Tafelhoeken afronden met wat voor zaag ?

K.lusser

  • #1
Hallo,

Welke zaag kan je het beste gebruiken om tafelhoeken af te ronden ?

Gr.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Decoupeerzaag.
Wat voor tafelblad is het?
 

K.lusser

  • #3
Tafelblad ziet er uit als beuken maar van binnen is het gevuld (weet niet precies hoe dit heet). Zou dan zeker een decoupeerzaag met een fijne zaagje moeten hebben ?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Dat is spaanplaat.
Dat gaat niet echt mooi worden maar als je het toch wilt doen moet je vanaf de onderkant zagen om rafels aan de bovenkant te voorkomen.
Neem in ieder geval een kwalitatief goed en scherp universeel zaagje. Fijne vertanding is hier niet nodig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Het kan ook met een bandschuurmachine, vooral handig als er aan de onderkant geen ruimte is voor een decoupeerzaag.
 

Nicklatu

  • #6
Wat ik zou doen is het bandfineer met een strijkbout eraf halen en vervolgens met een bandschuurmachine de ronding maken. Wil je alle vier de hoeken afronden dan zou ik met een mal werken en met een bovenfrees de rondingen afronden. Zo heb je alle vier de hoeken exact het zelfde.

Dit zijn de mogelijkheden en afwerking is dan proffesioneler, zeker als je dan je kanten weer met een fineer afplakt (dmv een strijkbout). Methode strijkbout gebruik je alleen als je kantenband voorzien is van een laagje lijm. Is dat niet het geval dan gebruikmaken van een kwast en contactlijm. Kanten als eerste dun contactlijm aanbrengen, door het zuigen van het hout. Wachten tot het op droogt en vervolgens kanten en band insmeren en handdroog laten drogen...

Succes
 

Nicklatu

  • #7
Nog vergeten te zeggen.... Als je zaagt of je gebruikt een bandschuurmachine... Zorg dan dat je altijd haaks ten opzichte van het blad bewerkt. Is het niet het geval dan zal je problemen krijgen met het aanbrengen van je kanten band... Je zult zien dat het gaat verlopen (naar onder of boven je blad)...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu