Stucwerk insnijden, hoe diep?

Daze

  • #1
Voordat ik ga schilderen wil ik eerst de aansluitingen tussen het houtwerk en de de gestucte muren insnijden om eventuele scheurvorming naderhand te voorkomen/opvangen. Vraag me alleen af of het perse noodzakelijk is om volledig door het stucwerk heen te snijden of dat een ondiepe insnijding van een paar mm genoeg is. Het stucwerk is namelijk erg hard en als ik zoveel meter stucwerk een cm diep in moet snijden ben ik bang dat ik meer kapot maak dan dat ik goed doe.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Insnijden gebeurt normaal direct na het stucen, dan is het materiaal nog zacht.
Met een verfkrabber een klein groefje maken is, denk ik, het hoogst haalbare.
 

Henri 1970

  • #3
Insnijden dient idd direct te gebeuren als het gips nog niet uitgehard is. Nu gaat dit veel moeilijker. Maar toch is het verstandig. Snij dan wel de totale dikte van de stuclaag in. Vervolgens kunt u deze naad met acrylaatkit dichten en na voldoende droging sauzen.
mvg Henri
 

Azijnpisser

  • #4
Als je veel meters moet doen: Er is een gereedschapmerk wat hier een handig machientje voor verkoopt.

Het merk is: "veel bomen met wat extra's" (cryptisch, 5 letters) en het is een oscilerend zaagblaatje. Er is ook een ander merk wat deze heeft: "prettig verkeerd gespeld" (cryptisch, 4 letters). Deze laatste is degelijker (en duurder)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Henry, mag ik vragen waarom je de totale dikte insnijdt? Je zou verwachten dat een kleine kerf al een zwakke plek geeft zodat daar het werkingsscheurtje komt.

grtz
Henk
 

Red

  • #6
Misschien lukt het ook met een ijzerzaag blad evt met aan één kant een handvat, kan niet op de naam komen.
 

Henri 1970

  • #7
Uit ervaring weet ik dat het echt noodzakelijk is dat je het gips volledig lossnijdt. Volgens mij barst de naad onregelmatig door beweging, maar ook door uitzetten en krimp.
Vooral aanhechtingen tussen gestuukte gipsplaatwanden en plafonds zullen anders problemen geven
mvg Henri
 

Daze

  • #8
Bedankt, ik heb het stucwerk ingesneden/-gekrast met de punt van een plamuurmes en dat ging vrij goed. Niet volledig door het stucwerk heen, dat lukte niet, maar toch diep genoeg denk (lees: hoop) ik.

Ik wil nu de (smalle) naad tussen de deurkozijnen en het stucwerk afkitten maar vraag me af hoe breed de kitnaad dient te zijn. Ik wil de kitnaad graag zo smal mogelijk houden uit esthetisch oogpunt maar ook omdat de deurkozijnen soms maar 5mm of minder voorbij het stucwerk uitsteken. Ik heb zo'n setje met 'kitmalletjes' in verschillende breedtes bij de bouwmarkt gehaald en zou dus graag willen weten welke breedte ik het beste kan gebruiken om een zo smal mogelijke maar toch kwalitatief goede kitnaad te krijgen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
In mijn ogen is een vinger nog steeds het beste gereedschap voor het afstrijken van een kitnaad.
Met andere hulpmiddelen krijg ik het altijd minder glad dan met een vinger, een heel klein puntje op een lat veroorzaakt dan al gauw een ribbeltje in de kit.
 

Daze

  • #10
Bedankt Jan! Maar zou toch nog graag antwoord willen op mijn vraag over de breedte van de kitnaad, iemand suggesties?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Gewoon een dunne ril kit aanbrengen en met de vinger afstrijken, wanneer de ruimte opgevuld is is het genoeg, in dit geval is een breedte niet aan de orde, u wilt immers een ruimte opvullen.
 

Daze

  • #12
Begrijp ik het goed dat je dus alleen de insnijding moet vullen met kit zoals in situatie A (rode is kit)? Ik dacht namelijk dat het de bedoeling was om zoals in situatie B een holle kitnaad te maken tussen muur en deurkozijn. Is het hechtoppervlak en de breedte van de kitnaad in situatie A dan nog groot genoeg om eventuele speling tussen muur en deurkozijn op te kunnen vangen, de insnijding is namelijk maar 1mm breed of zo? Waarschijnlijk zal ik wel weer te moeilijk denken... :-|

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Wanneer uw de vinger gebruikt bij het afstrijken krijgt een naadje zoals bij B, dat is voldoende, teveel is overdreven en niet mooi.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu