Te veel groepen op 1 aardlekschakelaar

Ik heb recent een nieuw huis gekocht, en heb laatst een kijkje genomen in de groepenkast.
Ik heb drie vraagjes:

Zitten er niet te veel groepen op de bovenste aardlekschakelaar? Ik zie er 6 zitten, maar er mogen er maar 4 op zitten lijkt me?
Zitten de twee groepen (Hager MB 220E, rechts bovenin) niet verkeerd aangesloten? Ze zitten volgens mij direct op de ingang van de aardlekschakelaar links bovenin?
Kan ik de MB 220E naar rechts laten verplaatsen, en de draden die nu op de MB 220E zitten aangesloten op een andere aardlekschakelaar aansluiten? En vervolgens de MB 220E weer aan sluiten op de nieuw toevegoegde aardlekschakelaar.

Alvast bedankt!

meterkast.jpg
 
Laatst bewerkt:
Op allebei de aardlekschakelaars zitten 4 groepen aangesloten. Dat mag dus gewoon.

De B20 automaat rechtsboven is niet achter een aardlekschakelaar aangesloten (het is overigens maar één automaat / groep, weet niet hoe je er bij komt dat dit er 2 zijn). Of dat zomaar kan en mag is een andere discussie, maar daarvoor missen we denk ik wat informatie. :wink: Waar is deze automaat voor? Misschien een PV-verdeler voor zonnepanelen ofzo?
 
Vanwege de breedte? Dan zitten er ook 4 aardlekschakelaars en 2 hoofdschakelaars in deze kast, da's mooi meegenomen. :wink:

Het ding heeft maar 2 aansluitklemmen aan iedere kant net zoals de overige automaten, heeft maar 1 hendel, het opschrift zoals het typenummer wat TS zelfs heeft overgetypt staat er maar één keer op... Het is 1 automaat dus.
 
Sorry dat mijn kennis mij temin doet, daarom vraag ik het juist! Ik wilde het even zeker weten. Ik heb de automaat net eens uit gezet, en de lichten op de hal (net naast de meterkast), het internet modem in de meterkast en de apparaten in de keuken gingen uit. Ik neem aan dat het dan verstandig is om hier een aardlekschakelaar tussen te laten plaatsen.
 
Als die B20 automaat is geplaatst voor een gewone eindgroep, deugt dat sowieso niet. Groepen die wandcontactdozen of lichtpunten voeden mogen niet zwaarder dan 16A zijn afgezekerd.

Als je zeker bent dat hier niet nog een verdeelkastje tussen zit (een "keukenverdeler" is ooit een ding geweest?), moet je de automaat vervangen door een B16, en inderdaad aardlekbeveiliging toepassen. Je kunt dat combineren in één component door een aardlekautomaat te plaatsen.

Welke apparaten in de keuken heb je het hier over? Veel keukenapparatuur zou op een eigen groep moeten zijn aangesloten. Wellicht is er te veel op 1 eindgroep aangesloten en hebben ze daarom de zwaardere B20 automaat geplaatst? Maar dat is dus niet de juiste oplossing.
 
O, dat is mooi die B20, beter dit inderdaad aanpassen ja.

Ik zie dat de B20 automaat wordt gevoed vanaf de bovenkant van de aardlekschakelaar. Ik twijfel of dat dit wel helemaal juist is. Nu kan de indruk worden gewekt dat de B20 is aangesloten opde aardlekschakelaar, maar dat is natuurlijk niet zo omdat de aardlekschakelaar vanaf boven gevoed wordt en de aflaat aan de onderzijde is.

Ander punt, ik mis de aderhulzen bij de flexibele kabels en ik zie 2 flexibele draden ander een schroef zitten.

elektrina.jpg
 
Kan vanaf de foto niet beoordelen of het juist is gedaan, maar Hager doet dit fabrieksaf ook zo (zie bijvoorbeeld boven de hoofdschakelaar).

Draden zijn dan wel voorzien van een adereindhuls (zonder geisoleerde kraag) en 2 identieke aders mogen naast elkaar in de klem.
 
Oke, die fabriek aderhuls kan je zo niet zien, maar de B20 is er later bij gezet. Ik geloof nooit dat hier draden voor zijn gebruikt met een fabriek aan geknepen aderhuls.
Nu de TS er toch mee bezig is, is het misschien raadzaam om hier ook even naar te kijken. Die aderhulzen kosten geen drol.
 
Adereindhulzen zonder kraag worden niet enkel in de Hager fabriek gebruikt hoor. Ik heb ze zelf ook gewoon in de kist zitten. Soms moet je ze wel zonder kraag toepassen bijv. in een stekker waar je weinig ruimte in hebt.

Dat je geen huls ziet wil niet zeggen dat er geen op zit. Wel even het controleren waard inderdaad.
 
Hager gebruikt fabrieksaf dit soort hulzen:
hager-draad-h07v2-k-6-mm2-blauw-125-mm-20-stuks-ulv6125bl.jpg

Die worden machinaal aangezet en vind je niet bij een monteur in de kist. :wink:

2 identiek afgewerkte draden mogen in dezelfde klem, maar een draad zoals deze naast een draad met normale adereindhuls gaat niet goed. De hulzen van Hager zijn hard en onvervormbaar, normale hulzen knijp je plat bij aandraaien, twee verschillende naast elkaar resulteert er in dat 1 van de 2 niet goed vast zit.

Ik vind het ook zeker geen rare suggestie om het te controleren! Ik zei alleen dat ik op de foto niet kan zien dat het fout is, want tja, dat kan ik niet. :wink:

Wel oogt het sowieso een beetje rommelig met 2 verschillende soorten automaten door elkaar (steekcontacten en schroefcontacten) en die B20 automaat die uit een oudere serie is dan de rest. Dus wellicht hebben ze inderdaad ook met de bedrading gerommeld.
 
Zonder ze los te halen zie je ook niet of het een machinaal of handmatig aangezette huls is... maar volgens mij dwalen we af
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan