Thermostaatknop electrische vloerverwarming

Sdirkx

  • #21
Ik heb de handleiding van de fabrikant ontvangen. Het is de S-control die wij hebben.
Aansluiten op 220 ben ik nog niet aan toe gekomen, maar ben al heel wat verder inmiddels. En dan werpen zich gaande weg vragen op.
Het leek er aanvankelijk op dat alleen de potentiometer verkeerd stond. Door niet meteen de thermostaat te bruggen heb ik voorkomen dat ik nu wellicht al n andere thermostaat had aangeschaft, terwijl deze (zo nu lijkt) misschien niet eens kapot is. Volgende stap is controleren of de bedrading goed aangesloten zit, maar daar heb ik wel iets meer info op basis van dat aansluitschema voor nodig. Ben namelijk niet bekend met dit soort thermostaten. Dus als iemand de betekenis kent van die 2x heating, dan hoor ik dat graag.
We zitten in een verbouwing van onze nieuwe woning, dus dit doe ik tussendoor. Uiteraard zal ik ook op 220 rechtstreeks gaan aansluiten, maar wil graag ook begrijpen wat de werking is tegelijkertijd. De hulp wordt uiteraard erg gewaardeerd!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #22
Heating is Engels en staat voor verwarming.........dus dat zijn de aansluitpunten voor je verwarming (maar nogmaals: ik vermoed dat je een verkeerd schema hanteert)
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #23
Het kan dus ook nog eens heel goed zijn dat je maximaal thermostaat te laag staat.
En JA vvw is traag en is niet binnen 1 à 2 uur door en door warm.
Daarvoor zijn dis die nieuwere thermostaten die digitale dus.
Die zijn adaptief werkend en regelen na het instellen van de tijd na een paar dagen alles zelf.
 

Sdirkx

  • #24
Degooyer: Waarom denk je dit? De fabrikant heeft op basis van een foto vastgesteld dat t om een S-control gaat en uit die handleiding heb ik dit schema ook gehaald :)

ps: dat heating begreep ik wel hoor. Mijn vraag was of #2 ook geen spanning zou moeten hebben.
 

Sdirkx

  • #25
Obelix2: Maximaal thermostaat = potentiometer waar ik t over had. Die stond inderdaad op minimum, maar inmiddels maximaal. Echter vloerverwarming werkt amper.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #26
En in de handleiding van degoyer staat dat het een s control is en heeft dus andere aansluit punten.
Misschien iets om eens met de importeur / fabrikant over te mailen?

En nee,
Je hebt een fase en een nul aansluiting dus niet 2 fases.
 

Sdirkx

  • #27
Zal de fabrikant 's vragen. De rest van de manual ziet er hetzelfde uit overigens. Dus er is dan ergens iets veranderd in de loop der tijd bij de S-control.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #28
Mogelijk zijn er diverse versies "S-Control" in omloop: zou best kunnen.
Dit is geen fabrikant, maar handelaar: koopt gewoon waar het goedkoopste is (geef het maar een naampje en verkoop het veel te duur)

Maar je kunt blijven mijmeren over die thermostaat, maar check eerst eens die mat: dan weet je in ieder geval wat je moet kopen: je kunt die thermostaat toch gewoon even testen zonder die mat? Ga toch logisch te werk!!!
Dit soort simpele thermostaten kun je overal kopen voor rond de 60 euro (of goedkoper: zoveel bijzonders is het niet).
Neem aan dat je nu genoeg adviezen hebt gehad om er uit te komen.......
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #29
Dit aansluitschema van de S-Control: (vanuit de doc. van de leverancier)



correspondeert dus niet met jouw aansluitschema: (wat je dus van diezelfde leverancier hebt ontvangen......vreemd weten ze zelf nog wel wat ze verkopen??)



(en dit vind ik maar een vreemde voorstelling.........)

Die leverancier maakt er dus wel een potje van (maar al eerder geschreven: er zijn wel meer van dat soort ervaringen met deze leverancier)
Moet eerlijk zeggen dat het bovenste schema mij het meest logisch overkomt..........
 

Sdirkx

  • #30
Nou, allereerst bleek op de achterkant van de unit het schema te staan dat ik ook in de manual had staan, dus dat klopte.

Toen gebrugd, maar kwam op hetzelfde neer als m'n eerdere test. Na ca 2 uur voelt de vloer niet koud meer aan, maar om nou te zeggen warm.. en na 6 uur is dat niet veranderd. Nu vraag ik me dus af hoe warm zou die vloer moeten worden als ik 'm op 40 graden zet gedurende 6 uur en ie meer dan 3000 (!) Watt slurpt. Zoals ie nu werkt, is het in ieder geval waardeloos!

Mocht de mat zelf niet in orde zijn, dan hebben we dus pech en houdt het op. Dan zullen we een straler oid moeten gaan gebruiken. Scheelt ook een hoop aan energiekosten omdat het direct warmte geeft.

Het vervelende is dat het door de vorige eigenaar is geplaatst (geen idee wanneer) en we dus geen garantie meer hebben (nagelezen op de site van Magnum).
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #31
Een troost: een kapotte mat kost je ook geen energie......
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #32
Over hoeveel vierkante meter praten we hier?
 

Sdirkx

  • #33
Ca 5 m2.
 

Sdirkx

  • #34
Heb inmiddels ook antwoord van de fabrikant op de vraag hoe het zit met de bereikte temperatuur en de snelheid van het opwarmen.

Ze geven aan:

"Indien u de matten rechtstreeks heeft aangesloten op de netspanning zorgt dit ervoor dat de vloerverwarming maximaal aanstaat, aangezien er geen regelaar meer tussen zit. Dit betekend dat dat de maximale capaciteit is van de geïnstalleerde verwarming.
Wel is het zo dat de gewenste 40 graden nooit bereikt wordt. Het beste kunt u de verwarming niet uitzetten, maar continue op een bepaalde temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de energie in de vloer blijft en de verwarming niet steeds vanaf een koude vloer hoeft te beginnen."

Nou, als de bereikte temperatuur amper 20 graden is bij een instelling van 40 graden en het zo lang duurt (waardoor het eigenlijk continu aan moet staan), dan is zo'n verwarming niet afdoende om een ruimte te verwarmen en worden de energiekosten gewoon veel te hoog). Komt er op neer dat we een andere vorm van verwarming zullen moeten gaan toepassen (tevens gunstiger voor het energieverbruik). Met deze ervaring kan ik me moeilijk voorstellen dat electrische vloerverwarming als serieus alternatief voor een radiator of conventionele vloerverwarming gekozen wordt.

Ik zou nog wel 's kunnen proberen om een energiemeter aan de thermostaat te hangen, om preciezer het verbruik te meten. Maar als de verwarming niet voldoende is, is het alsnog niet echt 'n bruikbaar systeem.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #35
Probeer eens te meten,
Meet de stroom die de mat trekt als hij op 230 volt direct staat.
Aan de hand daarvareken je het vermogen an de mat uit.
Dan weet je hoeveel wat/ vierkante meter je hebt.

Je hebt veel onbekenden.
Je weet niet hoe diep de mat ligt, je weet er hoe groot ze , je weet geen vermogen.

Wat geven ze aan voor een vermogen per vierkante meter?


Je regelaa rkan MAXIMAAL 3500 watt aan.

Dus meet je stroom en reken uit hoe zwaar de mat überhaupt is.

P=U*I
Vermogen (P)
Spanning (U)
Stroom (I)

Als je dat weet heb je het totale vermogen.

Mijn eigen mat kan ik opstoken tot ongeveer 25 graden
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #36
Veel aandacht voor 5M2 vloerverwarming en een werkende/nietwerkende thermostaat........want waar nu echt de fout ligt, daar zijn we na 35 posts m.b.t. dit onderwerp, nog steeds niet achter........

Het (simpele) antwoord van de leverancier (want fabrikant is het zeker niet) bevreemdt mij zeer.
Juist elektrische vloererwarming kan in toepassingen zoals een badkamer of keuken zeer goede diensten bewijzen, als je het maar met verstand gebruikt (en dan hoeft het ook niet duur te zijn, zoals door velen wordt gedacht en beweerd)
Bij 5M2 is het vermogen 750-800 Watt (tenzij een matje van 100Watt/M2 is gebruikt: dat is ook een veel te klein vermogen en zal je erg lang moeten wachten)

Die elektrische vloerverwarming aan laten staan zou ik nooit adviseren. Ik adviseer altijd een klokthermostaat (ook al te koop beneden de ca € 50,00 duurder hoeft het echt niet te zijn) en daarmee te regelen wanneer je de vloerverwarming wilt gebruiken.

Bij een vloerverwarming aangesloten op de eigen CV of stadsverwarming zou mijn advies wel zijn om deze continue aan te laten staan, maar bij elektrische vloerverwarming ligt dat toch iets anders: die valt goed te regelen met een klokthermostaat (zeker als de verwarmingsmat of -kabel net onder de tegels is gemonteerd)

Ligt de verwarmingsmat wat dieper in de vloer, ook dan zul je de vloertempertatuur goed kunnen regelen, maar duurt het wat langer voordat je dat aan de oppervlakte voelt. (als de vloersensor tenmiste goed is gemonteerd en ook zijn goed werkt: dat is allemaal te meten)

M.i. heeft de vraagsteller nu al erg veel handreikingen ontvangen via dit forum, en is hij nu aan zet iom die tips ook eens uit te voeren.....
Mijn laatste advies: koop een nieuwe klokthermostaat en vervang de huidige thermostaat: dan ben je van al je problemen af.
Je zult dan zeker nog plezier beleven aan je vloerverwarming. (want je geeft zelf al aan dat de vloer warmer wordt, dus de mat lijkt te werken.....)
Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu