Terras van lariks steenschotten

Rene-1975

  • #1
Goedendag,

Ik wil dit voorjaar onze tuin gaan opknappen en wil dit graag een beetje low budget houden. In de tuin liggen nu voornamelijk 40x40 tegels. De tuin is zo,n 12,5 meter lang en 4,5m breed en mijn idee is om aan de voor- en achterkant een terras te maken van lariks steenschotten (2 maal circa 4,5 breed x 2,5 diep). tussen de terrassen moet een slingerpaadje van grind komen, een border en gras komen. Mijn vraag is kan ik de oude tegels gebruiken om de steenschotten op te plaatsen? Bijvoorbeeld onder de hoeken van de schotten. Blift dit dan stabiel genoeg liggen en moet er nog een worteldoek onder? Oh ja en moet de steenschotten nog behandeld worden en wat is de levensduur van lariks steenschotten?

Al tips en tricks zijn welkom:)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Steenschotten worden spiegelglad bij regen. Dan hebben ze ook nog metalen profielen aan de zijkant waarover je uitglijdt als ze nat zijn.

Ik zou ze dus helemaal niet nemen. Maak een mooie vlonder onder afschot en het water kan weg.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik schat dat er meer steenschotten zijn zonder ijzeren profiel dan met ijzeren profiel.
De schotten zijn zo ruw dat ze niet bijzonder glad zijn, in het het voorjaar er even flink met de hogedrukreiniger overheen en ze kunnen er weer een hele zomer tegen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat is bijna allemaal niet waar:

Doordat de planken ruw zijn blijven ze juist langer nat (water loopt sneller van een gladde plank af). Hout dat langer nat blijft heeft sneller last van groenaanslag en groenaanslag maakt een plank glad.

Hout met een hogedrukspuit schoonspuiten maakt het hout nog ruwer en meer open. En dan telt het punt hierboven weer.

En al maak je ze in de zomer wel schoon: de schotten zijn al weer glad voor de volgende zomer er is en je ze weer gaat schoonmaken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dus volgens jouw redenatie zouden ze steigerplanken moeten schaven.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zeg dat glad hout sneller droog is. En daardoor komt er minder snel groenaanslag op, waardoor de planken veel minder glad worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ja, en ook veel sneller glad, als er water opligt zijn ze ook glad, jammer dat je ze dan maar beperkt kunt betreden zonder op je snufferd te gaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu