Tado thermostaat modulerend aansluiten op AWB ThermoElegance 4 via EBUS?

Jpbosk

  • #1
Hallo,

Ik heb een tado thermostaat aangeschaft, en nu net als de oude thermostaat aangesloten als aan/uit thermostaat (met de bekende 'klik' van het relais). Nou kan de tado natuurlijk moduleren, en omdat dat mooier werkt en energiezuiniger is, wil ik eigenlijk dat ook zo aansluiten op mijn ketel. De ketel is een AWB ThermoElegance 4. In de handleiding (zie bijlage voor de plaatjes van het aansluiten van de thermostaat, incl. foto van de ketel, de hele handleiding staat hier: https://www.gebruikershandleiding.com/AWB-ThermoElegance-4/preview-handleiding-555786.html) lijkt het erop dat de ketel een EBUS aansluiting heeft waar de tado ook op kan. Je kunt ook een OpenTherm module komen van 80 euro, maar dat is me voor nu een brug te ver. Ook zonde als het gewoon via de EBUS kan natuurlijk.

Hoe gaat dat in zijn werk, kan iemand me op weg helpen? Is dat een kwesie van de draadjes bij de ketel en de tado omprikken en het werkt? Of moeten er nog allerlei dingen geconfigureerd worden, op de ketel en/of de tado? Er staat in de handleiding ook iets over het doorverbinden van het 24V contact bij een modulerende thermostaat, maar geldt dat alleen voor de OpenTherm? Of ook bij de EBUS?

Alvast bedankt voor een reactie!

JP

ketel.jpg ketel-handleiding1.png ketel-handleiding2.png ketel.jpg ketel-handleiding1.png ketel-handleiding2.png
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Heb je nu een probleem met de temperatuurregeling? Het is namelijk niet zo dat een aan/uit sturing per definitie meer energie kost dan een modulerende sturing vanaf de thermostaat. Als de ketel al netjes bij weinig vraag zelf terug moduleert zul je niet veel voordeel zien.
 

Jpbosk

  • #3
Hoe weet ik of de ketel zelf terugmoduleert? De ketel weet toch niet anders dan of hij moet stoken, zeg maar?
Ik heb niet echt een probleem met de temperatuurregeling, behalve dat voor mijn gevoel de ketel wel erg vaak aanslaat. Mijn woning is niet geweldig geisoleerd, dus hij moet vaak aan gaan om de temperatuur op peil te houden... Ik had het idee dat dat met een modulerende thermostaat beter ging...
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Ketels kunnen moduleren op het verschil tussen de aanvoer en retourtemperatuur.

Bij deze ketel hoef je voor een Ebus thermostaat niets in te stellen. In diagnosepunt d.90 geeft hij aan of een Ebus themostaat herkend is. De waarde 1 betekent dat de thermostaat herkend is.
 

Jpbosk

  • #5
Okee en die doorverbinding op de 24V dan? Klinkt mij zelf een beetje vreemd in de oren...
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Die brug van 24 naar de aan/uit ingang is alleen voor OpenTherm. Ebus is veel dieper geintegreerd in de besturingssoftware van de ketel dan OpenTherm. Daarom is er niet een work-around nodig waarbij de aan/uit thermostaat constant geschakeld moet zijn om de ketel te laten werken.
 

jordy_s

  • #7
Beste JP,

Ik besef me dat dit een oud topic is, maar ik was benieuwd of het jouw gelukt was de tado aan te sluiten op de ThermoElegance 4 via eBus? En wat jouw ervaringen daarmee zijn?

Ik wil hetzelfde gaan doen.

Alvast bedankt voor je reactie.

Met vriendelijke groet,
Jordy
 

Onderhoudtje

  • #8
Tado en ebus werken niet samen, deze kunnen niet met elkaar praten.
Via de opentherm of aan/uit kan het wel, voor opentherm moet je nog wel een module kopen en installeren.
Maar aan/uit aansluiting kan je zeker gebruiken.
 

jordy_s

  • #9
Bedankt voor je reactie Onderhoudtje. Alleen de info die ik uit de installatiehandleiding van tado, een supportmedewerker en de installatieinstructie van de opentherm module haal zegt iets anders. Zie bijlagen. Vanwaar dat je aangeeft dat het niet kan?

Ik ben dus heel benieuwd of Jpbosk het aan de praat heeft gekregen?

7A6E4C50-9FB4-4FD2-9DBA-BC448B0F318A.jpeg 891382D5-6AB5-44D5-8BC4-2076D58B495F.jpeg D1AED776-2B82-4E78-8510-0BE62EF5D145.jpeg 23B5BD36-25CD-432B-8579-7E84D3220870.jpeg
 

Onderhoudtje

  • #10
Zoals aangegeven zal je een interface moeten aansluiten, wil je hem aansluiten op de opentherm.
Anders kun je hem alleen aansluiten op de aan/uit aansluiting.

Zoek met google op (awb thermoelegance 4 interface).
 

jordy_s

  • #11
Bedankt voor je reactie. Zoals ik het begrepen heb is die interface niet nodig, als ik tado instel op Valiant eBus D01 en in de AWB op de eBus aansluiting.
Het punt is dat ik vorig jaar die opentherm interface geplaatst heb, maar die heeft volgens mij nooit goed gewerkt. Daarop ben ik verder gaan lezen en kwam ik tot de conclusie dat tado ook rechtstreeks eBus kan aansturen en de AWB dit ondersteund. Dus: interface eruit en tado aansluiten op de eBus aansluiting en in de instellingen van tado de aansturing op D01 zetten. Toch?
 

KristianT

  • #12
Hi Jordy, sorry for the english, I am also looking into the same thing, have you had any success? I also have the Thermoelegance 4 and Tado and want ot rewire it. In the end, do you need the OpenTherm module or it works with the eBus?
 

Htahta

  • #13
Boiler needs D07 then it talks eBus. D01 is for opentherm.
 

joostb1982

  • #15
Goede dag ik zie dat dit wel een ouwe post is maar ik ben er nu mee bezig. Is er iemand die fotos heeft van hoe het aan gesloten moet worden. Als vast bedankt
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
joostb1982 schreef:
ik zie dat dit wel een ouwe post is maar ik ben er nu mee bezig.
Beter toch maar even een eigen topic aanmaken.
Reageren op oude topics voor eigen problemen of vragen wordt hier niet zo gewaardeerd.

Beschrijf in je nieuwe, eigen topic de situatie bij jou opnieuw en plaats foto's van wat er niet duidelijk is.
 

joostb1982

  • #17
Oke sorry wist ik niet. Dacht als ik er nu weer over begin krijg je zo veel topic over het zelfde.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #18
Dat is hier helemaal geen bezwaar.
Elke gebruiker met (min of meer) hetzelfde probleem als een vorige gebruiker maakt toch zijn eigen topic aan.
Zo loopt de boel niet door elkaar en kan er gericht geantwoord worden.
Topics van een ander gebruiken werkt niet, heet niet voor niets topickapen.
Alleen bij forums waar meningen over bepaalde zaken worden gegeven is dat handiger, maar in een technisch forum helemaal niet, want elke situatie is weer net even anders.
 

joostb1982

  • #19
Dank je voor je reactie. Dit wist ik niet. Ben er niet zo bekend mee. Ga nu zelf een nieuwe aanmaken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu