Tapijt los leggen in kleine ruimtes

Ronklop

  • #1
Hallo

wij willen in 2 slaapkamers tapijt leggen.
De slaapkamers zijn 2,70 x 4 meter en 2,90 x 4,70 meter.
Het tapijt heeft een juten rug (action back).
In één van de slaapkamers staat een bureau met een burostoel met van die rolwieltjes.

Mijn vraag: kan ik dit tapijt in deze ruimtes kleiner dan 14 vierkante meter, los leggen? Of moet ik gaan lijmen?

Dank
Ron
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Lijmen is niet nodig, vertrouwd u het niet dan alleen langs de randen een beetje lijm aanbrengen of dubbelzijdig plakband gebruiken, bij de laatste moet de vloer zeer goed stofvrij zijn.
Er zijn ook latjes met een soort spijkers erin te koop die langs de randen van e ruimte worden bevestigd en waar de vloerbedekking dan in "gehaakt" wordt, iki kan niet op de naam komen.
Voor bureaustoelen met wieltjes een speciale (doorzichtige) bureaustoelmat gebruiken, anders gaat de vloerbedekking eraan.
 

Ronklop

  • #3
Dank je Jan. Bij Carpetright zei men dat er een ondertapijt onder moest en dat daar de hele vloer op verlijmd moest worden. Anders krijg je dat het tapijt gaat oprollen.
We waren echter vergeten te zeggen dat het voor slaapkamer was.


Maar hele vloer verlijmen is dus niet nodig in kleinere ruimtes?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
De spijkerlatjes werken alleen als het tapijt opgespannen wordt. Een tapijtlegger heeft hier zon steun voor die met weerhaakjes in het tapijt haakt en met je knie schop je tegen de beugel aan waardoor het tapijt oprekt.

Ik zelf heb al 25 jaar vloerbedekking onder mijn bureaugroep en daar wordt elke dag op gezeten en mee gerold. Pas een paar jaar geleden begon het tapijt hier zichtbare slijtage van te krijgen. Een goede kwaliteit tapijt doet wonderen.
 

Ronklop

  • #5
Kortom Bert jij zegt ook dat verlijmen niet nodig is?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Komt er nog vee meubilair in de kamer te staan wat het tapijt op z'n plek houdt?
 

Ronklop

  • #7
In de ene kamer bed van 180 breed en een grote kast
in de andere kamer ook kast en bureau
ik zou zeggen: ja
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dan zou ik het zo leggen. Ben je niet tevreden dan moet je in het ergste geval een bureau en een bed weghalen om alsnog te lijmen / spijkerlatjes te gebruiken. Ik zou het eerst zo proberen.
 

Ronklop

  • #9
Een bureau en bed en in beide kamers een groooooooooote kast. Of kan ik die laten staan? :D
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat kan ook. Als het zulke grote kasten zijn dan zal het tapijt daaronder niet verschuiven of opkrullen. De rest kun je dan inderdaad omslaan om te verlijmen / spijkerlatjes te monteren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Tapijt los leggen gaat niet. Tapijt moet minimaal langs de randen worden vastgelegd. Dat betekent dan wel dat het tapijt moet worden opgespannen, anders krijg je gegarandeerd bulten in het tapijt. Tapijt zet namelijk uit onder invloed van temperatuurwisselingen.

Bij de woninginrichter waar ik in het verleden werkzaam ben geweest, verlijmden we het tapijt altijd volledig om te voorkomen dat we op welke wijze dan ook te maken kregen met klachten over bulten in het tapijt. Verlijmen deden we dan direct op de bestaande dekvloer of op de ondervloer van thermofeltplaten.

Tapijtlatten gebruik je eigenlijk alleen in combinatie met rubber ondertapijt. Het ondertapijt komt dan tussen de tapijtlatten te liggen en het tapijt wordt daar vervolgens overheen gespannen. Dit is verreweg de mooiste oplossing, maar dat heeft dan ook een prijs.

Wil je er met een bureaustoel op, dan ontkom je eigenlijk niet aan volledig verlijmen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
In mijn slaapkamer ligt het tapijt ook los (laten leggen). Het ligt op groene onderplaten. Geen problemen met opbollen oid. Ik weet niet of dit representatief is voor andere gevallen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu