Te krappe bocht?

HBH

  • #1
Hallo,
ben bezig met het leggen van leidingen in de grond voor HWA.
Het begint bij een hellend dak (30 gr.) met een oppervlakte van 62 m2, waarvandaan een 95 mm zinken pijp lijnrecht naar beneden loopt tot een eindje boven de grond.
Vanaf dat punt ga ik met 110 mm pvc pijp de grond in en verder ook alles in 110 mm uitgevoerd.
Zo gauw ik onder de grond kom krijg ik te maken met twee bochten van 90 gr. elk, op een meter afstand van elkaar. De eerste bocht van loodrecht naar horizontaal en de tweede om de hoek van het huis 'te nemen'.
Mijn vraag is nu, moet ik onder de gegeven omstandigheden beide bochten maken met een enkel, kort 90 gr. bochten stuk of meer geleidelijk, beide bochten met twee 45 gr. stukken direct aan elkaar?
Ik hoor het graag.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Er zijn korte bochten en gestroom lijnde bochten
pvc-bocht-90graden-2x-manchet-160mm_1.jpg
2265206.jpg
1689511474088.png

Buiten moet je wel met manchet gaan gebruiken bij 110.
 

HBH

  • #3
Bedoel je te zeggen @Henk253 dat wanneer ik kies voor gestroomlijnde bochten er dan (nagenoeg) geen reden meer is om 2 stuks 45 gr. bocht stukken aan elkaar te zetten?
 

Charel

  • #4
Volgens mij zijn die ondergrondse rioleringsbochten van 110 mm met manchet nooit van het korte type.
Degene die Henk toonde is wellicht een lijmbocht van 100 mm die niet bedoeld is om in de grond te verwerken.
Het rioleringssysteem voor hemelwater is niet te vergelijken met dat voor afvalwaters. Hemelwater is namelijk veel properder en het risico op vervuiling en verstopping is dan ook veel kleiner.
Je hoeft dus niet steeds twee maal 45 ° te gebruiken om een bocht van 90° te maken.
 

HBH

  • #5
Het gaat mij bij de afvoer van hemelwater niet zozeer om vervuiling en risico op verstopping maar meer om het effect van toenemende stortbuien, die vooral de laatste jaren nogal actueel zijn. Dan is het essentieel dat de doorstroming van enorme hoeveelheden water in een korte tijd niet worden gehinderd door de scherpe rand aan de binnenkant van een kort bochtstuk. Een gestroomlijnd bochtstuk lijkt mij een aanvaardbaar alternatief voor de nog meer gestroomlijnde uitvoering van 2 x 45 gr.
 

Charel

  • #6
Ik weet niet of je met die 62 m² dakoppervlakte de oppervlakte van de helling bedoelt of de horizontaal gemeten oppervlakte maar een horizontaal gemeten dakoppervlakte van 62 m² heeft normaal genoeg aan een doorvoeropening in de afvoer van ongeveer 62 cm² wat overeen komt met een buisdoormeter van 90 mm.
Met die buis van 110 mm heb je dus nog heel wat reserve zeker in het geval de oppervlakte schuin gemeten is ipv horizontaal.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kan je dak beter van een overstort laten voorzien. Of iets in de staande buis van de afvoer waardoor als het riool overbelast is het water daar kwijt kan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
@HBH, Ja.
----
Trouwens @Charel je hebt in 110 ook korte bochten ik liet een lijm zien maar is ook in pvc en ook in PP
1689544121886.png
1689544284479.png

En hier onder zie je een bocht 100 @Charel die zijn uit gevoerd met verj spie en niet dubbel mof.
1689544441482.png

En regen afvoer riolering beter groot maken dan gaan versmmallen naar theoretische naar 90.
Want je hebt ook met stort regen te maken dan kan het water met 110 te minsten goed weg.
 
Laatst bewerkt:

HBH

  • #9
@Charel daar heb je een goed punt met de wijze van oppervlakte meting. Ik ben bij de berekening van de oppervlakte uitgegaan van loodrecht op het schuine dak kijken, dus geen rekening gehouden met de projectie van het dak op een horizontaal vlak.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu