TA kraan in retourleiding CV ketel

Status
Niet open voor verdere reacties.
Goedenavond,

Ik heb een vraag, op mij werk ben ik momenteel een badkamer aan het maken en hier moet ook het 1 en ander aan de CV aangepast worden, de bewoner vroeg mij om het na de verbouwing de CV in te regelen. Hij vond dat de aanvoer en retour temperaturen erg dichtbij elkaar lagen, (dit zag die in het info stuk van de kamerthermostaat) dit zorgde voor een lager rendement volgens hem, hij had deze wijsheid via internet gevonden.

Hij wees me erop dat er onder de ketel in de retour een TA inregelkraan zit, en of ik hier wat mee kon, ik heb hier weinig ervaring mee, hoe kan ik dat aanpaken en kan ik hier mee gaan knijpen om een groter aanvoer en retour temperatuursverschil te krijgen, of?
Ik weet dat de beste manier is om ook alle radiators in te regelen, dit wist hij ook, maar hij wou eerst zien hoeveel de TA kraan kon regelen.

Wie heeft hier ideeën over hoe ik dit aan kan pakken?

Groet, Gerrit
 
Met de TA kraan? Kun je niets regelen.
Wanneer er een modulerende ketel is geplaatst, win je niets geen energie met regelen op Delta -T de aanvoer temp. Is nl. Nooit constant.

Om een dergelijk systeem in te regelen dient er een gelijkwaardige stroming over elke radiator te zijn.

Dit is te realiseren met dubbel instelbare radiatorkranen.

Advies: geen know how? Niet aan beginnen.

Het kan zo lopen dat je goed bedoelde handelingen resulteren in een verhoogt gasverbruik. Daar is je klant niet blij mee

Calenta :cool:
 
Dat is een inregelkraan onder de ketel.
Dit werd bijvoorbeeld verplicht gesteld in garantiewoningen.
Hiermee kun je de totale volumestroom inregelen, en met een speciaal meetapparaat ook meter.
 
@ingmar,

Oke, dankje voor de info.

Het zelfde als debiet kraan dus.

Goed initiatief, maar erg weinig gezien.

Calenta :cool:
 
Jammer dat jullie niet echt weten waar die TA afsluiter voor bedoeld is en niet alleen in garantie woningen verplicht is, maar in ieder nieuwe installatie al jaren gemonteerd moet worden onder de ketel :?:

Met deze inregel/afsluiter kan je met het juiste meetapparaat (en dat heeft een goede installateur) namelijk, iedere radiator instellen op het juiste debiet omdat je dan de volume stroom kan meten over iedere radiator.

Aan het eind van het inregel verhaal kun je dan zien hoeveel water er over de totale installatie stroomt en daarmee weet ja dan op welk vermogen de ketel moet worden ingesteld en kan je kijken of het ontwerp van de egineer klopt met de praktijk.

Je hebt er dus wel een meter voor nodig, maar een beetje in bedrijfsteller heeft een meter bij zich :wink:
 
Met een inregelventiel onder de ketel wordt de waterhoeveelheid van de ketel ingesteld. Met een dubbelinstelbaar radiatorventiel stel je de waterhoeveelheid in van de betreffende radiator. Als de benodigde waterhoeveelheid voor elke radiator is ingesteld zal het temp verschil tussen de aanvoer en retour automatisch op de juiste waarde komen.
Met het inregelventiel onder de ketel kan niet de waterhoeveelheid voor de radiatoren ingesteld of gemeten worden. Een effectieve/juiste instelling van de waterhoeveelheid per radiator is mede afhankelijk van het berekende warmteverlies per vertrek en de juiste capaciteit van elke radiator. Indien er bij het ontwerp van een installatie verkeerde keuzes zijn gemaakt dan zal het inregelen niet het gewenste resulaat geven.
mvgr Bernhard
 
In theorie heeft natuurlijk elke installateur een vrachtwagen met
€25'000 meet instrumenten bij zich.

Dacht het niet en zoals Bernard zegt, de volume stroom van de gehele installatie kun je instellen met een debiet of TA kraan.
Voor de radiatoren moet je toch elke radiator individueel inregelen.
Je hebt nl. Niet allemaal dezelfde radiatoren.

Dat weet elke goed geschoolde installateur ook.

Calenta :cool:
 
En gezien het feit dat in de meeste gevallen het plaatsen van een ketel niet veel meer mag kosten dan een zak aardappelen kun je niet verwachten dat dit ook allemaal nog wordt gedaan. Ben overigens wel van mening dat je er het nodig mee kunt winnen.

Succes.
 
Jammer dat jullie het nog steeds niet snappen dat als er een volume stroom onder de ketel gemeten kan worden, dat als er dan een radiator wordt dichtgezet dat er dan een hoeveelheid water minder stroomt en dat dat dan toevallig de hoeveelheid is die door die radiator stroomt welke dan kan worden ingesteld per radiator bij de radiator met welk ventiel dan ook.
Voetventiel, dubbelinstelbare thermostaatkraan of dubbelinstelbare radiatorkraan je zegt het maar waarmee :?:

(er zijn nog meer methodes te gebruiken met de zelfde passende Ta afsluiter en met nog betere apparatuur (utra soon bv) iedere stroom appart)

Zo is van iedere radiator de volume hoeveelheid te meten en in te stellen en kan aan het einde een totaal volume beeld gemeten/gezien worden.
Als de ontwerp condities niet deugen kunnen we erwel mee op houden, maar ook dan kan je het ter plaatste nog uitrekenen en controleren.

De prijs van het gereedschap wat een beetje installateur bij zich heeft is inderdaad duur, en dat maakt het verschil tussen (vul zelf maar in Calenta) maar zonder gereedschap kan je niet werken en aan het gereedschap herkent men de monteur :!: (tegenwoordig technicus).
En omdat beetje van het goede gereedschap extra mee nemen heb ik echt geen vrachtwagen nodig.

Of de TS hier iets mee kan, zoals al eerder aangegeven is denk ik ook van niet, maar het geneuzel hier en het ontbreken van een stuk vakkennis vind ik wel erg en dan alleen aan te voeren dat het gereedschapduur is, dat vind ik echt het slapste excuus wat ik hier ooit over gehoord heb.
Vandaar dat ik er op reageer want men doet hier vaak of men de wijsheid in pacht heeft en verband mensen met echte vakkennis met enige regelmaat van dit klusforum omdat men het irritant vind dat men er op aangesproken wordt.

Vr Gr en succes ermee
 
CVboy,
Met een inregelafsluiter onder de ketel kan je de volumestroom over de ketel meten en inregelen. Zie hiervoor het manual van de betreffende inregelafsluiter. mvgr Bernhard
 
Het is geen excuus dat gereedschap duur is, heb het niet nodig.
Als druk bezet installateur zonder problemen maar met rookgas analyse meter, drukmeter, gaslekzoeker en multimeter kan ik alles aan :mrgreen:

Heb toevallig laatst een infrarood thermometertje gekocht, wel makkelijk maar hier red ik me prima mee.

Kan niet best twee uur zitten meten en regelen en dure appendages installeren, want dan ben ik te duur...

Dan plaatst de tegelboer wel ff dat keteltje.

Waarvoor ultrasoon en debietmeters en al dat soort mooie en dure speelgoed, je komt de meetpunten zeer sporadisch tegen.

Maar goed, zoals ik al zei, heb je er geen verstand van, dan afblijven.

Calenta :cool:
 
@Bernhard

Als je nou nog niet begrijpt waar het over gaat, laat dan maar zitten en onthoud je dan ook verder van commentaar, sorry hoor.


@Calenta
Oke, duidelijk dat als je te duur bent, dat het werk dan niet gemaakt hoeft te worden. :(
Maar als er problemen zij dan is goed gereedschap eigenlijk ononbeerlijk ,want meten is weten en een meetrapport maken zonder te meten kan behoorlijk moeilijk worden :roll:
Trouwens die debiet meters van verschillende merken worden steeds goedkoper en de inregelafsluiters ook de installaties 'vereisen steeds meer exacte zaken, zoals goed ingeregeld met meetrapportage

En als laatste ben ik het geheel met je eens, afblijven als je onvoldoende kennis van zaken hebt.

Vr Gr
 
Mocht de installatie goed ingeregeld zijn en daar ergens een radiator bij komen is het een kwestie van voor die tijd de delta p over de TA afsluiter noteren en de bijbehorende debiet. Bij een GIW installatie is dat al genoteerd.
Als er bv 1 kw bij komt stel je het Ta ventiel in op het gewijzigde debiet. Als je de gegevens hebt van de inregelelementen kun je met de daling van de delta p de inregelelementen (lees voetventielen cq instelbare afsluiters) weer op de gewenste waarde instellen. Enkel de nieuwe radiator zal je een berekeningetje op los moeten laten.
Het stukje extra leidingverlies door het bijplaatsen van een radiator laten we maar even in het midden.

Als de nieuwe radiator niet zo groot is zal het ook niet echt spannend worden en is met het juist afstellen van die radiator al voldoende, de rest zal dan niet dermate beinvloed worden dat het voor problemen zorgt.
Zeker als het TA ventiel rond de 2 van de 4 slagen is ingesteld is er ruimte zat om de boel goed in te regelen en zal de invloed op de rest van de radiatoren gering zijn als men een radiator bij plaatst.

Ik neem aan dat er een inregelstaat te vinden is mocht de installatie volgens het GIW zijn opgeleverd. Dit vergemakkelijkt het inregelwerk bij wijzigingen in de installatie.

Een beetje duidelijk zo? :mrgreen: Zo niet ga er niet aan rotzooien en laat iemand komen die weet wat hij doet. Het ontregelen van een installatie is heel makkelijk, het weer op orde krijgen een heel ander verhaal. :wink:
 
Oke heren, het 1 en ander is me iets duidelijker geworden. Er zit dus wat meer achter, ik had het idee dat ik wat kon spelen met die inregelaflsluiter om de in elk geval de aanvoer en retour temperatuur wat uit elkaar te brengen. Want als hier hoogstens 8 graden verschil in zit, raakt die mijns inziens weinig warmte kwijt over de installatie, en ik had verwacht door de volumestroom wat te smoren over het hele leidingnet, dat ik in elk geval een Delta T van rond de 20 kon halen bij de ketel, want dit is volgens mij ideaal?

Ik zoek ook nog verder hier even wat rond, het is niet direct dat ik er zelf mee aan de slag ga, maar ik leer graag bij wat dit betreft;)

Gr
 
@Gerrit,
Je moet een CV-systeem zien als een transportsysteem.
Met elke liter water breng je warmte van de ketel naar de radiatoren.
De capaciteit wordt bepaald door de hoeveelheid en het temp verschil tussen de aanvoer en retour.
Bij een installatie van 20Kw is het aantal/h:
bij 20grd verschil 20000/1.16*20=862l/h
bij 8grd verschil 20000/1.16*8=2155l/h
Het warmtetransport blijft in beide gevallen gelijk.
Het verschil van 8grd hoeft niet verkeerd te zijn.
Een betere kontrole is de retourtemp van elke radiator met elkaar vergelijken. De retourtemp van de radiatoren moet bijna gelijk zijn. Als dat ingeregeld wordt/is is het verschil tussen de aanvoer en retour bij de ketel niet zo belangrijk. mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan