliteit van het appartement tot nu toe nogal tegenvalt, dus als het inderdaad gaat om het besparen op kosten zou het me dus niet verbazen dat het niet is aangebracht.
 

Pallas

  • #8
Hoi @Walker, we hebben inmiddels reactie ontvangen van de verhuurder, die weer contact heeft gehad met de aannemer. Die zegt dat er wel degelijk antidreunfolie is aangebracht, maar dat dit niet over de hele breedte van de raamdorpel is aangebracht, enkel een strook in het midden. Is dit de normale gang van zaken of dient de antidreunfolie over het gehele oppervlakte te worden aangebracht?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Geen idee.De folie is op verschillende breedtes verkrijgbaar. Het zou logisch zijn om de maximale breedte te kiezen welke nog onder de waterslag past zodat je ook maximaal effect hebt.

Als je de tekst van mijn quote door google haalt kom je vanzelf bij de leverancier uit. Wellicht kunnen zij hier meer over vertellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu