Terrazzo / granito blad maken

10peter01

 • #1
Hallo,
Ik wil graag mijn eigen aanrechtblad maken. Van terrazzo... De constructie van het blad, met sparingen, beton of zand-cement samenstelling, wapening, voldoende dekking etc. lukt wel, maar over de uitvoering van de toplaag heb ik nog een hoop vragen. Heb gezocht op het forum, maar behalve verwijzingen naar (uitstervende) terrazzowerkers die je dit allemaal veel beter zou kunnen laten doen, heb ik niets gevonden. En ik wil 't zelf doen...

Kan iemand mij een beetje op weg helpen met:
- de samenstelling van de mortel van de toplaag
- hoe dik moet de toplaag minimaal zijn om 'm goed te kunnen bewerken (verdichten, egaliseren, schuren)
- de verschillende toeslagmaterialen waarvan je gebruik kunt maken. Zijn het marmerkorrels die ze gebruiken, kan fijn grind ook? Wat is het meest geschikt als het gaat om de toepassing als recht-toe-recht-aan aanrechtblad (mbt schoonhouden, vlekgevoeligheid enzo)
- het aanbrengen van patronen. In oude granito vloeren zie je soms de prachtigste figuren aangebracht. Hartstikke scherpomlijnd. Hoe doen/deden ze dat?
- je wordt al snel voor gek verklaard als je begint over het zelf willen maken van zo'n blad, omdat het opschuren zo'n enorm werk zou zijn. Is dat waar, of gewoon een kwestie van goed gereedschap huren/aanschaffen?
- en zo'n heel praktisch opstaand randje, om te voorkomen dat er vanallesennogwat op de grond druppelt, hoe doe je dat dan zo handig mogelijk?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Een terrazzowerker heeft jaren ervaring voordat hij aan zo'n klus begint, ze beginnen letterlijk onderaan, bij vloeren dus, en onder leiding van een ervaren vakman.
  Het zal voor u vrijwel zeker uitdraaien op een grote teleurstelling als u dit zelf gaat doen.

  De onderbouw kunt u zelf wel doen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Ik heb wel eens een betonplaat (±80x50cm) gemaakt met fijn grind, en vervolgens gepolijst. Hierdoor wordt het grind zichtbaar. In het beton zwarte kleurstof. Dit is niet vergelijkbaar met echt terrazzo, dat heeft veel mooiere toeslagstoffen. Wat me tegenviel is het groot aantal (erg kleine) luchtbelletjes, ondanks dat ik geprobeerd heb goed te verdichten. De zichtzijde was bij mij de onderkant van het gestortte.

  Ik zou je als advies in ieder geval willen meegeven eerst een proef te doen. Het is heel veel werk, en als het tegenvalt, hoef je niet een heel blad overnieuw te doen.

  grtz
  Henk
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Zelf een terrazzo aanrechtblad maken is vrijwel niet mogelijk.
  De aparatuur en de diverse schuurstenen die er voor nodig zijn niet te huur.
  En als je die gaat kopen, is een blad laten maken veel goedkoper.

  Vraag gewoon eens een offerte aan bij een terrasso werker, de kosten zouden best wel eens mee kunnen vallen.
   

  10peter01

  • #5
  Dank jullie wel voor het meedenken.... wordt allemaal niet eenvoudig dus.
  Ik dacht dat dit soort schuur-/polijstmachines toch wel te huur waren. .. Zo niet dan houdt 't inderdaad bij voorbaat al op.

  Maar goed, ik denk dat ik in ieder geval IJkenhout's advies opvolg en eerst 'ns ga experimenteren met een recht-toe-recht-aan plaatje van beton met wat steentjes in de toplaag. Kijken waar 't schip strand zullen we maar zeggen. Moet toch nog een bankje maken voor in de tuin, dus....
   

  Mark en 3 meiden

  • #6
  Je kan bij de betere bouwstoffen handels wel de toeslagen kopen die de terrasso werker ook daar haalt
  even een paar belletjes naar dat soort zaken en je weet of je daar particulier kunt halen en welke toeslagen en zo je nodig heb
  mischien verkopen ze ook de bewerkings producten alleen de machine's zal een dure hobby worden
  succes
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Ik schuur beton met een haakse slijper met een komschijf erin. Die komschijven zijn in twee grofheden te koop en kosten iets van 15 euro. Daarna moet het resultaat nog gepolijst worden, en dat kan met een poets/polijstmachine (soort regelbare haakse slijper) en polijstschijven. De machine kost vanaf 60 euro, de polijstschijven tientje per stuk (even uit m'n hoofd). Dat zijn allemaal geen professionele spullen, maar voldoen prima voor een enkele keer. De sessie van het polijsten heb ik nog niet gedaan, omdat ik nog niet helemaal tevreden was over het resultaat na het schuren.

  grtz
  Henk
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu