Tackerfolie op PIR plaat? of tackerplaten gebruiken?

Paul2222

 • #1
Ik ben van plan vloerverwarming op 8cm PIR platen te leggen en een anhydriet gietvloer van 7cm over de vloerverwarmingsslangen te laten storten.
Onder de PIR platen ligt een betonvloer die koud op het zand ligt.
Ik was van plan rasterfolie over de PIR platen te leggen en de leidingen mbv tackerclips in de PIR platen vast te zetten.

Nu hoor ik van de vloeren-man dat bij deze constructie het risico bestaat dat de leidingen gaan drijven bij storten van de gietvloer (tackers zouden los kunnen komen).
Zijn idee is 2cm tackerplaten op de PIR platen en daar de leiding op vast tacken.
Dat is op zich een mooi verhaal, maar in dat geval kom ik niet uit met mijn vloer hoogte.
De ruimte die ik heb boven de PIR platen is niet overal 7cm doordat de betonvloer op enkele plekken wat hoger ligt.

Nu mijn vraag: Biedt tackerplaat t.o.v. 8cm PIR echt een veel betere verankering voor tackerclips?

Volgens de specs van de voorgestelde tackerplaten (Kingspan Solidek 4000 TKFP) is dat EPS-T.
Lijkt mij niet veel sterker dan PIR maar ik ken het spul verder niet...

Ik ben benieuwd naar jullie mening en ervaring daar mee.
Alvast bedankt voor het meedenken!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bernhard

  • #2
  Waarom neem je geen droogbouwsysteem?
  Hoe meer isolatie onder de slangen des te beter de VV zal werken. De keuze van de isolatie moet een compromis zijn. Voldoende mechanische sterkte en een laag warmteverlies.
  De vloer en de tegels kunnen bij een niet vlakke ondervloer scheuren. mvgr bernhard
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #3
  Uit het hele verhaal blijkt dat die "vloeren-man specialist") je onnodig bang maakt: dat verhaal slaat helemaal nergens op.
  Als je de buizen met water vult (en dat doe je sowieso altijd voordat je een dekvloer legt) is drijven onmogelijke (tenzij je te zuinig bent met het vastzetten van de buizen)
  Ik zou je trouwens ook kostentechnisch in overweging geven om de buizen op draadstaalnetten te monteren.
   

  Paul2222

  • #4
  Dank voor jullie reacties.
  @Bernhard, ik heb de materialen al voor een natbouw systeem. Ga de boel niet nog een keer omgooien nu. Anders was het een mogelijkheid geweest.
  Degooyer schreef:
  Uit het hele verhaal blijkt dat die "vloeren-man specialist") je onnodig bang maakt: dat verhaal slaat helemaal nergens op.
  Zo'n gevoel had ik ook al ja.
  Ik heb toch het idee dat tacken beter is ivm mogelijke lekkages in de folie bij het leggen van de matten en er overheenlopen e.d.
  Jij hebt wel goede ervaring met tacken in PIR platen?
  Als ik toch voor netten kies, moeten deze dan gegalvaniseerd zijn?
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #5
  Als je zelf dat gevoel hebt,. moet je het zo doen als je zelf wilt.
  Met mijn bedrijf doe ik in ieder geval geen tackerinstallaties. Wij hebben alle apparatuur voor de montage op draadstaalnetten. Het uiteindelijke resultaat is nagenoeg gelijk: verwarmingsbuizen op juiste afstand van elkaar over isolatie, voordat er een dekvloer wordt gestort.
  Het is daarmee absoluut niet gezegd, dat het ene systeem beter is dan het andere: er zijn meerdere mogelijkheden en de één heeft een voorkeur voor dit systeem, de ander weer voor een andere methode.
  Bij draadstaalmatten voor vloerverwarming moet je altijd gegalvaniseerde netten (liefst maaswijdte 10 cm) toepassen en zeker niet die roestige betonnetten met braampjes: heb je wel kans op beschadiging van de buis.

  Heb in ieder geval nog nooit meegemaakt, dat er buizen beschadigd zijn bij het leggen. De wand van de buis heeft een dikte van 2 mm en gaat echt niet zo snel kapot.
  Zorg er wel voor (en dat geldt voor elk systeem !!) dat na de montage van de vloerverwarming zo snel mogelijk de dekvloer wordt aangebracht.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Mijn ervaring met het leggen van vloeren over deze platen is, dat de slangen beter vast zitten op beton netjes dan als ze vast getackt zijn.

  En ook kun je gewone netten gebruiken, dus de duurdere gegalvaniseerde netten hoef je alleen te gebruiken, als er bv een natuurstenen tegel vloer op komt te liggen die gevoelig is voor roest.

  Tijdens het leggen van de afwerk vloer moet je over de slangen lopen, en dan loop je vaak de slangen los als die vast geniet zijn.
  Als ze vast zitten op netten, heb je dat niet.
  Dus in dat geval heeft de vloeren man wel gelijk.

  Zorg ook dat de platen vlak op de beton vloer liggen, anders liggen ze te wippen tijdens het leggen van de afwerk vloer.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #7
  Wat de vloeren man bedoelt is niet dat de slangen gaan drijven maar dat er gietsel onder de vloerplaten PIR komt waardoor dan alles omhoog komt. Je zal niet de eerste zijn waar dit gebeurt.

  Zorg ervoor dat alle naden goed afgedicht worden inclusief de aansluitingen op de muur.

  Een gietvloer waar dit niet gebeurt, en er gietproduct onder de pir platen komt komt inderdaad omhoog.

  Zoals gezegd goed dichtplakken ALLE naden.
   

  Simpel78

  • #8
  Ik heb gewoon pir platen. Zelf er gleuven in gefreesd. omega lamellen erin geplaatst. Dan de vloerverwarming buis, wat fermacell vloerplaten erop en klaas is kees.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu