Subgroepenkast bijgebouw

pensje

  • #1
Lieve elektro techneuten,

Ik ga binnenkort de elektra van mijn bijgebouw aanleggen met een schuur en een leefruimte. Na wat denk- en rekenwerk kwam ik er achter dat ik 6*16A groepen nodig heb. Echter is er hiervoor niet genoeg plek in de groepenkast om de aardlederschakelaars en automaten te plaatsen. Ook is 6 maal 3*2.5^2 YMVK kabels trekken door de mantelbuis lastig. Nou zijn het allemaal geen onoverbrugbare obstakels maar kwam ook nog met een ander makkelijker idee en daar gaat mijn vraag over:

Is het verstandig en mogelijk I.v.m met selectiviteit om een 4 polige 25A aardlekautomaat te installeren (waar nog wel plek voor is) en dan 1 maal 5*4^2 YMVK naar het gebouw te trekken waar ik deze onderverdeel in 6 maal 16 ampère groepen?

Nog wat informatie:
Hoofdaansluiting is 3*40A
Lengte groepenkast -> bijgebouw ~ 12 meter

Alvast bedankt voor de antwoorden
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
10-16-25-40 steeds stappen van 1,6 Dat is ok.
4mm2 achter een 25 zekeringsautomaat is ook goed.

Het enige wat dan niet meer kan is terug van 3*40A naar een lagere capaciteit. Je moet dus wel zeker weten dat je voorlopig minimaal aan die 3*40 vast wilt zitten.

ps. let nog wel even op de selectiviteit van het aardlek deel.
 
  • Like
Waarderingen: pensje

pensje

  • #3
Bedankt voor het antwoord Jackd!
Dan ga ik het zo doen, ik zit voorlopig wel goed met 3 * 40 A
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou de aardlekschakelaars in de subkast onderbrengen. Dus 3x 2 polig + 6 installatieautomaten of 6 aarlekautomaten. Het geheel dan in de hoofdkast voorbeveiingen met een 25A 3P+N installatieautomaat. Zo heb je minder kans op gelijktijdig, ongewenst afschakelen van alle groepen In het bijgebouw.
 
  • Like
Waarderingen: pensje

pensje

  • #5
Dank Sxnder voor het advies! Dat klinkt goed, zo ga ik het doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu