Terrasverwarming op buitenlamp aansluiten

Status
Niet open voor verdere reacties.
L.S.,

graag zou ik een terrasverwarmer aansluiten op een van de twee buitenlampen, waar hij pal naast komt te hangen. Ik weet echter niet of dit veilig kan en, zo ja, uiteraard hoe het moet.
De lamp heeft een bruine en een zwarte draad die uit de buitenmuur komen. De lampen worden van binnen bediend.
Wat mij betreft sluit ik de terrasverwarmer dus niet aan op een stopcontact maar op zo'n lamp.
Ik wil ze wel apart kunnen bedienen, de terrasverwarming buiten en de lampen via dezelfde knop binnen (nb. de terrasverwarmer heeft ook een afstandsbediening).

Ik heb in het electra-topic gezocht, maar kom er niet uit met de informatie die ik tot dusverre gelezen heb.

Bij voorbaat bedankt voor de moeite.
 
Vanaf het punt waar de buitenverlichting bedrading naar buiten gaat nieuwe draden trekken; zowel naar de schakelaar )omdat je de heater apart wilt kunnen bedienen) als naar buiten. Dan zou ik buiten een (spatwaterdichte) wand contact doos plaatsen. Hiernaartoe moeten 3 draden gaan: bruin of zwart (fase), blauw(nul) en geel/groen (aarde). Deze WCD mag best/prima achter een (aparte) schakelaar zitten.

Voordeel is dat de heater niet op een aparte groep hoeft.

De bedrading naar de huidige lamp is ook niet helemaal zoals het hoort. Hier hoort in ieder geval een blauwe draad te zijn (en wellicht/eigenlijk ook aarde).

Dus kun je vanaf het punt waar nu de draden naar buiten gaan (naar de lamp) nieuwe/andere bedrading trekken?
 
Denk er wel even om dat die zwarte draad eigenlijk altijd maar 1,5mm2 is.
Maar dat is voor dat korte eindje en 1500 watt geen probleem.
 
Persoonlijk zou ik niet de heater op een stopcontact buiten aansluiten die je vervolgens met een schakelaar binnen hebt verbonden.

Ik zou er netjes een nieuwe aansluiting voor maken. Weet je zeker dat het goed zit, en dat het goed voor elkaar is.

NB: Zowel een standaard schakelaar als 1.5mm2 (zwarte) schakeldraad kunnen niet een volledig vermogen van 16A aan, beiden zijn beperkt in de hoeveelheid vermogen die erop aangesloten kan worden.

Waarom niet gewoon een stopcontact aanleggen en de stekker erin doen als je de heater aan wilt hebben?
 
Weet je toevallig wat er nog meer op de groep zit waar je de lamp op aan wilt sluiten? Als op deze groep toevallig een magnetron of oven of vaatwasser of een ander "zwaar" apparaat zit, kun je wel eens bij het inschakelen van je lamp merken dat de groep eruit ligt.
Met 1500 Watt ben je niet verplicht hiervoor een eigen groep aan te leggen maar vergeet niet dat je een bestaande groep gebruikt waar al het een en ander op aangesloten is dat je misschien twee zware apparaten tegelijkertijd aan kan doen.
 
Bedankt voor al jullie reacties!

Ik hoopte hem gewoon 'eraan' te kunnen knopen, dus zonder extra bedrading of aansluiting te hoeven aanleggen. De schakelaar van de terrasverwarmer wil ik sowieso buiten hebben, maar die zit ook gewoon op dat ding zelf; het belangrijkste is dat ie stroom krijgt.
Tuurlijk zou het makkelijk zijn om hem op het buitenstopcontact aan te sluiten, maar dat ligt een eindje verderop. Als dit allemaal te moeilijk blijkt dan ga ik misschien wel gewoon voor een verlengsnoer ja :oops:

Ik ga eerst kijken op welke groep hij zit, had ik nog niet aan gedacht.
De buitenlamp is wel al gemonteerd over een wandcontactdoos. Vandaar mijn eerste gedachte om daarin stroom 'af te tappen'.

Zou het voldoende zijn als ik dikker dan gewone bedrading aanleg vanaf de schakelaar binnen naar die wandcontactdoos aan de andere kant van de muur buiten? En daarin uitsplitsen naar lamp/terrasverwarming?
 
Derkus108 schreef:
Zou het voldoende zijn als ik dikker dan gewone bedrading aanleg vanaf de schakelaar binnen naar die wandcontactdoos aan de andere kant van de muur buiten? En daarin uitsplitsen naar lamp/terrasverwarming?
Nee, want dan blijft je schakelaar de zwakste schakel. Ik zou toch een volwaardige (ongeschakelde) wcd plaatsen buiten. Als de groep het trekt kan dat misschien wel via de buizen naar je buitenlamp.
 
Wat heb ij toch met zwakste schakel? Te veel naar die tv show gekeken?
Een/de schakelaar is ook gewoon in een 16A uitvoering te krijgen. Dan is is niets "zwakker" dan welk ander onderdeel in de cirkel. Ook is de bedrading volledig in 2,5mm2 uit te voeren. Lijkt mij nou juist zeer praktisch en handig om een schakelbare wandcontactdoos voor buiten te maken. Nu voor een heater is, wellicht later voor iets anders.
Elke keer op een stoel of ladder te moeten staan om de verwarming aan te doen, nee da's handig......
Is ook nog eens hand ig om de stroom van de buiten wcd af te kunnen sluiten (vakanties oid) om illegaal aftappen of sabotage te voorkomen.....
 
Het zal me verbazen als een standaard schakelaar voor een buitenlamp 16 A aankan. Waarschijnlijker is 10 A. Maar die kan je inderdaad vervangen.
TS geeft trouwens aan dat zijn heater een afstandsbediening heeft.

Als je nadenkt over electra lijkt het me niet onverstandig de zwakste schakel in de gaten te houden, die bepaald je capaciteit. Ik wil het ook wel bottleneck noemen, als die term je meer bevalt.
 
Zelfs 10A is meer dan voldoende... ik zou de schakelaar wel plaatsen, al is het maar om te zorgen dat de heater niet "per ongeluk" aan kan. Ik heb dit zelf met mn zonnescherm ook gedaan, in de zomer staat die schakelaar aan maar in de winter of als het harder gaat waaien, zet ik hem uit.
 
Beste mensen,

Ik vervang de kabel van de verwarmer door een eigen langere kabel en zal die gewoon in het buitenstopcontact steken, dan ben ik ervanaf.
Aan de heater zit zo'n ouderwets trektouwtje om hem aan en uit te zetten en dat werkt ook prima voor me.

Vriendelijk bedankt voor jullie reacties!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan