Televisie AOP verplaatsen

rolandow

  • #1
De kabel leverancier (Ziggo in ons geval) noemt het hoofdpunt waar de aansluiting binnenkomt een AOP volgens mij. Bij oudere woningen is dit afgemonteerd in de woonkamer, direct bij de TV dus.

Nu wil ik dit misschien gaan splitsen in de meterkast. Dan kan ik het kabelmodem daar hangen, en kan ik ook een tweede aansluiting maken netjes via de meterkast. Ik zie er wel een groene draad lopen (twee zelfs; eentje voor de bovenburen denk ik).

Is het mogelijk deze door te knippen, hier een nieuw AOP te monteren, en dan middels een splitter de bestaande kabel naar de woonkamer te gebruiken voor de televisie daar? Hier moet ik toestemming voor vragen bij Ziggo volgens mij, maar als het al niet eens mogelijk is, dan hoef ik ook niet te vragen.

Ik twijfel of die groene kabel die door de meterkast loopt wel gewoon coax is, want hij lijkt zo dun?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat is gewoon coax.

Officieel mag het niet. Je mag zelf pas gaan veranderen vanaf het Abonnee Overname Punt (weet je gelijk waar de afkorting voor staat). Ik zal niet zeggen dat ik het nooit gedaan heb...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Moet je wel zeker weten welke kabel van jouw aansluiting is.
 

rolandow

  • #4
Dat moet ik inderdaad wel zeker weten, maar dat zou ik dan nog met een trekveer kunnen testen, of die bij dezelfde kabel uitkomt.

Ik dacht dat ik misschien wel toestemming van Ziggo zou kunnen krijgen, of dat zij het kunnen monteren?

Officieel zal er dan wel een nieuwe coax getrokken moeten worden zeker, want in de boekjes zag ik ergens staan dat je 'eenvoudig' kon controleren wat het AOP was, door te kijken of er een groene kabel aan de WCD in de woonkamer zat.

Oja, ik vergeet nog een vraag. Kan ik dan gewoon een YMVK en een coax door een 19mm pijp trekken? Dan kan ik aan de andere kant een dubbele opbouw doen met 1x stroom en 1x tv.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Nee, dat laatste mag niet (en het past niet). Coax en UTP samen is wel mogelijk, mits je dunne kabels hebt.

Kans op storingen in het tv signaal is te groot. Stroom en data altijd gescheiden houden.
 
  • Like
Waarderingen: rolandow

rolandow

  • #6
Er schiet me nog een vraag te binnen. Bij mezelf thuis is de AOP al in de meterkast. Ik heb daar een POA 01-UPC op de WCD gedaan. Vanuit daar gaat er 1 rechtstreeks naar het kabelmodem, en 1 naar de antenne versterker. Die POA 01-UPC is toch gewoon een splitter lijkt me?

Ik vroeg me af of dit bij deze woning niet simpeler kan. Als ik de kabel in de meterkast onderbreek, en ik stop er een F-splitter tussen (de Hirschman 3DSS3 bijvoorbeeld). Dan kan ik toch vanuit daar direct het kabelmodem, de TV aansluiting in de woonkamer, en de TV aansluiting in de slaapkamer monteren?

Of zou het signaal dan al te zwak zijn?

Krijg ik wel een F connector op die groene kabel?

Maar ik bedoel, de opbouw AOP in de meterkast is eigenlijk niet nodig toch? Als ik er daarna weer splitters op moet drukken om het signaal te verdelen. Kan ik dat beter direct doen met een splitter toch?

Sorry voor al die vragen, maar zo spookt dat dus ook continue door mijn hoofd. Om gek van te worden ;-)
 

Lampje45

  • #7
Walker schreef:
Coax en UTP samen is wel mogelijk, mits je dunne kabels hebt.
Maar dat is nu juist het probleem aan het worden, de dunne Coax kabels voldoen niet meer aan de huidige eisen. Want opvallend is dat de Ziggo keurmerk kabels aanmerkelijk dikker zijn.
Want bij analoog kon de kwaliteit nog wel eens nagenoeg onzichtbaar terug lopen, bij de digitale techniek heb je gelijk storende blokken.
Heb de kabels maar vervangen door de dikke en probleem is opgelost.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Ik heb hier H..man samen met Cat 5e door een 19 mm leiding kunnen trekken. Heel makkelijk gaat het niet, maar met een kabelvlieter redt je het wel.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
rolandow schreef:
Maar ik bedoel, de opbouw AOP in de meterkast is eigenlijk niet nodig toch?
Jawel, de AOP zorgt ook voor dubbele galvanische scheiding. Een dergelijke AOP in de meterkast moet ook met de hoofdaardrail verbonden worden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Hangt jouw AOP nu in de meterkast of in de woonkamer? Van het AOP moet je afblijven. De afgaande kabel kun je wel prima splitsen, al zou ik er dan wel een versterker tussen zetten.
 

rolandow

  • #11
Sorry voor de verwarring. Ik ben aan het klussen in het nieuwe huurhuisje van mijn schoonmoeder. Daar hangt de AOP in de woonkamer.

Ik heb in mijn eigen meterkast gekeken hoe het daar zit; daar hangt het AOP in de meterkast.

Mijn schoonmoeder wil een aansluiting in haar slaapkamer, en die is eigenlijk het mooist te realiseren door buizen vanuit de meterkast te trekken. Vandaar dat ik zou willen afsplitsen in de meterkast. Dan kan ik ook gelijk een stroompunt maken.

De slaapkamer heeft binnenwanden waar geen aansluitingen zitten.

Ik heb een plattegrondje getekend, maar de locatie waar de TV zou moeten komen. Aan de lange wand rechts zit wel een stopcontact, maar nog steeds geen coax. Die zou ik uit de woonkamer kunnen halen, maar aangezien er doorgangen zijn zou ik de kabels dan via het plafond moeten laten lopen.

Een nettere manier, dacht ik, is misschien gewoon 2 PVC buizen door de opslag en badkamer trekken (de paarse stippellijn op de tekening), en dan ben ik in 1 keer op de juiste plek. Dan daar opbouw dozen monteren voor stroom en coax en klaar is kees. Loopt er wel een leiding door de badkamer, maar dat is nog altijd mooier dan door de slaapkamer lijkt me.

plattegrond_h.png
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
volgens mij gaat Ziggo stoppen met het analoog tv signaal.
en wordt de volgorde AOP - kabelmodem en daarna de rest pas.
Waarbij het de vraag is of splitters nog werken of dat daarvoor een geavanceerdere oplossing nodig is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Er zijn ook mensen die wel Ziggo hebben, maar geen internet. TV-signaal staat dus los van het kabelmodem.

Wel wordt/is het analoge signaal uitgezet, en gaat men over naar DVB-C. Een beetje moderne TV kan dat prima aan, zonder extra kastje. Toevallig eea zo ingesteld bij mijn schoonmoeder van 78, met een samsung TV van 8 jaar oud.

De juiste kabels en splitters kunnen ook prima het DVB-C signaal doorgeven.
 

rolandow

  • #14
Ik zie nu dat Ziggo ook de nieuwe chromecast verkoopt, en aangeeft dat Ziggo GO daarmee te bekijken is. Dat scheelt me dus het aanbrengen van de coax kabel. Dan alleen nog stroom, maar dat is een stuk makkelijker te realiseren.

Ik denk dat daarmee het probleem wel is opgelost. Hartelijk dank voor het meedenken allemaal. Heb ook wat andere onderwerpen doorgenomen, maar wat een goed forum is dit. Top!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu