Click-PVC ondervloer op hout en tegels

Arwinvdv

 • #1
Goedendag.

We willen graag click-pvc in de woonkamer/keuken leggen alleen vraag ik me af of het huidige idee wat we hebben goed zal werken.
Situatie:
Jaren 60 woning met in de woonkamer een houten balken met daarop planken vloer en in de keuken/hal is het een betonnen vloer met daarop tegels. De tegels lopen gelijk met de planken dus we willen deze graag laten liggen. Het is een open keuken van 3m tussen de woonkamer. De kruipruimte onder de keuken en woonkamer is geïsoleerd met van die bolletjes. Er zit dus lucht tussen de vloer en de bolletjes. Daarnaast hebben we ongeveer 3cm speling tussen de vloer en de deuren/buiten dorpels, dit willen we graag wat opvullen.

Plan: (o.a. geïnspireerd van dit forum)
 1. OSB platen van 1,8cm in halfsteensverband leggen op de houten vloer in de woonkamer en deze vastschroeven elke 30cm (zoveel mogelijk ter hoogte van de balken).
 2. OSB platen van 1,8cm in de keuken/hal vastzetten met goede lijm (met getande plakspaan, welke lijm moeten we nog even uitzoeken)
 3. Snelcement in kieren
 4. Voorstrijken vloerprimer
 5. Dunne laag egaline erover heen
 6. Dampdichte folie
 7. Hierop de click-pvc leggen van 7,5mm met geïntegreerde geluiddempende ondervloer, waterbestendig (reeds gekocht).
Wat denken jullie van dit plan? In de link hierboven gebruiken ze spaanplaat, deze heb ik vervangen door OSB i.v.m. kosten. Daarnaast vraag ik me af of stap 4,5,6 wel echt nodig zijn of dat de click-pvc niet direct op de OSB platen gelegd kan worden.

Hopelijk hebben jullie tips, of wellicht tips waar ik het beste de juiste informatie vandaan kan halen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #2
Er van uitgaande dat het een zogenaamde rigid core vloer betreft, hoef je niet te egaliseren. Ook het dichtsmeren van kieren is niet noodzakelijk. Wel is het vereist dat de vloer vlak is binnen bepaalde grenzen.

Het idee van de harde kern van deze pvc stroken is dat eventuele oneffenheden, zoals kleine gaatjes etc niet doortekenen naar de pvc laag. De vloer moet wel vlak zijn om te voorkomen dat de pvc delen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Daardoor zou de click verbinding kunnen breken. Vandaar dat je vloer vlak moet zijn.
 

Arwinvdv

 • #3
@Mn22 Dank voor je reactie! Even gekeken en ik denk inderdaad dat het een rigid core vloer is (CanDo PVC-vloer De luxe Click goud eiken). Er staat dat een verschil tot 3mm toegestaan is voor de ondervloer.
Stap 4 en 5 laten we dan zitten en in de grotere kieren zullen we snelcement gieten.

Wat betreft de dampdichte folie, is dat denken jullie slim om te doen? Ik heb begrepen dat OSB platen ook moeten kunnen 'ventileren'. Zou dat voldoende zijn voor de platen om te ventileren in de woonkamer met de kruipruimte? Het stuk van de keuken/hal daar is de vloer eronder tegels met daaronder beton, is het dan verstandig om op de OSB platen dampdichte folie te plaatsen?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #4
Als je osb gaat plaatsen, moet je ervoor zorgen dat je niet te grote kieren krijgt. Hout opvullen met snelcement op hout is geen goede oplossing en ook niet nodig als je de platen netjes plaatst.

Let er ook op dat het toegestane hoogteverschil in de ondervloer waarschijnlijk over een bepaalde afstand gemeten moet worden.

Wat betreft een dampdichte folie, ik geloof dat de leverancier dat voorschrijft. Ik kan het niet zo goed rijmen met een kunststof vloer die ook geschikt is voor vochtige ruimtes als een badkamer. Maar goed, als het voorschrift is kun je deze beter toepassen.

Hout mag je in principe niet aan twee zijdes opsluiten, dus als de onderzijde van de houten vloer in de kruipruimte al dampdicht is afgewerkt, kun je aan de bovenzijde geen dampdichte folie toepassen.
 

Arwinvdv

 • #5
Helemaal gelijk, grote kieren moeten we gewoon voorkomen. Er staat inderdaad dat de 3mm gemeten moet worden met een 2m rijlat, dus dat gaan we doen.

Wat betreft de dampdichtefolie, het staat niet expliciet benoemd, maar: "Vocht in de ondervloer mag niet hoger zijn dan 2,0% gemeten met de CM vochtmeter of maximum 85% relatieve luchtvochtigheid.". Dus de folie kan ik wellicht ook laten zitten. Momenteel is er nergens dampdichte folie gebruikt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #6
De leverancier eist folie, dus voor de garantie zou je dat eronder kunnen doen. Folie is de kosten niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Op de site wordt aangegeven dat er al een ondervloer onder het laminaat zit.
Ik zou het nader uitzoeken om problemen naderhand te voorkomen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #8
Dit soort vloeren wordt hoofdzakelijk in Azië geproduceerd. De groothandels/importeurs kunnen vaak geen eenduidige leginstructies aangeven en ook de exacte specificaties zijn vaak moeilijk of niet te achterhalen.

Ik heb zelf ook net een dergelijke pvc vloer gekocht. De leginstructies in de verpakking zijn niet gelijk aan de instructies van de Nederlandse groothandel. Ook krijg ik geen duidelijkheid over de demping van het contactgeluid van de vloer.

De groothandel heeft de vloer geïntroduceerd als een pvc vloer met geïntegreerde ondervloer die zonder meer in appartementen toepasbaar is omdat de vloer aan de 10db delta llin norm zou voldoen. In de technische specificaties vind je deze claim echter niet terug en als je de vraag stelt aan de groothandel blijft het angstvallig stil. Ook is het de vraag of het tuv milieucertificaat op de verpakking wel geldig is.

Kortom het is bijzonder lastig om specificaties te achterhalen. In mijn situatie gaat het gaat overigens ook nog om een vloer uit het duurdere segment van een serieuze groothandel.
 

Arwinvdv

 • #9
Mn22 schreef:
De leverancier eist folie, dus voor de garantie zou je dat eronder kunnen doen. Folie is de kosten niet.
Ik zit vooral met het folie omdat de OSB platen moeten ventileren en ik ze niet wil opsluiten. Ik heb navraag gedaan bij Cando en heb binnen 2 dagen reactie ontvangen dat voor de ondervloer die ik heb gekocht er geen dampdichte folie aangebracht hoeft te worden. Dus volgens mij wordt dit dan het plan:
 1. OSB platen van 1,8cm in halfsteensverband leggen op de houten vloer in de woonkamer en deze vastschroeven elke 30cm (zoveel mogelijk ter hoogte van de balken).
 2. OSB platen van 1,8cm in de keuken/hal vastzetten met goede lijm (met getande lijmkam, welke lijm moeten we nog even uitzoeken)
 3. Controleren of er niet meer dan 3mm verschil zit tussen een overspanning van 2m. Mogelijke naden die uitsteken schuren.
 4. Hierop de click-pvc leggen van 7,5mm met geïntegreerde geluiddempende ondervloer, waterbestendig (reeds gekocht).
Dank voor de informatie en het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu