Tegels op houten ondervloer 1 a 2 mm verloop

Paul1978

  • #1
Hallo,

In ons jaren 30 huis willen we graag een tegelvloer in de hal leggen. Ik heb hiervoor de zoekfunctie van het forum al aardig gebruikt en al veel gevonden. Toch heb ik nog enkele vragen.

Ik heb het klikmarmoleum + spaanplaat ondervloertje verwijderd en kijk nu uit op de planken ondervloer welke op de funderingsbalken zitten.
Bij de overgang tussen de planken zit op sommige plekken 1 a 2 mm verloop. Kan ik nu het beste :

a. Hier een egaliserende mat op leggen en daar vervolgens 1 dikke of 2 dunnere lagen plaatmateriaal opbrengen ?

b. Ondervloer eruit, 1 (dikke) laag plaatmateriaal, eventueel dun egaliserend matje en vervolgens haaks daarop nog een (dikke) laag plaatmateriaal monteren ?

c. anders (een betonvloer op lewisplaten is met mijn beperkte kennis en ervaring vooralsnog geen optie).

alvast bedankt!
 

KlusRob

  • #2
Punt C (lewisplaat) is de enige optie. Als je gaat tegelen op hout en daar belasting op gaat zetten (bijvoorbeeld al lopen over de vloer) gaat dat bewegen/doorbuigen en van hout komen dan al je tegels los.

Als je de mogelijkheid hebt om de ondervloer eruit te halen zou ik dat doen ivm de hoogte (hoeveel hoogte heb je eigenlijk?)
Lewisplaten haaks op de balken leggen en vastschroeven. Volg bij het leggen de gebruiksaanwijzing van de fabrikant, na een paar platen in elkaar geklikt te hebben wijst het zich vanzelf. Op maat maken met een haakse slijper met een (dunne) metaalschijf.
Hierop een (lichtgewicht)betonvloertje storten, let op de minimale dikte volgens de fabrikant. Hierop de tegels lijmen, eventueel eerst uitvlakken met een egalisatiemortel als je beton niet 100% vlak is.

Ik weet niet of je de tegels zelf gaat leggen of dat je dit laat doen, vraag als je het laat doen eventueel of de tegelzetter het betonvloertje ook voor je wil storten als je dit zelf niet aandurft. De lewisplaten op zich wijzen vanzelf, dus daarvoor hoef je je geen zorgen te maken.

Als je hier op het forum met de zoekfunctie op 'lewisplaat' of 'zwaluwstaartplaat' zoekt, krijg je nog veel meer info.

Groet, Rob
 

Paul1978

  • #3
Hallo Rob,

Bedankt voor je antwoord.
Ik verwacht na het verwijderen van de ondervloer zo'n 50-55mm te hebben. De tegels zelf zijn 14x14cm en 12mm dik. Dus zo'n 40mm voor de ondervloer. Ik zal me eens verder gaan inlezen over de betonnen ondervloeren.
 

Sander02

  • #4
Wij hebben in een badkamer dezelfde situatie gehad en het opgelost door een dubbele laag, kruislings gelegde gipsvezelplaten. Levert veel massa en dus stabiliteit. Je kan ook andere materialen gebruiken. Dit icm met tegelljm en voegmiddel die een klein beetje flexibel zijn, gaat het prima. Grotere tegels geeft ook wat meer stevigheid. Bij mij zit het al 2 jaar en ik kan geen scheurtje bekennen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu