Thermostaat verwijderen lasklemmetjes

Fistula80

  • #1
Hallo beste klussers,

Ik wil jullie graag het volgende voorleggen:

Ik ben aan het klussen bij mijn moeder in de woonkamer. Voorheen hing er in de woonkamer een thermostaat aan de muur. Echter zich in de woonkamer tevens een houtkachel bevindt, is er een 2e thermostaat op de gang gehangen (aan de andere kant van de muur). Dit zodat het in de rest van het huis gewoon warm blijft d.m.c. CV.

De situatie is dus zo:

1.) Thermostaat in woonkamer is loos en werkt ook niet.
2.) Thermostaat op de gang werkt gewoon.
3.) De aansluiting vanaf de CV komt uit in de woonkamer. Vanaf hier zit het met lasklemmetjes doorgelust door een nieuw gat in de muur naar de gang (2e thermostaat).

De lasklemmetjes in de woonkamer waren verborgen in de thermostaat. In deze thermostaat was er toevallig een uitsparing.

Nu wil ik de thermostaat in de woonkamer verwijderen. Het is een oud ding en heeft geen toegevoegde waarde. Ik wil hier gewoon overheen behangen. Echter...waar laat ik die lasklemmetjes?

Kan ik de elektriciteitsdraadjes met elkaar verbinden door isolatieband en de draadjes d.m.v. een klein sleufje in de muur verbergen? Naar ik begrepen heb staat er 24V op deze draadjes. Is dit een veilige optie?

Hopelijk begrijpen jullie wat ik bedoel! :)
 

StefanD

  • #2
Alleen verbinden met isolatietape lijkt me geen goed idee: je loopt grote kans dat de verbinding na verloop van tijd minder wordt en de thermostaat problemen gaat geven.
Ik zou de draden in elk geval solderen en dan goed inpakken in isolatietape.
Bedenk wel dat als je de draad wegwerkt in de muur, je er niet meer gemakkelijk bij kunt. Ik zou zeker kijken of je niet een nieuwe draad kunt aanleggen waar je later nog wel bij kunt.
 

Fiesiekus

  • #3
Er zijn zeldzame gevallen waarin er 230 V op staat, maar ik denk dat dat bij jou niet zo is. Als je dat even zeker wilt uitzoeken, is de aangegeven methode 100% oké. Wel even solderen en aftapen.
 

Teddybeertje

  • #4
Pas op met zomaar draden door te verbinden!

als het goed is gaan er 2 draden naar de CV. (kunnen er meer zijn, maar meestal zijn dit er maar 2)

Bij mijn CV systeem is het zo, dat wanneer ik die 2 draden aanmekaar knoop, de CV aanslaat.

En is het een verouderde CV, dan hou er rekening mee, dat daar geen 24V op staat, maar 230V.

wil je het zeker weten, dan meten met Multimeter.

En wil je de draden verlengen, ontbloot dan de uiteinden, en draai deze inelkaar, even solderen, en gebruik dan een krimpkous, en geen tape.
Tape kan nl in de loop der jaren loslaten, en dan heb je kans op kortsluiting. Zeker wanneer je de draden in de muur wilt wegwerken, moet je dat ten aller tijden zien te voorkomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu