Betreft Intergas Extreme 36 cv ketel. De radiatortemperatuur staat ingesteld op 70 graden. De keteltemperatuur komt nooit hoger dan 49 graden. Wat heeft het dan voor zin om de radiatortemperatuur tussen de 65 en 80 graden te zetten?
Moet je natuurlijk wel voldoende water kunnen aanvoeren.een lagere watertemperatuur in de installatie bereik je door het afgegeven vermogen te vergroten. bijvoorbeeld een radiator type 10 van 1500x500 geeft bij 90/70 ruimte 21 1200 watt af.
bij 45/35 geeft deze nog maar 350 watt af, vervangen je de radiator naar een type 33 zal deze met 45/35 1500 wat afgeven en komt de ruimte dus sneller op temperatuur met een lagere aanvoertemperatuur.
Nee klopt geen hout van.aanvoertemperatuur lager, afgifte radiatoren hoger met een modulerende thermostaat. Dan het beste rendement. De woonkeuken en woonkamer zijn voorzien van Jaga convectoren. Het totaal aan Watts wat deze convectoren leveren wordt alleen bereikt met een afgifte van 90/70. Bij een maximale keteltemperatuur van 49 graden, hoger komt de ketel niet, betekent dat er geen modulerende thermostaat geplaatst kan worden; want het opwarmen van de ruimte neemt extreem veel tijd; ruim 3 uur met een continu brandende ketel. Klopt deze redenering? Zo ja, dan vervangen convectoren door: radiatoren of convectoren met een groter vermogen met een lagere aanvoertemperatuur?!
Dat is een erg slecht gekozen voorbeeld. Niet alleen is de kans groot dat een showroom veel glas heeft, maar een showroom wordt niet gebruikt van circa 18:00-08:00, dat is 14 uur. In een woning is de tijd dat je de nachttemperatuur instelt eerder 23:00-07:00 uur, dat is slechts 8 uur. Geen wonder dus dat deze twee situaties totaal niet vergelijkbaar zijn. Daarnaast zoals gezegd is één temperatuur aanhouden ingegeven door warmtepompen, die goedkopere warmte kunnen leveren maar niet in staat zijn aan een hoge warmtevraag-piek te voldoen. Het is dus in die zin een compromis: minder bezuiningen 's nachts, maar wel veel goedkopere warmte...IK heb zelf een grote showroom in beheer gehad van 3000 m². Dat was best een redelijk geïsoleerd pand, maar ik kan je verzekeren dat je zo'n ruimte echt niet dag en nacht op dezelfde temperatuur wil houden. Nachtverlaging met een graad of 6 was veel goedkoper, zelfs wanneer we in de ochtend eerst een uur of twee stevig moesten opstoken met 80 graden aanvoertemperatuur. Daar hadden we zelfs een extra ketel voor.
Leuke theorie een stuk lager zetten doen wij ook maar wat wil je ermee. Wij gebruiken tot nu toe nachts geen gas omdat de kamer ook tot nu toe nog nooit kouder is geweest dan 17,5 gr. Tussen 22:30 en 23:00 wordt de thermostaat van 21,0 naar 17,0 graden gezet.En last but not least, het stookgedrag is erg van belang. Men komt er van terug om de temperatuur 's nachts laag te zetten en 's ochtends weer op te warmen, in bepaalde gevallen is het energiezuiniger om de temperatuur 's nachts niet of amper te verlagen, zodat de ketel ook nooit hard hoeft te werken om het vlot op temperatuur te krijgen.