Terras van steenschotten

Ed_pioenroos

 • #1
Ik overweeg buiten een horizontaal terras van steenschotten te maken.
Hierbij heb ik enkele vragen:

- Heeft iemand advies wat voor draagconstructie ik onder de steenschotten moet leggen? Voldoet tegels met daarop houten balken? Balken plat of rechtop leggen? Hoe dikke balken? 3 balken per steenschot? Geimpregneerde balken? Worteldoek onder of op de tegels?

- Mogen de steenschotten tegen elkaar aan liggen, of is het beter een tussenruimte (2 cm?) aan te houden (tbv doorluchting / waterafvoer?) ?

- Heeft iemand tips hoe ik de steenschotten aan elkaar bevestig?

- Zijn er manieren om steenschotten te beschermen tegen weersinvloeden?

Groeten,
Ed
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Petski

  • #2
  Beste Ed, ik heb nu (twee jaar later) dezelfde vragen als dat jij hebt. Kan je misschien met mij/ons delen welke antwoorden je gevonden hebt? En, als we elkaar toch "spreken", heb je wellicht nog tips? Alvast bedankt. Pet
   

  BertPleizier

  • #3
  Een kennis van mij heeft vorige maand een terras van houten steenschotten gemaakt. Gewoon onder iedere hoek een stoeptege en klaar. De steenschotten liggen strak tegen elkaar aan en door het eigen gewicht bewegen ze niet.

  Doordat er geen tussenruimte is, is het gebruik van anti-worteldoek ook niet nodig.

  Indien de toch houten balken onder de steenschotten wil, dan is hardhout het beste (meest duurzaam en sterk). Leg de balken met de smalste kant naar boven / beneden, zodat de balken het meeste gewicht kunnen dragen zonder door te buigen.

  Welke afmetingen hebben je steenschotten?
   

  Petski

  • #4
  Ha Bert, bedankt voor je snelle reactie!

  De steenschotten zijn 110cm bij 140cm. Ik ben nu van plan ze in de lengte te gaan leggen - strak tegen elkaar - volgens dit plannetje:  Ondergrond vlak ik uit, worteldoek erop, tegels erop (volgens bovenstaand plan) en dan de steenschotten erop.

  Aan de muurzijde wil ik 2 cm (?) overhouden, om nog wat luchtinlaat te creëren. Denk je dat dat nodig is? Alle andere uiteinden krijgen namelijk geen luchtinlaat.
   

  BertPleizier

  • #5
  Helemaal goed. Afhankelijk van de dikte van de steenschotten zou je in het midden van elk steenschot ook nog een tegel kunnen neerleggen.

  De 2 cm ruimte is op zich niet verkeerd, maar dan zou je eigenlijk de tegenovergestelde kant ook open moeten maken, zodat er een natuurlijke "trek" komt. Anders staat de lucht alsnog stil.

  De hoeken waar de steenschotten mee op de tegels liggen kun je nog even voorzien van een likje menie. Deze plekken blijven altijd het langst nat en zo voorkom je dat het hout snel aangetast wordt.
   

  Petski

  • #6
  Goeie tips! Ga ik zeker wat mee doen. Bedankt voor het meedenken!
   

  Henk E

  • #7
  Ik lees dat je ze in de lengte wilt doorzagen.
  Pas je wel op dat er ijzeren stangen in kunnen zitten?
  Ik weet niet welke schotten jij daar hebt maar die van een Omag pers zitten ze in ieder geval wel.
  En dat zou jammer zijn van je zaag of erger.
  En een U profiel op de uiteinden maar die zie je wel zitten.
   

  Klus koning

  • #8
  Zelf pas ook een terras gemaakt van dergelijke schotten.bij houthandel ********* kan je goed advies krijgen en hebben ze duizenden schotten op voorraad.

  Afz klus koning


  Naam bedrijf verwijderd, mod.
   

  Lotte Derksen

  • #9
  Hoi allemaal,

  Hebben je geelzand onder de stoeptegels gelegd?

  Waren de steenschotten gemakkelijk door te zagen?

  Groet Lotte
   

  Dimi31980

  • #10
  Ik ben benieuwd naar de bevindingen en hoe jullie het nu uiteindelijk hebben gelegd en of het nog goed ligt naar al die tijd.! Ik wil dit zaterdag gaan leggen en mijn idee is al volgt:

  Ik heb een gazon met gras. dit is niet overal even recht. Ik wil gaten graven op elke hoek van een steenschot en daar zand gemengd met 10% cement doen om vervolgens mijn tegels 30x30 te kunnen stellen. Daar overheen wil ik vervolgens hardhouten planken van 1,6x14cm leggen waar vervolgens de steenschotten op rusten. Het ophoogzand aangelegd met cement doe ik omdat anders als het droog word mogelijk mijn zand verzakt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu