Infrarood spiegel aansluiten op thermostaat

Louiz

  • #1
Voor een techneut waarschijnlijk een simpele vraag maar ik kom er niet uit :roll:. Ik heb een eenvoudige infrarood spiegel opgehangen in de badkamer, de stekker afgeknipt en aangesloten op een 230V thermostaat. Leek me simpel, de thermostaat werkt prima maar de spiegel wordt niet warm. Nu ik me erin verdiep (ja, weet ik, had ik meteen moeten doen) zie ik dat de aansluiting op de thermostaat spanningsloos is. En nou weet ik het niet meer ... Wie wel?
Louis
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De thermostaat is wel in staat om 230V te schakelen? En het schakelcontact kan de stroom van het verwarmingselement aan?

Heb je een aansluitschema van de thermostaat wat je kunt delen?

Vertrouw je je eigen kennis en kunde wel genoeg om hier een veilig samenstel van te maken? Het klinkt een beetje knutselachtig zo, stekker afknippen etc. Ik neem aan dat die thermostaat wel is ingebouwd in een geschikte en afgesloten behuizing? Hoe wordt het snoer daar ingevoerd en voorzie je wel iets van trekontlasting?
 

Louiz

  • #3
Dat is snel!
Ja, ik heb misschien wat weinig info gegeven. De thermostaat is in een inbouwdoos in de wand geplaatst. Die inbouwdoos is geplaatst door de elektricien die ook de bedrading door de wand tot achter de spiegel heeft getrokken. De bedrading tussen thermostaat en spiegel (zwart, blauw en aarde) is op de spiegel aangesloten en ik heb zelf een thermostaat aangeschaft. Hieronder een plaatje van de thermostaat; ik heb de zwarte draad even losgehaald. Kan je dit volgen?

20210929_195742.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
In contact 2 ook een fasedraad (bruin) aansluiten, in contact 1 de zwarte draad naar de spiegel.

Heb je ruimte voor lasklemmen achter de thermostaat? Dan zou ik een 3-voudige lasklem op de bruine draad plaatsen en dan met 2 korte stukjes bruin naar contact 3 en contact 2.

Blauw naar de spiegel sluit je buiten de thermostaat om aan. Ook dat doe je het beste met een lasklem. De blauwe draad uit de wand en de blauwe draad naar de spiegel kunnen in die lasklem en dan een klein stukje blauw naar contact 4.

Beide groen/gele draden uiteraard ook met elkaar verbinden.
 

Louiz

  • #5
Dat moet lukken. Ik ga er morgen mee aan de slag. Je hoort nog!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik zie trouwens dat je op de thermostaat ook een aardedraad kunt (moet?) aansluiten, op contact 5.

Daarvoor geldt dan hetzelfde als voor blauw: steek beide groen/gele draden in een lasklem en ga met een klein stukje draad naar de thermostaat.
 

Louiz

  • #7
Zal ik doen!
 

Louiz

  • #8
Gelukt! Xander, dank voor je advies.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu