Tegels blijven scheuren

Harryvos

 • #1
Goedenavond,

Ik heb 4 jaar geleden mijn badkamer vernieuwd en heb vanaf het begin al problemen met mijn wandtegels.

2 jaar geleden waren er 2 tegels gescheurd, welke zijn vervangen, het vermoeden was dat er vocht via de drain achter de tegels terecht kwam, drain opnieuw laten kitten. 1,5 jaar geen probleem meer gehad tot vandaag.

Opnieuw is er 1 tegel gescheurd van onderuit tot halverwege de tegel (zie foto)

De inloopdouche is gebouw op een houtenvloer met daarboven op een betonvloer (zwaluwstaartplaten)
Achter de tegel zitten geen scheuren in muur.

Het is wel zo dat de tegel die nu gescheurd is de vorige keer niet vervangen is maar wel al los zat. (klonk hol), het vervangen is toen niet gedaan omdat de douchewand dan weggehaald moest worden. (kwam ik later pas achter, omdat ik dit gevraagd had aan de tegelzetter.)

Ik zou dit probleem echt eens goed aan willen pakken maar heb geen flauw idee waar te beginnen.

Zouden kleinere tegels helpen, ander afvoerputje, ik weet dat dit van afstand erg moeilijk te beoordelen is maar elke tip is welkom.
Tegels die er nu opzitten zijn van villeroy en boch keramisch 30x60


 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Paul 122164

  • #2
  Het kom komen doordat er spanning aanwezig is in de muur/vloer. Je geeft aan dat het een houten vloer betreft. Hout werkt meer dan beton/steen.

  Als je wandtegels strak op de vloer zitten of je vloertegels strak tegen de wandtegels zijn geplaatst dan is er geen ruimte voor de constructies om te werken. En den scheuren ze op het punt want op dat moment de meeste kracht te verwerken krijgt en/of het zwakste punt is.

  Het is van belang dat de tegels ruimte hebben om uit te zetten. Vooral bij vocht gaan constructies eerder uitzetten. Vandaar dat je het het eerste ziet bij je douche.

  De ruimte tussen de wand- en vloertegels vul je altijd op met (flexibele) sanitair kit. Kijk ook even in dit topic op het forum: Hoe de hoek tegelen
   

  Harryvos

  • #3
  Bedankt voor je reactie, nu zag ik op foto’s die ik nog had gemaakt dat daar waar de tegels gescheurd zijn de vloertegel als laatste zijn gedaan.

  Maw in heel de badkamer ligt de vloertegel dieper dan de wandtegel, behalve daar waar ze steeds scheuren, zou dat er nog iets mee te maken kunnen hebben, beetje moeilijk uit leggen maar hoop dat je het begrijpt.

  Foto om het wat duidelijker te maken, hierna is hij met de wanden begonnen en als laatste die vloertegels dicht gelegd.
   

  Paul 122164

  • #4
  Zoals ik het begrijp kan de vloer overal uitzetten onder de wandtegels. Behalve de positie waar de vloertegels na de wandtegels zijn geplaatst. Daar drukken de vloertegels vermoedelijk tegen de wandtegels zodra de vloer gaat uitzetten. Dit kan de breuk in de wandtegels verklaren.

  Met het vervangen van de wandtegels los je wel het gevolg op (namelijk de breuk) maar niet het probleem (de ruimte tussen vloertegel en wandtegel is te klein).

  Het lijkt mij zonde om een vloertegel waar verder niets mee is te vervangen voor een vloertegel die misschien net een paar millimeter korter is. Maar een stukje van de tegel afslijpen terwijl deze vast zit is ook een uitdaging om mooi strak te krijgen.

  Je kan altijd informeren bij je tegelzetter of hij een geschikte oplossing heeft waar je een goed gevoel bij hebt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu