Te stuken muur is poederig/cement laat los

DorthVader

  • #1
Beste iedereen,

Wij zijn bezig een toilet te renoveren, en ik kom daarbij 2 dingen die wellicht gerelateerd zijn...

De tegels zijn verwijderd zodat de muur gestukt kan worden. De tegels zich zonder enige strijd verwijderen, ze vielen er nog net niet vanzelf af. De tegels kwamen met een (dun) laagje tegellijm van de wand. Wat er over bleef is iets van een cementlaag op een halfsteens muur. De cementlaag is poederig, als ik er met mijn vinger overheen ga blijft er poeder op mijn vinger achter. Losse stukken heb ik verwijderd, maar als je er met bv. een schroevendraaier in prikt laat er zo weer een stukje los. Het lijkt me dat daar niet zomaar overheen gestukt kan worden, kan iemand hier advies geven wat ik hiermee kan doen? Wellicht een speciale primer? Ik las ook iets van wall fix?

Hierbij wat foto's ter verduidelijking:
IMG20221112151216.jpg
IMG20221112151221.jpg
IMG20221112151310.jpg


Dan het volgende stukje, de tegels aan de 'linkermuur' lieten ook als grote stukken los van de muur. Wel makkelijk, mooi schone muur over, maar ik vroeg mij af of er iets te zeggen is over een oorzaak. Met andere woorden, moet ik hier iets mee...? Kan dat bv. op een probleem zoals vocht duiden, of is er destijds geen primer gebruikt bijvoorbeeld? Het gaat om dit stukje:

IMG20221112120023.jpg


Alvast hartelijk bedankt voor jullie tijd en reactie!

Groet, Leon
 

robdeb

  • #2
Wat is het bouwjaar van de woning? Lijkt me een cementgebonden raaplaag op kalkzandsteen. Die stenen zuigen enorm en in de tijd van de premiekoopbouw werd er nog niet zo veel geprimerd. De enige oplossing is alles kaal maken, maar ik heb wel eens een stukadoor gehad die de halfkale muur (zoals op de foto) gewoon in de stucprimer zette en er overheen werkte. Daarna krijg je vrijwel altijd scheuren…
 

DorthVader

  • #3
Dank je wel voor je reactie! De woning is van 1900, maar de 'verbouwing' waar dit allemaal destijds is gedaan is volgens mij in de 70-er jaren uitgevoerd...
 

DorthVader

  • #4
Er zijn overigens 2 verschillende muren als het ware, links zie je die kalkzandsteen, die is helemaal 'schoon' geworden (beetje te makkelijk naar mijn idee, maar vooruit, het mag ook wel een keer meezitten).

Het 'probleem' zit hem meer in de rechter muur, er zit gewoon baksteen onder dat poederende laagje, zal even een foto toevoegen:

IMG20221112151321.jpg
 

robdeb

  • #5
Op zich maakt dat voor de conclusie niet zo heel veel uit: alles wat los zit zou ik echt zoveel mogelijk weghalen. Daarna goed afstoffen en stucprimer erover.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Mijn stucadoor zegt altijd alle losse stukken verwijderen. Met een plamuurmes over de muur vegen en kloppen en alles dat los komt gewoon eraf steken. Soms betekent dat dat je een hele muur kaal hebt in 5 minuten.
 

DorthVader

  • #7
Duidelijk! Ga ik mee aan de slag, bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu