Tijdens douchen harde knallen in ketel

AyDee

  • #1
Sinds kort hoor ik flinke klappen/dreunen uit de ketel als ik warm water tap via de douche Als ik een tijdje sta te douchen (Na +/-5 min.) vlakbij de ketel krijg je het gevoel dat de ketel gaat ontploffen, het is best hard, onregelmatig maar frequent. Het klinkt alsof er lucht in de leiding komt die heet gemaakt wordt tijdens de aanvraag. Is mijn warmtewisselaar misschien lek? Hoe kan ik controleren wat er mis is? Het betreft een daalderop Aquamax CW4.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Tijd voor onderhoud?
Wanneer is dat voor het laatst geweest?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Is dit gerelateerd aan de problemen in oktober van continu aan en uitschakelen van de ketel tijdens het douchen?
 

AyDee

  • #4
Hi beiden, bedankt voor jullie reactie. Het onderhoud is jaarlijks uitgevoerd, de laatste beurt is minder dan een jaartje geleden. Is er een specifiek Idee waar je aan denkt qua onderhoud wat niet oké is Jackd?

Kronnie, sinds jouw laatste tips hebben we tijdens het douchen de thermostaatkraan altijd voluit aan staan (dit stond voorheen meestal op 80%). Sinds we de doorstroom daarmee vergroot hebben, slaat de ketel niet meer uit en is het water nagenoeg constant tijdens het douchen, top

Dit probleem ontstaat bij goed warm te douchen tijdens bv. koudere dagen. De ketel maakt knallende geluiden, soms kleine knallen, soms grote. Het klinkt alsof de knallen in het water voorkomt. Het zijn er meerdere na elkaar, hoe langer je doucht, hoe frequenter/harder het voorkomt.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
Klinkt mij als een toestel wat aan de kook raakt, eigenlijk niet meer gebruiken en sensoren e.d controleren warrom het toestel overhit, als de ketel aan de kook raakt is dit te zien ol de drukmeter die slaat dan heftig uit bij de knallen
 

AyDee

  • #6
Het is inderdaad zo dat de ketel extra ”knallen” gaat leveren als er heter water gevraagd wordt voor een wat langere tijd. Vanmorgen heb ik het opgenomen en ik merkte op dat het tapwater (door wat voor reden dan ook) te koud wordt, waarna de brander alles gaat geven. Nadat er X tijd niet voldoende warm water afgeleverd wordt aan het tapwater valt de brander uit (beveiliging zoals Kronnie eerder zei) het lijkt er dus wel mee te maken te hebben...)

Ik heb net de storingshistorie uitgelezen, hij geeft in de laatste meldingen aan dat de warmtewisselaar intern vervuild is. Ik wist niet dat een wisselaar vervuild kon raken? Kun je zo’n ding überhaupt reinigen?
 

AyDee

  • #7
oké,... weer een stukje slimmer geworden net Er zit blijkbaar een platenwisselaar in (warmteoverdracht naar de kraan/douche?) en een wisselaar (buis/spiraal) in de branderkamer (om het CV water op te warmen richting de platenwisselaar?) ik heb mijn expansievat gecontroleerd, deze lijkt goed te zijn, wat is de kans dat mijn wisseLaar in de brander een klein scheurtje bevat en hier bij krimpen/uitzetten lucht uit de kamer opzuigt? Kan ik zaken uitsluiten of zal ik maar een afspraak maken?
 

Lammy1

  • #8
Hoog tijd voor een vakman !
 

Onderhoudtje

  • #9
Marcn.88 schreef:
Klinkt mij als een toestel wat aan de kook raakt, eigenlijk niet meer gebruiken en sensoren e.d controleren warrom het toestel overhit, als de ketel aan de kook raakt is dit te zien ol de drukmeter die slaat dan heftig uit bij de knallen
Als de wisselaar lek is zal je dat merken in het verlies van waterdruk en niet in lawaai klachten. Wat wel kan zoals Marco.88 aangeeft, dat je wisselaar of platenwisselaar verkalkt is.
Het volgend kan dan gebeuren, als je warmwater tapt, merk je dan ook dat de temperatuur snel oploopt en dan doorschiet boven de 60 graden. Bij het doorschieten van de temperatuur stopt de ketel met verwarmen en na het afkoelen gaat deze weer verwarmen om weer door te schieten boven de 60 graden. Dit proces blijft zich herhalen zolang je warmwater tapt.

Hoe oud is de ketel?
 

AyDee

  • #10
Dit is EXACT wat er gebeurt!!! De ketel is uit 2011, is het nog de moeite waard om te laten repareren denken jullie?!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

AyDee

  • #11
Lammy1 schreef:
Hoog tijd voor een vakman !
nou inderdaad, het valt mij op dat er vele “vakmannen” tussen lopen die niet zo vakkundig waren Ik heb 3x monteurs over de vloer gehad om naar die probleem te kijken en niemand kan het vinden. Maar we komen nu ERG dichtbij de mogelijke oorzaak!
 

AyDee

  • #12
Wat ik vandaag getest heb: ik heb de verwarming goed laten afkoelen en toen alle platen in huis opengezet. De ketel aangezet en de brander ging keurig en stil alles zonder geluid verwarmen. Daarna heb ik de douche aangezet en na een paar minuten begon het geknal.

Dit geeft volgens mij duidelijk aan dat het probleem in de platenwisselaar zit, klopt deze gedachte?

De reactie van de ketel is exact zoals jullie beschrijven (te heet, te koud en dat proces blijft zich herhalen). Als de platenwisselaar verkalkt is, krijgt hij de temperatuur niet op orde waardoor de brander daar (te) heftig op reageert. Waar komen dan de “knallen” vandaan? Zou het kunnen dat de ontstaan door cavitatie doordat de brander te ver doorslaat? Dan zou het plaatje compleet zijn.

jammer dat die wisselaar helemaal achterin de ketel zit, tegen de achterwand zal wel een dure grap worden niet?
 

Onderhoudtje

  • #13
Er zijn nog meer mogelijkheden die dit kunnen veroorzaken, zoals een pomp die niet goed werkt, lucht in de ketel. Vanuit een tekst een diagnose te stellen is niet te doen, hiervoor moet je bij de ketel staan. Als ik jouw was zou ik een monteur erbij halen om de ketel te onderzoeken.
 

AyDee

  • #14
ga ik doen! Ik laat t weten, bedankt all!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Krunnie

AyDee

  • #15
Hi all,

Nou, er is naar gekeken maar het euvel is nog niet opgelost helaas. Het gasblok was gecorrodeerd en is vervangen. Het blijkt dat dit type ketel behoorlijk wat problemen kent, waaronder het slechte ontluchten van de wisselaar. Het advies is nu om goed te blijven ontluchten. Als het probleem zicht blijft voordoen denkt de monteur dat het expansievat aan vervanging toe is. Deze is inmiddels 9 jaar oud, zou goed kunnen natuurlijk. De gedachte dat de platenwisselaar stuk zou zijn vond de monteur niet zo logisch. Ik vroeg mij af, als mijn expansievat lek is, kan ik dat gewoon testen door het ventieltje onderin het expansievat kort in te drukken? Als hij lekt en de lucht zou de brander in schieten, moet er CV water voor in de plaats komen toch?

Anders maar gewoon vervangen dat ding?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #16
Bij twijfel aan een expansievat gewoon vervangen voor die paar tientjes kun je geen ellende hebben
 

AyDee

  • #17
Sinds vandaag zit het nieuwe expansievat erin. Alles is goed ontlucht,.. nu fingers crossed
 

axer_be

  • #18
ik heb dit jaren geleden ook meegemaakt tijdens het in dienst nemen van mijn nieuwe ketel. Bleek dat er 2 temperatuursensoren elektrisch onderling verwisseld werden, waardoor de ketel bleef "bijstoken" omdat hij verkeerde (en dus te lage) temperatuur binnenkreeg. het gevolg was stoomvorming welke telkens implodeerde bij afname van warmwater. Misschien de sensor even testen?
Indien iemand hierover opmerkingen/twijfels heeft, hoor ik het ook graag :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu