Isoleren en hoge grondwaterstand

Roschambo

  • #1
Wij hebben een huis uit de jaren 30 gekocht waar wij willen gaan isoleren. Echter is de grondwaterstand af en toe 40 cm onder maaiveld. De kans op optrekkend vocht is dus redelijk groot. Ons plan is om een betonvloer 12cm op 20 cm EPS isolatie te gaan storten, met vloerverwarming in het beton (zie 3D tekening onder) afgewerkt met tegels. Verder willen we ook voorzetwandjes gaan plaatsen opgebouwd uit 22x50 latjes met blokjes er tussen. Daartussen 14 cm Isovlas 2x 70 mm, we willen binnen zoveel mogelijk met natuurlijke materialen isoleren(EPS is niet heel natuurlijk maar wat anders). Vanwege de kans op optrekkend vocht, zitten we te denken aan het onderzagen van de muur om DPC of EPDM oid in te brengen zie rode lijn in de bouwtekening, maar de vraag is zijn we dan te moeilijk aan het doen? Een andere optie, die staat in de 3D tekening, is om ipv het onderzagen een spouwtje van 16mm toe te passen achter het isovlas met een waterkerende dampopen folie. Het lastige is dat het misschien beter is om het in 1 keer goed te doen dan om straks terug te moeten komen omdat de boel aan het schimmelen is. Op de 3D tekening staan de isolatie zelf en de gipsvezelplaten om het af te werken overigens niet getekend. Graag zouden we wat feedback en/of alternatieven krijgen op onze plannen. Bedankt!
fundering dpc.PNG
constructie.PNG
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het aanbrengen van een waterdichte laag heeft weinig zit om wat men "optrekkend vocht" noemt tegen te houden. Dit is namelijk bijna altijd condensatie door een koudebrug. Je kan dus beter de koudebrug oplossen.

Als je hier trouwens bang voor bent, kan je beter geen vloer op zand maken Beter is dan een vrijdragende vloer met geventileerde kruipruimte. Zo krijg je geen dampdruk van onderaf wat vochtproblemen in huis kan veroorzaken.

Goed dat je met natuurlijke materialen wilt werken.
 
Laatst bewerkt:

Roschambo

  • #3
Thanks voor de reactie. De huidige situatie is nog ongeisoleerd.
In principe gaan de koudebruggen er straks niet of nauwelijks meer zijn(hopen we), alleen bij binnenmuren is het lastig al zou ik daar ook 1 rij stenen kunnen vervangen voor cellenglas stenen.

Wat ik hier bedoel met optrekkend vocht is puur het kleine beetje vocht wat door het metselwerk omhoog gezogen wordt, althans ik heb mij laten vertellen dat het vocht dat bijvoorbeeld achter een tegel in een kelder zit daar voornamelijk zal komen vanuit de grond. En omdat dit vocht niet goed kan verdampen loopt het vochtgehalte achter deze tegels flink op. Ik heb zelf tegels in mijn huidige kelderbak, deze zitten tegen de deelmuur met de buren, deze komen vanaf 50 cm onder maaiveld(diepte kelder) tot 50 cm boven maaiveld, het vochtigheidsgehalte achter deze tegels is hoog en daarboven is het heel snel weer laag.
Isolatie verhinderd ook de ventilatie.


Overigens gaan wel de situatie nog even in het echt bekijken voor we allemaal wilde plannen gaan uitvoeren, milieutechnisch is het wellicht beter om een folieisolatie te gaan plaatsen tussen de balken ipv een betonvloer met eps.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
En precies dat optrekkend vocht is dus een fabel. Ipv van foamglas kan je ook gasbetonblokken gebruiken. Kies wel de juiste druksterkte.

Een (droogbouw) renovatievloer kan ook een goed alternatief zijn voor een betonvloer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu