Testopstelling: Meerdere automaten achterelkaar.

pwfdw

  • #1
Situatie:
In het huis hebben we een meterkast met 9 groepen. Een groep is voor de garage en heeft een 16A automaat. In de garage bevindt zich ook een meterkast met vier groepen. Deze hebben 10A automaten. Dit werkt en heeft nog nooit voor onvoorspelbare situaties geleid.

Laatst zette ik een apparaat op de werkbank en sloot deze aan. *pats* Groep 2 eruit. Het apparaat heeft duidelijk een defect. Nu wil ik dit in de toekomst voorkomen. Ik heb helaas niet de mogelijkheid om een extra groep te creëren waarop in een speciale wandcontactdoos zet waar ik dergelijke apparaten op kan testen.

De vraag is als volgt:
Kan ik achter die groep nog een automaat zetten die eerder doorslaat dan de 10A in de meterkast?
Bijvoorbeeld een 6A B-Kar?
16A ----> 10A ---> 6A
Of zijn er nog mooiere, betaalbare oplossingen hiervoor?

Bedankt alvast.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Het is me nog niet duidelijk wat de situatie is en wat je wilt bereiken. Als ik het goed heb begrepen is een van de 10A-automaten in je garage gesprongen. 6A is selectief tegenover 10A, dus als je er een 6A automaat achter zet, dan zal deze eerder springen. Maar wat is het nut ervan?
Ik begrijp verder niet, waarom je geen extra groep erbij kunt zetten, maar wel blijkbaar nog ruimte hebt voor een 6A-automaat achter die van 10A.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Als het doel is om apparaten te kunnen testen, zou ik ze eerder doormeten dan gewoon proberen.

Mocht je toch voor het testen middels spanning erop zetten kiezen, zou ik eerder een smeltpatroon toepassen. Automaten hebben namelijk slechts een gelimiteerd aantal uitschakeling tot wanneer ze betrouwbaar zijn volgens de fabrikant. Een automaat vaak laten uitschakelen kan dus een duur grapje worden.

Maar nogmaals, het is beter om apparatuur goed door te meten dan deze gewoon gaan uitproberen .
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Voor het testen van apparatuur zet ik een gloeilamp in serie met de last, zolang de lamp fel/normaal brand is er kortsluiting, brand de lamp minder dan is de belasting iig geen kortsluiting.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu