Tegelen zonder zandbed, bijzondere situatie

Nachtvlinder

  • #1
Ik wil een groot terras betegelen zonder een zandbed, zou dat goed gaan? Standaard antwoord is natuurlijk nee, maar de situatie is niet standaard. Het terras wordt nl volledig overkapt en er komt dus nooit regen op. Tevens is de grond zandgrond (wel vruchtbaar) en ga ik die wel volledig uitvlakken en vasttrillen. Ga er zelfs plastic op leggen zodat er beslist nooit iets kan groeien.

Het lijkt me voldoende voor niet verzakken. Iemand ervaring?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wel of niet verzakken wordt bepaald door de ondergrond en de belasting die erop komt, niet door de regen.
Wat voor grondsoort ligt er?
Folie helpt niet tegen onkruid.
 
  • Like
Waarderingen: Nachtvlinder

Nachtvlinder

  • #3
Dank Rola voor je reactie. De ondergrond is zandgrond, welke ik aantril of aanwals. De volledige bodem afdekken met waterdicht landbouwplastic maakt dat er nooit wat gaat groeien, dat lijkt me onmogelijk. Zeker als er nooit water op komt. Ik gebruik landbouwplastic wel vaker om een bodem af te dekken en de grond te laten composteren. Maar in dit geval komt er zelfs geen drup water op. En op het plastic komen de tegels. Dus dat er iets gaat groeien is volledig onmogelijk lijkt me. Er staan ook geen stronken onder of zo.
Wat erop komt is opslag van goederen. Dus het is geen plek om te gaan zitten, het is meer een schuur. Terras is niet het juiste woord achteraf gezien.
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zand en zaden verspreiden zich tussen de voegen van de tegels en vervolgens eronder. Mieren en andere insecten en eventueel schuiven van tegels doet de rest. Reken er niet op dat er nooit iets gaat groeien. Plastic helpt op termijn niet, helemaal droog houden wel.
 
  • Like
Waarderingen: Nachtvlinder

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het terras wordt overkapt dus voor mieren zal de temperatuur te laag zijn.
Voor mezelf zit ik met de vraag kan je het zand vlak krijgen, vervolgens de folie, de tegels en dan trillen zodat deze zo vlak als mogelijk komen te liggen.
 
  • Like
Waarderingen: Nachtvlinder

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Zwarte grond is niet stevig genoeg, je hebt kans dat dit nog gaat zakken en inklinken.

Ga er maar vanuit dat als je op zwarte grond zou kunnen bestraten dat veel meer mensen en bedrijven dit zouden doen. Scheelt een hoop werk met straatzand erin brengen.

Om hoeveel m2 gaat het? Graaf gewoon wat grond af en rij er een kuub straatzand in. 10 a 15 cm zandbed is al ruim voldoende.
 
  • Like
Waarderingen: Nachtvlinder

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Wat kost een kuub straatzand? 45 euro? en anders vaak ook wel ergens gratis op te halen of te ruilen voor je zwarte zand.
Voor dat geld ga je toch niet al het werk doen met het risico dat het mogelijk toch fout gaat en je alles opnieuw moet gaan doen?
 
  • Like
Waarderingen: Nachtvlinder

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ik heb hier vorige week 1 ton straatzand bij de zandboer gehaald voor 16 euro....
 
  • Like
Waarderingen: Nachtvlinder

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Bestrating aanleggen op aarde? Daar ga je spijt van krijgen. En omdat er geen regen op kan komen, zou ik er wellicht voor kiezen om een paar zakjes portland cement door de laag bestratingszand te mengen om eea te stabiliseren.
 
  • Like
Waarderingen: Nachtvlinder

Nachtvlinder

  • #10
Dank voor alle reacties, maar het is geen zwarte grond, maar zandgrond. Dat is wel een behoorlijk verschil. De grond vlak krijgen lijkt me ook géén probleem want dat laat ik doen met een kilverbak, lasergestuurd. (de grond is los) daarna vast trillen of walsen. Dat lijkt me stevig genoeg.

Of niet? Iemand ervaring?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Maakt niks uit, ook dat zakt nog. Maar je lijkt toch je eigen plan te willen trekken dus dan zou ik dat maar gewoon doen.
 
  • Like
Waarderingen: ke-1994

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Zandgrond wordt in de volksmond ook wel zwarte grond genoemd, maar dan nog ziet zwarte grond/zand er in Limburg heel anders uit dan dan bij ons in het Oosten en in Friesland/ Groningen nog weer anders.

Probleem waar je tegenaan gaat lopen is dat je wel zegt dat er geen water bij kan komen maar er zal altijd een verschil zijn tussen het zand in het midden en het zand aan de randen en dat gaat je na een paar winters uiteindelijk opbreken zodat je alles opnieuw mag gaan doen.
Dat is nl. het nadeel van zwart zand/zandgrond.
Door de grote hoeveelheid organisch materiaal wat in het zand zit kleur het zand zwart, zou je dat er uit weten te spoelen dan krijg je gewoon weer schoon zand.
Dat organische materiaal heeft de eigenschap om vrij eenvoudig vocht vast te houden ipv. het vocht door te laten zoals bestratingszand dat wel doet. Op zich goed voor de plantjes maar minder voor je straatwerk.
Je kunt dat ook zelf vrij eenvoudig testen, neem een emmer vol zwart zand en stamp dat flink aan en neem een emmer vol straatzand en stamp dat goed aan.
Neem een glas water en gooi dat op het zwarte zand en doe hetzelfde bij het straatzand.
Je zal zien dat het water bij het straatzand zo weg is terwijl het bij het zwarte zand flink lang kan duren voordat het water weg is.
Door deze eigenschap zal het water dus niet vrijwel direct verticaal afgevoerd worden zoals bij straatzand maar ook voor een groot deel zich horizontaal verplaatsen. Gevolg de randen zullen bij vorst op gaan vriezen terwijl het middendeel veel minder vocht bevat en ook veel minder op zal vriezen.
Gevolg, na een paar winters ligt niets meer recht en mag je opnieuw beginnen.
Op zich ook niet erg, er zijn er die na 5 jaar toch alles weer vervangen omdat ze "o zo mooie tegels" hebben gezien, de tuin anders ingedeeld wordt enz., maar er zijn leukere klussen lijkt me.

Vandaar ook mijn stelling waarom zou je bezuinigen op een paar kuub zand als je daarmee veel langer plezier hebt van je terras en je een bult extra werk naderhand kunt voorkomen?
 
  • Like
Waarderingen: Nachtvlinder, Walker en Vonken_trekker

Nachtvlinder

  • #13
Dankjewel Gerrit, je uitleg is me helder. Ik laat het bezinken..... ☺ het gaat wel om 200m2...... (zwarte grond was bij ons grond met compost er doorheen)
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu