Terugval op de drukmeter.

Gonzo

  • #1
Beste mensen,


in het voorjaar liet ik door een erkend vakman een saint roch wandketel op mazout (olie, mod.) aansluiten.
Alles werkt prima, alleen ondervond ik tijdens de zomermaanden wanneer ik de ketel uit zette dat de drukmeter van het water terug op 0 zakte.
Veel ervaring met branders heb ik niet maar weet dat dit niet normaal is.

Wanneer ik de brander weer opstartte ging de druk weer omhoog, en wanneer de waterpomp aanslaat gaat de druk net nog iets hoger,zoals hij normaal moet staan; op 1,2 bar.
Nu telkens de temperatuur van de ketel wat zakt, zakt ook de druk met een verschil van 0,4.
Er zit nergens lucht op de radiatoren, deze heb ik al 3 maal nagekeken.
De vakman die alles aansloot was niet bekend met dit soort wandketel en heb er nu weinig vertrouwen in.

Is dit nadelig voor mijn ketel of kan ik gewoon doorstoken?
alvast bedankt.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Grote drukverschillen tussen warme en koude installatie, duiden op een kapot expantievat. deze zou de drukverschillen namelijk moeten opvangen. Als het echt waterverlies betreft, kijk dan eens naar je overdruk-ventiel. Als die nat is dan wordt het mischien tijd voor een nieuwe.
 

Gonzo

  • #3
Het overdrukventiel is droog. De ketel is een half jaar oud.
Er is zeker geen waterverlies. Ik heb nog nooit water moeten bijvullen.

De druk komt steeds weer goed wanneer de verwarming aan slaat.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Dan moet je expantievat kapot zijn. Anders kan zo'n groot drukverschil niet optreden.(of hij moet te klein zijn natuurlijk)
 

Gonzo

  • #5
Kan dit kwaad? De verwarming werkt anders goed.
Bij het vullen van de ketel zat er wel heel weinig druk op het water wat het vullen heel lang liet duren. Soms hoor ik ook wel een bonkend geluid in de ketel, alsof er een veer terugslaat in een holle ruimte.

Het gebeurt ook weleens dat ik 's morgens wakker word dat er ergens een thermostatische kraan op een radiator staat te trillen. Het lijkt wel of deze kamer op temperatuur komt en de tsk wil sluiten maar niet kan.

Wanneer ik dan even de thermostatische kraan wat open of dicht draai is het trillend geluid weer weg.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ja, dit kan kwaad.

Bij een te lage druk kan er te gemakkelijk lucht in het leidingwerk komen, op het hoogste punt van de instalatie is minder druk dan b.v. in de kelder. Als de druk 0 is kan een automatische ontluchter lucht aanzuigen. Een werkende CV ketel vol lucht gaat snel kapot.
Net voor de pomp is de druk lager dan elders, immers de pomp zuigt. Bij een te lage druk maakt dit maakt nog meer lucht uit het water vrij. 't zou nu al kunnen dat de pomp deze 'bonkende' geluiden heeft gemaakt.
Tenslotte zijn (althans bij gasketels) beveiligingen soms boven de 100 graden ingesteld, wordt deze temperatuur bereikt bij een lage druk dan gaat de boel koken.

Een te hoge druk is slecht voor het leidingwerk en de ketel, vandaar dat er een overstortventiel in de instalatie zit van 3 bar. Als die 's winters, als de kachel harder moet werken dan nu, je instalatie leeg spuit ben je niet blij.

Over die trillende thermostaatkranen: was dit vroeger ook zo? Weet u zeker dat de aanvoer en de retour goed zijn aangesloten, dus dat de radiatoren het eerst aan de bovenkant warm worden? Zit dit verkeerd dan gaan de kranen inderdaad rot doen maar wordt het huis ook minder warm. 't kan ook dat de pomp harder werkt dan de oude.

Is bij de ketelvervanging ook het expansievat vervangen? Dan toch naar uw instalateur, die hoort goed werk af te leveren. Bonkende geluiden, fluitende kranen en een 'koude' temperatuur van minder dan 1 bar zijn niet goed. Zo niet? Expansievat vervangen. Echt duur of echt moeilijk is het niet.

Als het vullen door te lage druk op de waterleiding niet goed gaat, zijn hiervoor perspompen te huur.

Zo wie zo zou ik iedereen willen aanraden de instalatie eens flink op te stoken met alle radiatoren open. Beter nu, begin herfst, een probleem geconstateerd dan hartje winter.

Dit alles is gebaseerd op gas, geen kennis noch ervaring met olie maar 't lijkt me stug dat olie waterzijdig echt anders is.
 

Gonzo

  • #7
Alles is nieuw,heb een nieuwbouw mobiele chalet,gemaakt in nederland.maar aangezien ze daar weinig of geen ervaring hebben met olie ketels heb ik enkel de ketel in belgie laten plaatsen.leidingen en radiatoren werden reeds in nederland geplaatst.
en ja, de radiatoren worden eerst vanboven warm,dus die lijken me goed aangesloten.
en dat zogenoemde gebonk is enkel wanneer de ketel weer op temperatuur gekomen is,en weer aan zijn afkoeling begonnen is.dit zou wel eens het expansievat kunnen zijn misschien?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Het membraam in het expantievat is kapot, en daardoor zit er niks meer in je systeem wat het uitzetten van het water kan opvangen als het warm wordt. Nogmaals, vervang gewoon dat expantievat.
 

Gonzo

  • #9
Heb me laten vertellen dat, wanneer het expansievat stuk is dit kan getest worden door op het ventiel ervan te drukken.
Als hier lucht uitblaast en geen water dan zou het vat niet stuk zijn.
Heb dit reeds getest en er komt enkel lucht uit, geen water.
Geeft dit dan garantie dat mijn vat niet stuk is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Nee het geeft de garantie dat je membraam inwendig niet gescheurt is maar niet of deze nog op de normale positie zit.

Weglaten lopen van de lucht is ook al niet slim, dat vat is gevult met stikstof met een bepaalde voordruk die voordruk heb je nu dus verstoort.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu