Thermostaat met lage hysterese i.c.m. vloerverwarming

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #21
Als je een WA regeling goed insteld, heb je altijd de goede temperatuur je vloer in. Immers, als het buiten kouder is, moet je vloer warmer zijn. Je ketel gaat dan dus je vloertemperatuur regelen, in plaats van de knop op je verdeler.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #22
Ben ik niet helemaal met je eens Ingmar .
de vloer temperatuur hoort constant te zijn, die wordt ingesteld met je aanvoer voeler / thermostaat knop op je verdeler.
de aanvoer temp van de ketel hoort daar gewoon minimaal 10 graden boven te zitten zodat als er warmte vraag is deze ook geleverd kan worden.
voor radiator groep klopt jou verhaal wel.
maar niet voor de vloer.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #23
Een vloertemperatuur constant?
Je zult toch meer warmte moeten afgeven als het buiten kouder is...
En om dat te doen zal je vloertemperatuur omhoog moeten.

Ik heb hele goede ervaringen met een cenvax floor trouwens, daarbij wordt de vloertemperatuur ook geregeld in functie van de buitentemperatuur.

Met de thermostaatknop op de verdeler begrens je de temperatuur.
 

Bernhard

  • #24
Een war of ruimteregeling kan geen vloerverwarming op 0,5grd regelen.
De afkoeling of opwarming duurt afhankelijk van de massa van de vloer 1 tot 4 uur. In 1uur kan de externe of interne warmtevraag alweer gewijzigd zijn. mvgr Bernhard
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #25
En dan nog zal mijn vloer nooit warmer dan 35 a 40 graden celsius mogen worden.
dus inherent regelen aan de buiten temperatuur kan op een vloer alleen maar door langer warmte er in te stoppen en niet meer temperatuur.

volgens wat ik ooit geleerd heb.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #26
Wil je de temperatuur van de vloer binnen bepaalde grenzen regelen dan kan dat met een thermostaat met vloersensor, waarbij je naast de ruimtetemperatuur ook de vloertemperatuur kunt instellen (min. en max. waarden, ook nog eens in te stellen binnen 0,5 graden C: hetgeen je wenst: 0,1 graad nauwkeurig is met commerciele thermostaten niet haalbaar en je ketel zal weinig rust krijgen.......)

Hier regelt de ruimtesensor van de thermostaat de kamertemperatuur, terwijl de vloertemperatuur gelijktijdig wordt gecontroleerd door de vloersensor.
De thermostaat wordt ingesteld op een gewenste temperatuur en de gewenste maximale temperatuur. (+ een schakeldifferentie, in te stellen tot een 0,5 graad nauwkeurig)
De combinatie ruimte en vloersensor werkt zeer goed wanneer de verwarming is geïnstalleerd onder een houten vloer waarbij de temperatuur onder de vloer niet hoger mag worden dan ca 28 graden graden C. (en ook weer neit te laag mag worden)

Met een thermostaat zoals je nu toepast zal dit nooit lukken (trouwens met geen één thermostaat met alleen een ruimtesensor, maar dat komt uit de andere antwoorden ook al naar voren)
De vloertemperatuur in functie van de buitentemperatuur regelen lijkt mij niet zo zinvol: wat interesseert het mij wat de temepratuur buiten is, als ik de vloertemperatuur binnen vooraf ingestelde waarden wil houden?

Gebruik deze thermostaat met vloersensor in combinatie met een pompschakelaar. Maar pas dan wel de juiste thermostaat toe: in het programma van de producent van die C....therm vind je die niet......)
Deze oplossing is al vele malen tot grote tevredenheid van de gebruikers toegepast.

M.i. werken regelingen die gerelateerd zijn aan de situatie buiten niet, als je wilt bereiken wat je wenst, zeker niet met die gewenste nauwkeurigheid.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #27
Degooyer schreef:
De vloertemperatuur in functie van de buitentemperatuur regelen lijkt mij niet zo zinvol: wat interesseert het mij wat de temepratuur buiten is, als ik de vloertemperatuur binnen vooraf ingestelde waarden wil houden?
Het is toch de buiten temperatuur die er voor zorgt hoe snel alles wordt afgekoeld.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #28
Dat wel, maar dan nog kun je niet meer warmte er in duwen dan je maximale temperatuur die ingesteld is op je thermostaatknop.
alleen de duur van het verwarmen kun je veranderen.
of loop jij altijd met vuurvaste schoenen / pantoffels over je vloer met hoge temperatuur.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #29
Wgb schreef:
Het is toch de buiten temperatuur die er voor zorgt hoe snel alles wordt afgekoeld.
Zeker bij de moderne woningen, die goed geïsoleerd zijn en van dubbel (of driedubbel) glas zijn voorzien speelt m.i. de buitentemperatuur steeds minder een rol. Ik zal dus echt nooit regelingen advsieren, die gebaseerd zijn op de buiten-situatie.
Zeker ook niet als er standaard thermostaten zijn, die het probleem voor je kunnen oplossen (zonder al die toeters en bellen zoals weersafhankelijke regelingen)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #30
Volgens mij is de buitentemperatuur de enige die een rol speelt. :wink:
Gaat deze snel veranderen, hoe snel dat moet gaan geen idee, dan zou je een tekort of teveel aan warmte krijgen. Toch.
Een woning die slecht winddicht is daar kan ik me wat bij voorstellen dat een WAR tekort schiet.
 

Consul

  • #31
Ik heb zelf op verschillende plekken temperaturen gemeten met loggers.
Buitentemperatuur, 2x kamertemperatuur, vloerwatertemperatuur-aanvoer, vloerwatertemperatuur-retour.

Mijn ervaring is dat als het vloerwater WA geregeld wordt:
1- comfort gaat omhoog
2- temperatuur blijft constanter
3- geheel wordt zuiniger

Goed inregelen is dan wel vereist.
Ik kan je grafieken laten zien die dit aantonen.

Als de watertemperatuur van de vloer te hoog staat, gooit de kamerthermostaat de ketel op een gegeven moment uit. Maar door de relatief hoge temperatuur van de vloer blijft deze nog energie afgeven.
Daardoor schommelt de temperatuur in de kamer meer als deze te hoog staat ingesteld. Daarom wil ik deze watertemperatuur ook WA laten regelen. Is echt veeeel beter!
 

Techneutje

  • #32
Als ik dit allemaal lees denk ik...waar gaat dit allemaal over?
Ik heb ook vloerverwarming als hoofdverwarming i.c.m. een hoogbejaarde combi ketel (Vaillant uit 1983) en een ChronothermIV.

Goed inregelen, zal wel. Het maakt bij mij allemaal maar weinig uit of ik de thermostaat op het verdeelblok op 1 of 4 zet (kan tot 9) de vloer wordt op 4 voor het gevoel niet eens veel warmer maar op 1 ook nooit te koud. In het voor en najaar staat ie op 2 en midden in de winter op 3 of 4. De cv moduleerd dan naar de laagste stand en blijft dan vrij lang aan. Met de verdeelblokthermostaat op 4 gaat de cv vaker aan maar dan weer korter. Hoger dan stand 4 wordt hier als te warm ervaren. De temp van de cv ketel kan ik ook zonder merkbare effecten variëren van 35 tot 55 graden maar staat normaal op 40 graden. Ik gebruik verder geen extra kleppen o.i.d. De vloerverwarming is op de oude betonnen vloer gelegd zonder isolatie eronder. In de kruipruimte is wel schuim tegen de vloer aangebracht.

De kamerthermostaat is lerend en dat werkt blijkbaar prima. De gemeten temperatuur schiet nooit meer dan 0,5 graden door en blijft binnen een have graad gelijk aan de ingestelde waarde. S'nachts koelt het meestal slechts 1 graad af. Als het buiten langdurig koud wordt misschien hooguit 2 graden. Het laatste schakeltijdstip is om 19:00. Tot 23:00 uur koelt het dan max 0,5 graden af. Rond een uur of 6 hoor ik de ketel voor het eerst weer aanslaan omdat het Chronotherm het om 7:30 weer op temperatuur wil hebben.

Misschien ben ik niet zo kritisch of heb ik gewoon geluk dat het hier altijd goed werkt. Wellicht speelt het ook mee dat mijn hoekwoning de hele dag zon vangt op 3 muren (enorme energiebuffer) en bij koude oostenwind in de luwte staat.

Geen nachtverlaging toepassen omdat het zogenaamd zuiniger zou zijn is volgens mij pure onzin. Als je de binnentemperatuur constant instelt is de gemiddelde Delta T over de muur hoger dan wanneer de binnentemperatuur s'nachts mee daalt. Hoe hoger de gemiddelde Delta T hoe meer warmte er door de muur getransporteerd wordt. De warmteoverdrachts-coëfficiënt van de muur is nl constant dus is de warmteoverdracht naar buiten (lees het verlies) recht evenredig met Delta T.
Als iemand dat kan weerleggen hoor ik het graag.

Als je geen nachtverlaging toepast zal je vloer s'nachts gemiddeld warmer moeten worden dan overdag omdat Delta T s'nachts hoger is.
Hiermee bereik je denk ik dus precies het omgekeerde van wat je wil tenzij je overdag slaapt dan :)
Ik heb liever overdag een warme vloer en geen onnodig gasverbruik dus gewoon nachtverlaging toegepast.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #33
Een 83 er modulerende vaillant.
Welk type is dat?
 

Consul

  • #34
@Techneutje,
Hoger dan stand 4 wordt hier als te warm ervaren.
Je regelt de temperatuur toch met een kamertermostaat? Als deze zo goed zou werken (lerend) dan zou dat toch niets uit moeten maken?

Deels heeft ook te maken met het feit dat jou vloer minder goed geïsoleerd is.
Ons huis is goed geïsoleerd waarbij de vloer bestaat uit tempex broodjes gedragen door betonbalken. Daaroverheen is een betonvloer aangebracht.
Dan volgt een 6cm dikke tempex isolatielaag en dan de betonmatten met daaraan vastgebonden de vloerverwarmingsbuizen. Het geheel is afgewerkt met een egalisatievloer van 4...5cm met randisolatie.
Dus een normaal goed geïsoleerde vloer.
Bij 0 graden buitentemperatuur zie ik ook maar een temperatuurdaling van 1 graad per 4 uur.

Verder is jou redenering juist wat betreft warmteweerstanden. Die veranderen niet en een lagere gemiddelde kamertemperatuur zal altijd zuiniger zijn.

Maar het gaat om het dynamische gedrag en om comfort. Ik zeg ook niet dat nachtverlaging niet zuiniger kan zijn.
De gemeten temperatuur schiet nooit meer dan 0,5 graden door en blijft binnen een have graad gelijk aan de ingestelde waarde.
Jou vloer heeft toch ook een bepaalde tijdconstante, waarbij het temperatuurverschil van setpoint en gemeten waarde wel meer dan 0,5 graden zal afwijken (zeker bij nachtverlaging)? Dit kan de zelflerende thermostaat nooit altijd wegregelen. De dagpatronen van de buitentemperatuur zijn namelijk niet altijd gelijk. Soms is het overdag kouder dan 's nachts!
 

Techneutje

  • #35
@Consul,

Stand 4 van de thermostaatklep op het verdeelblok is maatgevend voor de maximale watertemperatuur die door de vloer gepompt wordt. Ik weet niet of ie nu de aanvoer of afvoer meet maar hoe hoger ik deze instel hoe warmer de vloer maximaal wordt. Standje 4 is nog net aangenaam. Hoger voelt te warm aan aan de voetjes.

Het lerende van een Chronotherm zit hem volgens mij alleen in het voortijdig beginnen met stoken zodat de ruimte op tijd warm is. Het regelgedrag als de ruimte al op temperatuur is gaat met een zogenaamde PID (proportioneel-integrerend -diffirentieerend). Dit houd in dat de regeling oa anticipeerd op actuele veranderingen zoals de snelheid waarmee de temperatuur stijgt of zakt. De overshoot wordt hierdoor aanzienlijk minder dan bij een minder geavanceerde PI regeling.

Natuurlijk zou het bij extreme omstandigheden zoals een omgedraaid weerpatroon wel een keertje kunnen gebeuren dat het een hele graad afwijkt maar daar heb ik geen problemen mee.
En als ik de gewenste temperatuur ineens een graad of twee aanpas is er natuurlijk ook een hoger verschil tussen de setpoint en werkelijke temperatuur, dat is nu eenmaal een kenmerk van temperatuurregelingen.
Bij mij is het door de grote massa beton die meeverwarmd wordt een heel trage regeling maar dat heeft ook zijn voordelen.

Red Baron wil overdag niet dat de vloer afkoeld, dan kan hij beter geen nachtverlaging toepassen. Het koude beton opwarmen geeft geen extra verlies, daar waren we het al over eens. Ik zou wel nachtverlaging toepassen en de gewenste temperatuur bijv om 8:00 instellen op 20 graden en dan om bijv 13:00 uur een halve graad hoger. Dan heb je dus wel de hele dag een warme vloer.

@Oblix2, Het type ketel dat ik heb weet ik niet uit mijn hoofd, zal er vanavond eens naar kijken.

Edit: Mijn ketel: Vaillant VCW20/2 T3 W, bouwjaar 1983

Letterlijk uit het boekje:

Hoofdstuk 9.4 Branderbesturing

Bij branderbesturing regelt het toestel electronisch in 3 trappen tussen kleinlast en vollast modulerend, en bij geringere warmte-afname dan kleinlast wordt de brander kortstondig uitgeschakeld.


Ik denk dat dit wellicht het eerste type ketel was dat moduleerde.
Misschien dat modernere ketels traploos het vermogen regelen wat nog zuiniger is maar dit voldoet voor mij. Als de brander regelmatig kort uit gaat stel ik de watertemperatuur op de ketel iets lager in. Dan blijft ie heel lang op standje kleinlast draaien en gaat soms even een stapje harder. Het inmiddels 3e thermokoppel is nu bijna op en ga ik binnenkort vervangen. Dat mag ook wel na 29 jaar trouwe dienst. Op naar de 30 , of 31....
 

HeinJ

  • #36
Wgb, wat voor thermostaat pas jij toe?

Ik heb nl hetzelfde probleem

Thx

Hein
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #37
@ HeinJ ik heb een buitenvoeler, draai WAR met een Brain II van ATAG, geen vloerverwarming of een verwarmde vloer en afkloppen ik heb geen probleem.
Het draait hier zeer naar mijn zin en comfortabel. :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu