T1 Itho Klimax Cw6

Hemant_5400z

 • #1
Hallo forumleden,

Ik probeer mijn CV ketel zuing af te stellen, ik heb een Itho Klimax 2 Cw6, en een chronotherm Vision Modulation.
Ik heb mijn CV vermogen naar 50%
Aanvoer ook naar max 50
Low load 1
WA regeling staat aan op stooklijk 12.

Ik snap alleen niet waarom de Ketel naar een T1 spring, ik heb low load al uit geprobeerd maar probleem blijft. Ik zou verwachten dat de ketel constant op 3-36 graden zou verwarmen.
Alle radiotoren staan open en hebben een thermostatische kraan. Vloerverwarming 4 groepen en is teven hoofdverwarming.

Ik heb het ook zonder WA geprobeerd maar ook dan heb ik een T1.

Het lijk erop dat de Modulation naar een laag vermoegen wil en dat dat onder het minimum is van de Ketel, kan dat? Of is er een andere oorzaak. Ik wil mijn ketel zuinig afstellen en het huis testen op een toekomstige warmte pomp vandaar de 50grd aanvoer.

De Woning heeft een A klasse label (niebouw), en ik verziek 0.5 graden aan warmte op een dag maar woning wordt nooit kouder dan 19 graden met dit weer. Maar gevoelsmatig is het kouder en zet ik de thermostaat op 20/20,5.

Hemant
 

Ceeshobby

 • #2
T1 wil zeggen dat de cv temperatuur te hoog is of regelstop.
je schrijft dat je boven thermostaat knoppen hebt, op welke temperatuur staan deze ingesteld. Al ze allemaal dicht gelopen zijn kan de ketel misschien zijn warmte niet kwijt of er is geen stroming meer. Zit er een bypass in het systeem. Wat ook kan is dat het gevraagde vermogen te klein is, b.v. om de ruimte op te warmen heb je maar 6kw nodig maar het laagste wat de ketel kan leveren is 9kw. je hebt een nieuw huis was heel goed is geïsoleerd. Hoe groot is je huis, de ketel die je nu hebt is een hele grote.

succes
 

Onderhoudtje

 • #3
Je ketel gaat in regelstop omdat je het cv temperatuur op 50 graden hebt gezet en deze temperatuur al wordt bereikt voordat de ketel kan terug moduleren. Je zegt dat je de maximale cv vermogen op 50% staat, bij jouw is dat nog steeds 21KW. De 50 graden heeft deze ketel zomaar bereikt als er dan geen of bijna geen radiatoren open staan en geen bijpass in het systeem zit. Je zou om te proberen je maximale cv vermogen op 30% (13KW) kunnen zetten, het laagste wat bij jou cv ketel kan.
 

Hemant_5400z

 • #4
Hoi Bedankt allemaal,

Even wat meer informatie: De ketel is inderdaad groot maar avwege de CW6 voor 2 badkamers.
Het huis is 185 M2 verdeeld over 4 etages.
Ik heb 30% ook al geprobeerd maar zodra hij hij 20C heeft bereikt begint de CV te pendelen, terwijl de vloer nog gewoon koud is (heb geen radiatoren on woonkamer en keuken VW is hoofdverwarming.

de overige radiatoren op de andere etages staan op stand 3 (22,5C).

Ik zie dat the Honeywell 30 grd vraagt maar zo laag kan de CV volgens mijn in laagste modulatie niet draaien springt ie daarom in de pendel stand?

Ik wil namelijk dat de vloer wat warmer aanvloelt maar die krijgt de tijd niet om op te warmen, overigens wel vreemd aangezien de woonkame.keuken ene split-level is met 4m hoge plafond ondanks wordt het snel 20 C maar gevoels temp blijft achter :(

Er zit inderdaad een bypass in de VM dus al vloer warmte niet toe laat, dan zit er zo een BAR/druk regelaar voor de VW tussen aanvoer en retour (neem aan dat je dat bedoelt)

Hoe werkt de modulatie overigens begint ie hoog en gaat dan steed lager of begint ie juist laag en gaat ie in stappen hoger?

Hemant
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #5
Je zegt dat de vloerverwarming 4 groepen is. Hoeveel vierkante meter is dat? Kan de ketel überhaupt zijn minimale vermogen wel in deze groepen kwijt? Normaal lukt het om ongeveer 1 kW per groep kwijt te kunnen. Dat zo'n grote ketel vervolgens gaat pendelen is normaal, en bij een hele lage keteltemperatuur krijg je de vloer dan ook niet warm omdat die korte perioden dat de ketel wel warm is niet genoeg is om voldoende energie richting de vloerverdeler te pompen.

De oplossing in dit geval moet je denk ik meer zoeken in extra ruimten verwarmen zodat de ketel langer aanblijft (kost meer gas uiteraard), of de keteltemperatuur verhogen zodat de keren dat de ketel aan slaat er in ieder geval warm water de vloer in stroomt.
 

Hemant_5400z

 • #6
Hoi,

Als ik Ketel op 50C en 30% heb staan en tehrmostaat op 21 zet (huis is volgens Honeywel 20grd ) vloer is koud. dan vraagt hij 40 grd de ketel.

Wat ik eigelijk wil is dat ketel constant op 35C blijft branden, maar ik zie dan de honeywell dan op een geven moment 30 garden gaat vragen en CV ketel gaat dan pendelen en vloer wordt dan niet warm.

Pomp stand staan op II ook III geprobeerd. want zou een optimale instelling zijn om de ketel veel langer te laten brenden en zo zuinig mogelijk.

Als ik hem op 60C zet met 80% (default ) vermogen dan stook ik 10m3 gas op een dag. Maar volgens mij moet dat veel zuiniger kunnen dus vndaar dat ik hem zo lang mogelijk op zo laag mogelijk wil draaien.

Hemant.
 

Hemant_5400z

 • #7
Er komt mwel degelijk warm water in de vloer, maar een koude vloer opwarmen duurt uren en met pendelen nog langer vandaar dat ik lager en constanter wil, zodat de vloer warm aanvoelt ( heet hoeft zeker niet.

de vloer staat op 35C en de pompschakelaar op 28C. Ik wil juist minder gas :)


Hemant
 

Hemant_5400z

 • #8
Oeps vergeet de vraag te bewantwoorden 4 groepen 40m2.

Hemant
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #9
4 groepen van totaal 40 m2 komt overeen met ongeveer 4kW, dus de ketel zal inderdaad moeten pendelen omdat dit minder is dan het minimale vermogen dat de ketel kan leveren.

Die 10 kuub gas per dag voor een nieuwbouw A label huis is wel fors. Dit kan soms veroorzaakt worden door een weersafhankelijke regeling in combinatie met vloerverwarming waarbij de ketel continu blijft doorpruttelen maar de vloer nooit lekker op temperatuur komt. In die gevallen is het beter om de ketel met korte spurts heet water te laten leveren zodat in de tussentijd er helemaal geen gasverbruik is.

Ik zou het zelf in die hoek zoeken omdat de keteltemperatuur naar beneden halen tot 50 graden of lager procentueel bij moderne ketels niet zoveel oplevert. Heb je al eens een weekendje "conventioneel aan/uit" stoken geprobeerd met een hoge aanvoertemperatuur?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Hemant_5400z schreef:
Hoi,
Wat ik eigelijk wil is dat ketel constant op 35C blijft branden, maar ik zie dan de honeywell dan op een geven moment 30 garden gaat vragen en CV ketel gaat dan pendelen en vloer wordt dan niet warm.
Hemant.
Dat willen we allemaal, maar ik denk, bijvoorbeeld zodra van een verwarmde ruimte een deur opengaat zal er warmte verloren gaan en deze moet weer worden aangevuld. Tenzij je hele huis in temperatuur gelijk is aan die van de ruimte waar de thermostaat hangt.
Hoe winddicht is je huis. Staat een gevel vol in de wind van een richting die veel voorkomt in Nederland. Wind koelt de woning aan de buitenzijde af. Hoe goed is de isolatie. Veel glas ten opzichte van de zon gunstig voor de winter maar ongunstig in de zomer. Er zullen nog wel een aantal opties zijn waardoor warmte verloren zonder dat je het merkt.
 

Hemant_5400z

 • #11
Hoi,

Huis is wind dicht en ik verlies 0,5C per 24 uur maar wordt nooit kouder dan 19C met dit weer.
Ik heb voorheen altijd WA uitgehad maar wilde de vloer constanter hebben vandaar dat ik WA toen heb aangezet.

Zonder WA met moduleren heb ik zelfde probleem woonkamer bereikt snel zijn temp terwijl vloer nog koud is en blijft ie dus pendelen 5-6 keer per uur.

Is het een Idee om de Chronotherm modulation er uit te halen en daarvoor in de plaats een aan/uit erop te zetten. De ketel temp op 35 en vermogen op 30%, zou hij daardoor langer branden met laag gas verbruik of zeg ik nu iets stoms?


Hemant
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu