Tegelen vanaf niet recht lopend aanrecht

Knijntje

  • #1
Hi allemaal,

Bij het afronden van mijn klus blijkt het aanrecht tóch niet helemaal recht te lopen. Het verloopt 6 mm over 155 cm. Er zijn allerlei redenen waarom ik denk dat het stellen v/h aanrecht niet meer gaat lukken. Hoe los ik dit het beste op?

Ik zie nu niet dat het aanrecht niet recht loopt. Kan ik dan het beste met het aanrecht mee gaan tegelen? Zolang ik de onderste rij maar goed stel zou het in principe goed moeten gaan toch? Ik werk met (goeie) tegelkruisjes overigens.

Aan de andere kant is het makkelijker/preciezer om de eerste rij waterpas te laten lopen. Ik kan dan geen meetfout maken en bij elke nieuwe rij tegels makkelijk controleren dat ik nog goed ga met de waterpas.

Ik baal een beetje natuurlijk. Het is de afronding van mijn klus. Daarom sta ik erop dat ik het oplos. Maar hoe doe ik dat nu het beste? Op de foto zie je links onderin beeld een koofje. Dat gaat ook betegeld worden; de tegels gaan daar gelijk lopen met de al bestaande tegels links op de muur. En zo door helemaal door naar rechts in beeld. Daar loopt het dan niet gelijk met de betegeling rechts in beeld. Dat kan ook niet omdat ik daar een andere voegbreedte heb. Dat is nu eenmaal zo. Ik heb dus alleen links rekening te houden met de bestaande betegeling

Iemand een idee of advies? :):):)

777777.jpg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt volgens mij meerdere opties:
  1. Je tegelt gewoon met het aanrecht mee; 6mm over anderhalve meter is niet heel extreem
  2. Je schroef een latje waterpas tegen de muur en begint daarop met de tweede rij tegels. Als alles droog is haal je het latje weg en maak je de eerste rij op maat.
  3. Je begint gewoon aan de laagste kant van de eerste rij, en haalt steeds de juiste hoeveelheid van de tegel af om de bovenkant waterpas te houden.
Het is maar net wat je het mooiste/makkelijkste vindt. Met wat grotere tegels zijn opties 2 en 3 beter, omdat naarmate de tegel groter wordt het relatieve hoogteverschil kleiner wordt en dus minder opvalt. Daarom begin je het liefst ook met een hele tegel, maar dat kan in jouw geval dus niet als je de voeg door wilt laten lopen. Met waterpas tegelen loop je dan het gevaar dat die 6mm wel heel erg op gaat vallen door het smalle strookje.

Je kunt ook nog overwegen om op die achterwand een andere tegel te gebruiken. Buiten dat je dan minder problemen hebt met de voeg, lijkt me bijvoorbeeld een grotere tegel ook wel handiger schoonmaken achter wat blijkens een kookplaat gaat zijn. Je kunt er een mooi accentmuurtje van maken (ook met eventueel kleinere tegeltjes).
 
  • Like
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

  • #3
Andere tegels voor het achtermuurtje kiezen! Wat een goed idee! Dan heb ik inderdaad geen probleem meer met het door laten lopen met de voegen. En nog op tijd ook, want ik ben nog niet begonnen :). Dat ga ik doen. Yes! Een grotere tegel is een goed idee ook qua schoonmaken...

Het aanrecht heb ik uiteindelijk toch nog kunnen stellen. Dus met het hoogteverschil heb ik niet meer te maken. Slechts 1 mm verschil nu. Beter gaat het niet worden :). Heel tevreden nu.

Ben ik even blij dat ik gepost heb! Dank je wel Impie!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu