Thermostaatkraan temperatuur verandert niet

Nando

  • #1


Beste forumleden,

al enige tijd werkt de thermoskraan niet meer naar behoren. als ik de temperatuur hoger zet dan voel je dit nauwelijks. nu lees ik op verschillende sites dat het kalk aanslag kan zijn en schoonmaken een simpel oplossing kan zijn. Echter weet ik niet hoe ik deze kraan open kan maken, nergens zie ik een schroef of iets dergelijks waarmee ik de kraan kan openmaken. wie kan mij vertellen hoe ik dit kan oplossen?? er staat ook geen merk op de kraan aangeduid
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Rechts in de kraan onder de temperatuurknop zit een klein inbusboutje.
Als je dat boutje eruit draait kan de gele cartouge eruit getrokken worden.

Dat is het complete thermostaat gedeelte in de ontkalking of azijn middel leggen en daarna een klein beetje kranenvet of vaseline aan de o ringen smeren en de cartouge weer terug duwen in het kraanhuis.

Het inbusboutje er weer in vast zetten en dan zal als alles goed gegaan is weer moeten werken.

Als je de knop van de de as af haalt moet de temperatuur instelling en dergelijke weer goed worden ingesteld in de knop, dat is vaak erg lastig dus laat dat allemaal gewoon zitten.

Wel even de hoofdkraan dicht zetten :mrgreen:
Vr Gr en succes ermee
 

Nando

  • #3


beste Cvolieboy,

bedankt voor je antwoord, helaas zie ik nergens een inbuisboutje, zou deze onder de zwarte rondje zitten? ik wil deze niet eruit forceren voordat ik zeker weet dat er iets onder zit.

en goeie tip over de hoofdkraan dicht zetten :D
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als er aan de onderkant geen inbus boutje zit, net naast de pijl, dan moet je het zwarte dopje verwijderen.
Daarachter zit als het goed is dan een schroef die je losdraait en de knop er af kunt halen.


Dan zie je het binnenwerk zitten, dat je er uit moet halen, en ontkalken.
Soms helpt dit, maar anders heb je een nieuw thermostaat gedeelte nodig, of een nieuwe kraan.
 

Spijk

  • #5
Het probleem met thermsotaatkranen is, is dat ze meestal altijd in dezelfde stand blijven staan, zo rond de 38 graden. Hierdoor zit er weinig tot geen beweging in het thermostaat element en gaat het verkalken en vastzitten. Uw klacht is daar een typisch voorbeeld van. Uw element is niet kapot, want hij mengt nog. Maar hij zit wel vast, want u kunt niet meer bijstellen.

In 99% van de gevallen werkt het heel goed om de de kraan aan te zetten en de thermostaatgreep eens een keer of 20 van max koud naar max heet te draaien. En dan niet te flauw draaien, gewoon even flink op en neer, op z'n donder geven. Meestal schiet de kalk er dan af en werkt hij weer als vanouds. Werkt dat niet zult u het element inderdaad uit de kraan moeten halen en moeten ontkalken.

Daarna het advies om u aan te wennen elke dag als u in de douche stapt de greep even van heet naar koud te draaien. Daarmee blijft hij in beweging en voorkomt u dat een klacht als deze terug komt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Apart, ik heb de zelfde look a like kraan en daar zit een inbus boutje onder in, dus heel gemakkelijk demonteren en ontkalken.

Wat Spijk schrijft klop geheel, staat ook vaak in de gebruiksaanwijzing.

De kraan blijft dan in beweging, meestal moet toch na een jaar of 5 dit type kraan wel gesmeerd worden met kraan vet op de assen om goed te blijven draaien.
 

Nando

  • #7
Bedankt voor jullie hulp allemaal!!

Het inbusboutje zat idd achter het zwarte dopje en ik zal eerst het 20x rond draaien proberen en als dit niet werkt de binnen werk gaan schoonmaken.

wat een geweldig forum is dit voor de niet handige mannen onder ons, nogmaals bedankt allemaal voor jullie hulp.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Wel even het water laten stromen, als je de knop diverse keren gaat draaien.
Dan spoelt meteen de kalkaanslag weg.
Het beste kun je dan ook even de sproeier van de slang draaien, dan krijg je ook geen kalk in de sproeier gaatjes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu