Te hoge belasting voor betonnen vloer?

TheoS89

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een vraag waar ik maar geen antwoord op kan krijgen.
Ik heb al een aantal constructeurs benaderd en zelfs een ingenieursbureau gebeld, echter lijken die in deze tijden allemaal druk met andere, grote, projecten en hebben ze voor mijn vraag simpelweg geen tijd/zin.
Hopelijk kan iemand van jullie mij helpen, geruststellen, ervaringen delen of in de juiste richting wijzen voor een antwoord.

Recent heeft men bij ons de hele badkamer gerenoveerd. Hierbij is de vloer van de badkamer voor een deel met 12,5 centimeter verhoogd.
Achter de badkamer hebben we zelf vervolgens een flinke inbouwkast gemaakt die inmiddels ook klaar voor gebruik is.
Echter, toen ik het geheel vol trots aan een kennis toonde, werd ik erop gewezen dat de combinatie van de vloer en de kast (gemaakt van dik hout met ernaast nog een muurtje van gipsblokken) een flink gewicht met zich meebrengt. Ik ben dit eens uit gaan rekenen en tot mijn schrik staat er nu, op de eerste verdieping van ons huis, op een oppervlakte van net geen 6m2, een gewicht van zo'n 1600kg. Dat is bijna 270kg per m2.

Nu probeer ik erachter te komen of de vloer dit allemaal wel kan dragen en hier kan ik maar geen bevredigend antwoord op vinden!

Ons huis is een systeemwoning, gebouwd in 1987. De vloer van de eerste verdieping bestaat uit 6cm dikke breedplaten met daarop zo'n 8cm dik gewapend beton (vlechtwapening).
De overspanning van de breedplaten is iets meer dan 5 meter. De 6m2 vloer die nu zo flink belast wordt bevindt zich in een hoek van het huis (3x2m2).
Ik heb de bouwtekeningen van ons huis opgevraagd en bekeken, maar hier wordt iemand zonder constructieve achtergrond niet veel wijzer van.

Heeft er iemand op dit forum misschien ervaring met zulke gewichten op betonnen vloeren of kent iemand scenario's waarbij vloeren zijn gaan doorhangen of dat er problemen ontstonden? Het is nogal wat om 65 zakken van 25kg cement op 6m2 vloer te leggen toch? Of kan een betonnen vloer dit makkelijk dragen?

Ik lig er toch wel een beetje wakker van...

Groet,

Theo
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
In de bijbehorende berekening kan je de belasting terugvinden die op de vloer geteld is.
In die tijd 200 kg/m2 voor personen en inrichting.
Of er meer op kan, kan een constructeur voor je uitrekenen. Benader eens een klein bureau. Als je de wapeningstekeningen aanlevert, scheelt dat in de kosten.
 

klusweb

  • #3
Waarmee is de vloer precies opgehoogd? Als dit iets is wat bijdraagt aan de sterkte ervan (dat is puur drukspanning voor de bovenste helft), en goed hecht aan het bestaand beton, is er niet per se iets aan de hand zolang de muren het kunnen dragen.

Een volledige constructieberekening is natuurlijk het beste. Bovenstaand komt zonder garantie ;-)
 

TheoS89

  • #4
Dank voor de antwoorden Rola en Klusweb.
De vloer is voor een deel verhoogd met snelcement (dit is het deel waar de badkuip stond) en het deel dat al hoger lag, leek iets van zandcement (er liggen nu tegels op). Mag ik vragen hoe dat de vloer kan versterken? Is dat niet puur gewicht?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
@klusweb dit soort uitspraken kloppen alleen met de juiste randvoorwaarden, anders is het onzin.
 

klusweb

  • #6
Wat Rola zegt. Die er ongetwijfeld meer van weet dan ik. Zoiets wat ik schreef, kan alleen een daartoe opgeleid constructeur definitief vaststellen voor deze combinatie.

Maar omdat je 't vraagt - mijn gedachtengang was: Als je twee balken hout op elkaar lijmt (noot: dan moeten ze dus goed aan elkaar hechten) gaat de onderste balk ook niet doorhangen onder het gewicht van de bovenste, maar zijn ze samen juist sterker dan alleen de onderste, ondanks het toegenomen gewicht.

Zo ook met beton. Maar dan moet de cementlaag dus wel de drukspanning aankunnen en goed hechten op het beton. En misschien nog wel meer randvoorwaarden. Ligt het cement er bijvoorbeeld los op of barst het er onder druk af, dan is het inderdaad dood gewicht. Is er cement over een oude tegel laag ofzo gelegd, dan kun je natuurlijk al helemaal geen aannames doen over de hechting.

In die houten balk uit dat voorbeeld, waar je vervolgens nog meer gewicht op zet (die kast) ontstaat in het onderste deel een trekspanning, en in het bovenste deel een drukspanning. Basis constructieleer.

Ongewapend cement kan geen trekspanning aan, maar dat hoeft dus ook niet. Door de dikte van het pakket als geheel, neemt de trekspanning bij dezelfde belasting af. Precies de reden dat een hogere balk van dezelfde breedte toch meer kan dragen.

Maar dat staat of valt dus met of het pakket als één geheel beschouwd mag worden inclusief cement. Zo niet dan heb je het over dood gewicht en dan is de belasting wél hoger dan berekend.

Maar nogmaals, dit schrijf ik alleen om je op weg te helpen gerichtere vragen te kunnen stellen aan een constructeur.
 

klusweb

  • #7
Je kan ook elders in huis kijken: als dezelfde betonvloeren daar gebruikt zijn met grotere overspanningen, dan kun je daar ook uit afleiden dat ze misschien voldoende reserve hebben.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Je vergeet aantal belangrijk zaken
-Als je de vloer niet onderstempeld tijdens het aanbrengen dan is het alleen extra gewicht. Dat is een veel groter aandeel dan de belasting door personen.
-En nog het een en ander, maar ik was niet van plan een online cursus mechanica te gaan geven.

Je zet de mensen op het verkeerde been @klusweb
 
  • Like
Waarderingen: Walker en klusweb

klusweb

  • #9
Hmm... 't cement hardt natuurlijk pas uit als de boel al doorhangt onder de druk ervan ja.

Ik zal je het college geven verder besparen en hier niet op doorgaan - te veel haken en ogen inderdaad :-)
Sorry, probeerde te helpen in de context waar geen professional te vinden was. Misschien maar gewoon harder zoeken dus.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
@klusweb, het lijkt me verstandig alleen advies te geven wanneer je voldoende ingevoerd bent in de materie, dit schept alleen maar verwarring.
 

klusweb

  • #11
Dacht dat enige colleges bouwkunde over dit onderwerp voldoende waren, maar dan kun je nog steeds dingen over 't hoofd zien. Het is nu duidelijk heren, ik zal niet meer zomaar proberen te helpen hier.
 

Ralph

  • #12
Breedplaatvloeren worden berekend op 350 kg m2. Dus geen probleem met dat vloertje....
Deze opbouw komt geregeld voor in de woningbouw, vooral met kanaalplaatvloeren.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Dat is gewoon 200 kg/m2 inclusief de veiligheidsfactor! Zo mag je niet rekenen.
Bij nieuwbouw is het bekend waar de ophoging ligt, dan wordt die gewoon in rekening gebracht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu