Thermostaatkraan vervangen - handigheidjes van experts

Starter112

 • #1
Beste allen,

mijn radiatorknop is kapot en drukt niet zo heel goed meer in (i.e. als ik aan de knop draai dan gaat het heel stroef en blijft de pin soms vastzitten dat het open staat, terwijl ik hem eigenlijk dicht wil draaien). Nu heb ik de knop eraf gehaald en zie ik het volgende (zie afbeelding eronder). Ik heb de componenten opgedeeld in 3 delen, waarvan ik denk dat ze onafhankelijk van elkaar zijn (i.e. kunnen bewegen).

photo_2022-12-09_07-59-43.jpg


Gezien ik dit niet eerder heb gedaan en ik ook niet echt online kan vinden wat voor dingen je hiervoor nodig hebt, dacht ik aan om mijn vraag gewoon hier te stellen. Het lijkt mij namelijk niet al te complex, maar ik denk wel dat wat handigheidjes van experts dit process veel makkelijker maken (gezien het ook nog winter is).

Ik heb dus een nieuwe knop met een stukje buis gekocht. Ik heb alleen heb ik niet echt een idee of het past, want ik kan niet lezen wat er op mijn huidige thermostaatkraan staat. Ik heb hier wat foto's ter vergelijking en de verpakking van mijn nieuwe kraan. Ik denk dat het past, omdat ik de dikte van de buis heb gemeten van Deel B (het middenstuk). Echter, realiseer ik mij ook dat het niets zegt over de aansluiting van Deel A en Deel B.

photo_2022-12-09_08-36-41.jpgphoto_2022-12-09_08-30-54.jpg

photo_2022-12-09_08-33-30.jpg


Volgens mij lijkt het exact op deze (zie: https://www.hornbach.nl/p/danfoss-thermostaatkraan-ra-n-15-recht-1-2/5014493/), echter had ik een andere gekocht omdat een Hornbach niet erg dichtbij zit bij mij. De lengte lijkt ook wel goed, zijn er andere dingen die ik kan meten om zeker ervan te zijn dat ze passen? Het lijkt er ook op dat bijna alle verwarmingsinstallaties 1/2 inch zijn, gezien deze het vaakst voorkomen, maar ik heb geleerd uit ervaring dat je beter niets kunt aannemen.

Alvast bedankt! 1670570945767.png 1670570986507.png photo_2022-12-09_08-35-21.jpg 1670571530461.png 1670571795399.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Starter112

  • #2
  Mijn tweede vraag is of een PTFE Thread Seal Tape werkt tegen lekkages, stel ik heb het erin gezet, voldoet deze tape dan? Gezien het een verwarming betreft en het warm wordt lijkt het mij dat het ook kan dat het wegsmelt, maar dat weet ik niet. Of adviseren jullie andere methodes om lekkages te voorkomen?

  Bekijk bijlage 53371

  Mijn laatste vraag is een klein beetje technisch, ik heb ontdekt dat een deel van de thermostaatkraan kan draaien, hierdoor kan ik één deel vastdraaien, echter dat andere deel, dat zit aan de thermostaat vast. Hierdoor als ik draai krijg ik het volgend probleem:


  Zie hierboven een doorsnede van de buis (i.e. je kijkt dus vanuit de zijkant tegen de verwarming aan en de buis gaat naar de verwarming en zit dus in de "verte" / "diepte").
  Als ik hem draai, dan zit er natuurlijk een pinnetje voor de thermostaatknop. Deze komt dan tegen de muur aan. Hoe draai ik deze los? Ik neem aan dat Deel A niet kan draaien omdat het vastzit aan de buis. Hoe lossen jullie zoiets op? Ik kan de buizen beetje los maken van de beugels en dan hopen dat ik het eraan vast kan draaien, zonder dat ik alle buizen moet demonteren. Echter, misschien weten jullie een slimmigheidje ervoor dan het een beetje forceren?

  Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.

  1670571831629.png
   

  Auto-Geen

  • #3
  Om de klus tot een goed einde te brengen kan je beter een nieuwe danfoss knop er op zetten. Met de kraan die er nu zit is niks mis.
   

  Starter112

  • #4
  Hey Auto-Geen, dank u wel voor uw antwoord. De kraan die er nu zit is dus wel degelijk iets mis. Het pinnetje dat drukt in principe niet meer goed in. Dat is in principe niet zo heel erg, maar soms springt het pinnetje er niet meer uit als je de knop hebt verwijderd. Pas wanneer ik een paar keer goed sla met een hamer komt het "misschien" eruit. Zodra het pinnetje er niet meer uit kan, dan kan ik de radiator dus ook niet meer aan krijgen. Vandaar dat ik het wilde vervangen.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #5
  Dit soort Danfoss kranen geven juist wel veel problemen, ik zou ze zelf niet meer willen hebben.
  Het enige waar je op moet letten is de afmeting tussen het begin van B en het eind van C.
  Als de nieuwe kraan bijna dezelfde lengte heeft dan kun je het gewoon maken.
  Deel A in de nieuwe kraan draaien en delen B en C van de nieuwe kraan plaatsen waar ze horen.

  PTFE tape is niet de beste oplossing maar als je het correct aanbrengt en er verder niet meer
  aan draait dan is het zeker goed. Hennep of een andere, meer moderne oplossing is veel beter.
  Hennep zet uit als het vochtig wordt en dicht daardoor beter af. PTFE kan beschadigen en gaan lekken.

  Probeer ook een goed merk te kopen, ik mag hier geen Heimeier of iets dergelijks adviseren maar neem
  niet zomaar de eerste de beste kraan van een bouwmarkt. Over 15 jaar is het makkelijk als je de knop
  kunt vervangen door een standaard M30x1,5 knop.
   

  Starter112

  • #7
  Beste allen,

  dank jullie wel voor jullie reacties. Het is mij uiteindelijk goed gelukt om de kraan te vervangen. Ik heb zoals jullie hebben geadviseerd Hennep en de Danfoss vervangen door een ander merk. Ik heb mijn eerdere "eerste de beste kraan van de bouwmarkt" ingewisseld voor een andere. De lengte was gewoon prima en verder niets mis mee.

  photo_2022-12-10_23-14-53.jpg


  photo_2022-12-10_23-14-50.jpg


  In het vervolg, als iemand hier anders tegen aan loopt. Deel C moet je als eerste losschroeven en daarna kan je pas goed bij Deel A (dat lijkt voor de experts misschien logisch, maar ik moet er wel even goed naar kijken). Vervolgens ook misschien even wat beugels losser maken zodat je iets meer beweegruimte hebt om het goed vast te draaien.

  Was uiteindelijk al met al bijna 50 EUR kwijt aan deze dingen, maar dan heb je ook wat denk ik. Last but not least, als alles is getest (op lekkages), dan even goed ontluchten en volgens mij doet je verwarming het dan weer! Dank jullie wel voor jullie hulp!
   

  Han3

  • #8
  ok
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu