Terrasoverkapping losstaand verstevigen

Jelte

  • #1



Ik heb een mooie overkapping precies in de hoek gebouwd vorig jaar. Bestaande uit 3 wanden. Echter als ik aan de voorkant als ik heen en weer trek aan de plafond balken gaat het wat heen en weer. Achterin de overkapping is dit niet zo (zit natuurlijk een wand tussen daar)

Iemand een idee hoe de overkapping te versterken? Ik dacht zelf aan extra schorem plaatsen tussen plafond balken en zijkant. Maar dit is mssn minder mooi

Hoor graag ideeën! Bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zult schoren moeten maken. Dwz aan de voorkant binnen of buiten palen die tegen de zijkant geschroefd worden en daaraan vast schoren.

Google maar even op (afbeeldingen) 'pergola' dan zie je wat ik bedoel.

Die schoren zou je zo kunnen maken dat ze wegvallen achter de twee schuine kanten bij het dak.
 

Jelte

  • #3
Bedankt kees!
Helemaal aan de voorkant achter die twee schuine stukken zitten al schoren

Maar moet ik dan ook bij de overige dakbalken schoren maken naar de zijkant?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dit is wat ik bedoel:



Was ermee bezig het te tekenen maar de hoekjes zijn lastig.

Ik denk dat als je al wel schoren hebt, die vrij onwerkzaam zijn doordat de zijkanten (voor zover ik kan zien) geen verticale balk bevatten en daardoor te zwak zijn.

Maar ik praat ook alleen maar vanaf een fotootje, wat daarop te zien is.

De echte 'constructie' is zo niet te doorgronden. Dan zou je een tekening moeten plaatsen. :wink:

Verder zou ik het zelf niet weten, ben geen specialist op dat gebied.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het geheel is overigens een lekkere windvanger. Als de wind 1 keer onder het dakje slaat ligt het hele gebeuren 4 tuinen verder met alle schade van dien.

Maak degelijke stormverankering aan het gebouwde. En daarmee bedoel ik niet de bovenste en onderste plank aan elkaar verbinden met een stormsetje, want dan staat het geheel nog steeds los op de grond.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Plaats even een foto waar de linkerkant, dus wat er verder aan zit, op staat.

@BertPleizier, hoe kun je weten dat het stormgevoelig is, van de omgeving is niets bekend, het gebouwtje kan wel zo tussen de overige bebouwing staan dat er helemaal geen wind op komt te staan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Hoe is de rechterzijwand opgebouwd?
Daar ligt het dak toch op? Ik zie alleen op de hoek een stijltje.
Als het dak van de overkapping vast zit aan het schuurtje? wat links staat, dan helpen de schoren aan de voorkant niet veel, dan is er wat anders aan de hand.
 

Jelte

  • #8
Bedankt voor jullie reacties allen!

Storm zal het probleem niet worden. Staat inderdaad tussen allemaal huizen en de fundering is wel in orde.

Verder staat hij helemaal vrij. Dus geen gebouwen links of rechts waar hij aan vast zit. De wanden zijn opgebouwd van regelwerk daarbovenop de plafond balken. Aan de voorkant schoren tussen regelwerk (wel een verticaale lat dus) en de plafond balk.

Ik denk dus dat ik nog ergens iets moet doen in de binnenkant om hem in het voorste gedeelte sterker te krijgen. Wat kees zegt 2 verticale balken en dan schoren nog plaatsen staat wat raar? Of toch noodzakelijk? Of vanaf alle planfond balken nog schoren maken naar de zijkant toe?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik begrijp dat er in de zijkanten geen balken verticaal lopen maar alleen regelwerk, latten dus? En daar rust dan het dak op?

Geen wonder dat de boel niet stabiel is.

Je zegt dat de fundering wel in orde is, maar als dat gebouwtje niet deugdelijk aan die fundering vastzit, dan loop je inderdaad kans dat de wind eronder slaat. We zitten hier ook midden tussen huizen, maar als je ziet wat voor'n kracht de wind soms kan hebben. Juist tussen huizen kan er soms een hele rare slurfwerking ontstaan.

Heb zelf geen idee wat je nog zou kunnen doen om de zaak te verstevigen. Eigenlijk is elk advies of suggestie van afstand riskant, vooral omdat we het moeten doen met erg weinig informatie.

Als je nou eens zou beginnen met een redelijke schets van hoe het in elkaar zit + meer foto's van bijv zijkanten van binnen en buiten, dan maak je meer kans op een goed idee of er nog wat aan te doen is. :wink:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Storm zal het niet worden want het schuurtje staat tussen huizen en op een goede fundering?

Juist daarom zal dat een probleem zijn: tussen huizen in kan een enorme trekwind ontstaan. De huizen werken als een soort tunnel. En een fundering zorgt er niet voor dat je schuurtje blijft staan, als deze er los op gezet is.

En hoe ik weet dat het gebouwtje storm gevoelig is? Omdat ik aanneem dat het schuurtje in Nederland staat en hier hebben we altijd wind. Juist door de overkapping / veranda slaat de wind er zo onder.

Heb het 2 jaar geleden gezien bij familie. Nieuwbouwwijk, geschakelde 2 onder 1 kap woningen, dus het schuurtje lag "goed beschut". Na een windvlaag lag het schuurtje met overkapping 3 achtertuinen verder: 2 tuinhuisjes flink beschadigd, 3 schuttingen kapot, schade aan beplanting, een jacuzzi en tuinmeubelen. Schade een kleine € 10.000 en een gratis leuke kennismaking met de nieuwe buren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Zoals ik het bekijk moet er wel haast ergens een constructiefout zijn gemaakt.
Ik zie tenminste aardig wat balken aan het plafond, grote platen underlayment er bovenop en 2 planken aan de voorzijde.

Door de grote platen op de balken zou eigenlijk elke beweging al uit het dak moeten zijn (uiteraard mits deze goed zijn vastgeschroefd)
Immers een plaat van 244 x 122 en 18mm dik die vervorm je niet even, zit die ook nog aan de balken vast dan is het nog steviger.
Als er dan toch ergens beweging in zit dan moet het in de constructie/geraamte zitten wat niet stevig genoeg is gemaakt.
Wat verder opvalt is dat bij de wand geheel rechts en achter geen staanders te zien zijn. Zitten die buiten of zijn dit dubbele wanden?

suc6

Gerrit
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
In het voorste spant/portaal ontbreken de stabiliteits-schoren. Ook de verbindingen tussen kolom en ligger zijn niet als vaste knoop uitgevoerd, maar als scharnieren. Dus is het logisch dat het voorste gedeelte heen en weer kan bewegen.

Hoe zijn de kolommen beneden bevestigd? op beugels, of staan ze vast (en diep) in de grond?
 

Jelte

  • #13
Bedankt allen!

Zijn inderdaad dubbele wanden. En zitten muurvast vast op een rand van beton.

Het enige is dus dat het voorste heen en weer gaat als ik er even aan ga trekken. Niet erg heen en weer, maar er zit wat beweging in.

Dit wil ik er gewoon uit.
laatste idee makkelijk te realiseren?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Muurvast is uiteraard prima. Maar voor een vormvaste / momentvaste oplossing moet er sprake zijn van bijvoorbeeld inklemming. In dit geval bijvoorbeeld in een betonnen poer die diep in de grond zit. Bij alle geschroefde verbindingen wordt aangenomen dat deze niet momentvast zijn. En dat blijkt ook wel.

Je zou daarom in de hoeken een spijkerplaat toe kunnen passn. Is wat kleiner dan een schoor, iets minder fraai maar meer foolproof.
 

Jelte

  • #15
Bedankt nogmaals voor alle info. Heb nog eens goed over gedacht en ga denk toch maar een versteviging maken in de voorkant dmv douglas balken 12x12 met betonpoeren in de grond en dikke schoren. Dit aan de binnenkant helemaal aan de voorzijde. Voorste balk van bestaande constructie vast aan dit geheel net als de zijkanten en dan moet ie stevig staan en issie ook nog eens extra verankerd.

Goed idee?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Als de voorkant heen en weer kan, ben ik bang dat er fundamenteel iets mis is met de constructie. Aan de voorkant er iets tegenaan maken is dan niet de juiste weg. De bekleding verwijderen en het goed maken wél.

De balken moeten een goede verbinding hebben met de wanden. Ik denk dat het daar in ieder geval al mis is. Bij zo'n klein bouwwerkje zouden schoren eigenlijk niet nodig moeten zijn.

Maar zoals gezegd kunnen we pas echt een oorzaak aangeven als je meer info geeft.
 

Sebastiaan3

  • #17
Ja, en eventueel de afwerkplanken vastzetten met dubbele schroeven zodat het niet kan wrikken ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu