Temperatuurinstellingen vloer verwarming

FAL

  • #1
Beste mensen,
Huis gekocht met thermo-briljant vloerverwarming. PVC laminaat gelegd met speciale ondervloer. De vloerverwarminginstallatie bevat 2 thermostaten. Een draaiknop op de inlaat (zoals bij een radiator, zie rechtsboven) en een imit tc2(links, oranje). Imit Tc2 schakelt blijkbaar de pomp uit bij bepaalde temperatuur? Grijze knop stelt vloertemperatuur in? Mijn vraag: op elke temperatuur moet ik beide thermostaten instellen? (En waarom?)

 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Heb u een persoonlijk bericht gestuurd m.b.t. de instellingen voor deze verdeler. Ik raad u wel aan om een pompschakelaar toe te passen. Daarmee bespaart u al snel ca € 100,00 op de elektriciteitskosten.
 

FAL

  • #3
Dank, ik ga ermee aan de slag!
 

Arnoud Timmermans

  • #4
Goedenavond, ik heb een vergelijkbare vloerverwarming en ik ben erg benieuwd naar het gegeven advies. Is het mogelijk deze ook te ontvangen (voor het instellen van de thermostaten). Daarnaast ben ik ook benieuwd naar de installatie van een pompschakelaar. Hoe werkt deze en hoe aan te sluiten?
 

Kluskoppel

  • #5
@Arnoud Timmermans
De oranje maximaalthermostaat zou ik op 55 graden zetten. Dit is puur als beveiliging, deze zorgt dat de pomp afslaat als de witte knop zou falen.

De witte knop stel je in op de temperatuur die je vloer maximaal mag hebben. Voor tegels e.d. ligt dit bijv. hoger dan voor laminaat. Een graad of 30-35 is sowieso wel een veilige instelling. Even opzoeken wat jouw vloer mag hebben.

Pompschakelaar schakelt de pomp alleen in als er daadwerkelijk warmte wordt geleverd aan de verdeler. Zonder pompschakelaar zou de pomp anders 24/7 draaien. Als je een wat oudere pomp hebt (>8 jaar oud ongeveer) dan verbruikt deze vrij veel stroom. Pompschakelaar heeft een temperatuursensor, die plaats je op de aanvoerleiding (even voelen welke als eerste warm wordt bij inschakelen verwarming). Zoek een pompschakelaar die de pomp in de zomer ook af en toe even laat draaien, om vastzitten te voorkomen.
Als je nog een oude pomp hebt dan is het zeer de moeite waard, vaak al in één stookseizoen terugverdiend. Als je een moderne A-label pomp hebt is het niet meer nodig.

Waarom bovenstaande info via een privébericht gedeeld moet worden ontgaat mij een beetje. Het is niet bepaald geheim en doet een beetje af aan de werking van een forum naar mijn idee.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #6
vraag 1 weet ik uiteraard niet, maar over die pompschakelaar, die heb ik zelf laatst gekocht.
stap 1 zou zijn om te onderzoeken of het rendabel is de pomp te vervangen, dit is een oudje en nieuwe zijn veelal energiezuiniger, en wellicht stiller als dat een issue is. en een pomp draait 24/7, dus ook als de verwarming uit staat. een pompschakelaar voelt of er aanvoer van warm water is en schakelt dan de pomp in, de rest van de dag staat ie dan uit, want anders draait ie voor niks. ook zorgt deze pomp ervoor dat in de zomer als de pomp nauwelijks draait hij 1 x per dag even aan slaat zodat de pomp niet vast komt te zitten. mijn pompschakelaar was 38,- dus die investering heb je er redelijk snel uit.
 

Arnoud Timmermans

  • #7
Super. Dank voor jullie reacties. Laatste tijd wat capaciteitsprobleem met de vloerverwarming. Ik laat de vloerverwarming doorspoelen en dan vraag ik direct of er een pompschakelaar geplaatst kan worden.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #8
Pompschakelaar plaatsen kun je zelf doen, dat kan iedereen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu