Tegelen op scheurende badkamerwanden?

Henk1970

 • #1
Beste lezer,

Ik woon in een typische jaren 80 woning. Kalkzandsteen binnenspouwbladen en binnenwanden ook van kalkzandsteen. Ik wil mijn badkamer opnieuw betegelen en sta nog voor het avontuur wat er achter de bestaande tegelwand zit. Dit kan een laag oude tegels zijn of de kalkzandsteen wand. Feit is nu dat er veel tegels in de badkamermuren los zitten en hierdoor lekken de muren deels door. De tegels zitten er sinds de jaren 90 in, dus ze mogen er ook een keer uit.

De kalkzandsteen muren in mijn huis vertonen haarscheurtjes die de lijmnaden volgen. Geen grote scheuren, echt kleine nerfjes, nergens groter dan een halve millimeter.
Er ligt hier vlakbij een spoorlijn en door trillingen zal het optreden van scheurtjes niet iets eenmaligs zijn. Ik vermoed ook dat dit de reden is dat de tegels deels zijn losgekomen. Mijn vraag: hoe breng ik een nieuwe tegelwand (bij voorkeur met grote tegels) aan zonder dat deze op termijn weer loskomt van de muur? Moet ik daarvoor een voorzetwand (gips oi) zetten of is er een alternatief?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #2
Als de scheuren maar haarscheuren zijn, zou ik me daar niet al te druk over maken.
De nieuwe tegels lijmen met een flexibele poeder tegellijm, met een grove lijmkam en de tegels aan de achterkant insmeren met de vlakke kant van de spaan met lijm.

Dat de oude tegels los zitten, kan vele oorzaken hebben, zoals te veel spanning op de muur (hoeken niet afgekit) te fijne lijmkam gebruikt, en de grootste oorzaak is vaak, dat de tegelzetter te veel van de muur insmeert, zodat er een droog vliesje op de lijm komt.
De tegels blijven dan maar net hangen doordat de lijm een beetje platgedrukt wordt.
 
 • Like
Waarderingen: Henk1970

Teun65

 • #3
Alle oude tegels eraf, volledig in de stucprimer wapenigsgaas/stucgaas mooi vlak stucen...
 
 • Like
Waarderingen: Henk1970

Henk1970

 • #4
Top! Bedankt Teun en Peter voor de antwoorden. Ik vermoed dat er best wat vocht in de kalkzandsteen zit, is er nog n droogtijd verstandig voordat ik opnieuw ga betegelen?
 

Teun65

 • #5
Met stucen breng je een hoop vocht in, je moet het tenslotte aanmaken met water, na het stucwerk, kacheltje erin en laten drogen, raam open en ventileren, mooi weer komt eraan, aan stucwerk kan je goed zien wanneer het droog is, afhankelijk van de dikte....

Ik zou ook na drogen voor tegelen een primer aanbrengen zodat de ondergrond waterdicht is, tegels die elkaar in de hoek tegen komen, mogen elkaar net niet raken, daar komt netjes de kit in.
 
 • Like
Waarderingen: Henk1970

Teun65

 • #6
Beter één dag langer drogen dan één dag te kort...
 
 • Like
Waarderingen: Henk1970

Henk1970

 • #7
Top, bedankt voor de antwoorden Teun!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu