Stucwerk op de randen van een multiplex plaat.

Jakub Cech

 • #1
Ik heb een doorgang in de muur voorzien van multiplex en daartegen heb ik stuc platen geschroefd.Nu komt daar nog gaasband overheen voor dat het gestuct wordt en van die stoot hoeken of hoe dat ook mag heten. Moet ik niet eerst wat met die multiplex randen doen? Die stuc zal niet geweldig hechten op dat hout verwacht ik.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Je zegt zelf dat er stucplaat overheen zit :?:

Plaats eens een foto.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
 • #3
Door het vocht in de gips mortel zet het hout uit en bij droging krimpt dit weer waardoor in het ergste geval de hoek strippen ook los gedrukt worden en dan krijg langs de hoekstrip een scheur . Steekt de stucplaat nog wat over ten opzichte van de multiplex? Dan kun je het eerst vullen met gips en gaasband aanbrengen. Volledig laten drogen voorstrijken en vervolgens hoekstrip aanbrengen. En geheel stukadoren dan heb je de minste kans op scheuren
 

Jakub Cech

 • #4
@IJkenhout, de stucplaat zit wel tegen de multiplex plaat, alleen niet tegen de zijkanten.

@StucDennis, De stucplaat steekt plusminus 2mm uit aan beide kanten. Vandaag heb ik een emmertje voorstrijk gekocht op advies van de vakhandel. dit heb ik er eerst op gezet. Mij is vertelt dat dit beter voor de hechting is en om het probleem van uitzetten en krimpen te voorkomen, exact zoals jij het omschrijft.

Inmiddels heb ik de kieren rondom dicht gestuct en morgen ga ik band aanbrengen, hoek strippen. Vervolgens komt er een laag stuc overheen. Als ik dan je uitleg leest moet het dan goed komen.

Bedankt voor jullie reactie en hulp.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
 • #5
Product van je benoemd is nog beter. Eerst voorstrijk aanbrengen en laten drogen. Dan 2 mm ruimte volzetten met gips gaas direct hier in verwerken. Het mooiste is het geheel te laten drogen. Hierna nog een keer voorstrijken en hoekstrippen plaatsen. Dan komt het wel goed. Succes👍

Bedtijd voor mij niet scherp meer☺️las je bericht nogmaal goed door je hebt het al volgedrukt dan morgen maar gaas overheen doen. Ik doe dit direct omdat wanneer gips nog niet volledig droog is het slecht wil plakken. Zorg dat de ondergrond droog is en voorgestreken alvorens de strippen te stellen. Gips wat uitgehard is maar nog wel restvocht bevat hecht niet. Dan komt het na verloop van jaren los.
 

Jakub Cech

 • #6
Ik heb ook 3 gaten dicht gemaakt met snelgips en dit gelijk gelaten aan de ruwe muur, de rest heb ik met stucpasta dicht gesmeerd, daarmee bedoel ik de kieren rondom. Er zit nog geen echte nog laag op. Ik dacht een dag of 3 te wachten op het drogen, voornamelijk vanwege de snelgips. Hierna wil ik over wat ik heb aangesmeerd nogmaals Flevo uni aanbrengen, als dat droog is de band aanbrengen en een laag stucpasta.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Plaats gewoon even een foto. Zo is het gokken.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
 • #8
Komt allemaal goed👍
 

Jakub Cech

 • #9
@IJkenhout, Hierbij 2 foto's van de situatie.@StucDennis, Dat denk ik wel ;-)
Ik heb niet zo'n strakke hand met stucen helaas, aan je forum naam te zien ben jij er wel goed in. Niet zo'n drama, ik heb zo'n langnek schuurmachine een een zeer goede bouwstofzuiger. Ik schuur het dan helemaal glad, misschien niet de officiële weg, maar ik kom er wel.

Bedankt voor je hulp :prima:
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
 • #10
Oefening baart kunst. Als je de tijd en geduld hebt en je weet wat je moet doen kun je er altijd wat moois van maken en wand schuurmachine kan ook handig zijn Het word vanzelf beter door te doen doen doen😊 laatst mooi klusje met allemaal hoekjes wel even pielen maar ben dan ook weer trots op resultaat
succes met je project👍
 

Jakub Cech

 • #11
Ziet er super strak uit :prima:
Daar kan ik niet aan tippen, maar ik doe mijn best.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #12
Prima advies van Dennis :prima:

Hopelijk komen er geen scheuren bij de aansluiting op het bestaande stucwerk.
Snij alle interne hoeken na het stucen in. Dan scheurt dat netjes langs de snijlijn.

Ik heb de merknamen vervangen door de soortnaam.
 

Jakub Cech

 • #13
Ik zorg wel voor flinke overlap met de gaasband, daar wil ik zeker niet op bezuinigen.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
 • #14
Geen dank voor advies. Graag gedaan👍 Inderdaad gaas is geen overbodige luxe in dit geval 10 cm breed is voldoende.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu