Stucwerk dikte en voorstrijk

Florism

 • #1
Dag mensen,

Ik ben de zolder aan het verdelen in kamers na de plaatsing van een dakkapel.
Ik ben nu in 1 kamer zover om de muren glad te gaan maken. Dit wil ik gaan doen dmv stucen. Ik heb 10 jaar geleden 1 keer een klein wandje gedaan, verder geen ervaring. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren, dus wil graag deze uitdaging aangaan.

De situatie: schuin plafond, afgewerkt met gipsplaat (met ronde kanten), muur afgewerkt met gipsplaten met afgeschuinde kanten, plafond dakkapel afgewerkt met gipsplaat met afgeronde kanten. Alles voorgestreken (vlgs mij met verkeerde voorstrijk, zie beneden), en alle spleten krijgen gaas.

Nu heb ik een aantal vragen waar ik het antwoord niet echt op kan vinden.

1. Raden jullie aan om rotband of fix en finish te gebruiken? Ik neig naar rotband omdat ik dan iets dikker kan stucen (1 hoek is ook niet recht dus daar moet ik dikker dan 2mm).
2. Ik heb volgens mij voorgestreken met de verkeerde voorstrijk. Gekocht bij de bouwmarkt, er stond op dat het voor de afwerking van gipsplaten is maar “stucwerk” wordt nergens genoemd. Het is wit en ruikt naar latex. Volgens mij is dit dus niet om op te stucen, maar als voorstrijk voor latex . Raden jullie aan om opnieuw voor te strijken met bv betokontact oid? Of kan ik hier op stucen?
3. Als ik toch fix en finish gebruik, raden jullie dan aan om de spleten tussen de gipsplaten eerst met andere vuller op te vullen? Of kan dat ook met fix en finish?
4. Op 1 plek loopt het plafond scheef aan. Dus daar komt het schuine gedeelte niet evenwijdig op de verticale muur aan, daar ontstaat dan scheve spleet en komt een stukje van de houten rachel bloot. Kan ik daarop stucen? Of moet er een extra laag gipsplaat voor?

Alvast bedankt voor het meedenken!

Groet,
Floris

A4A9D926-A512-40AB-B075-FCD13145288D.jpeg 4859FCA8-A9E5-49E5-8344-D6013A72FF00.jpeg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Tjips

  • #2
  Ik heb nu in 2 huizen de wanden gestuuct en kan er net een beetje mee uit de voeten. Vooral omdat ik op recht toe recht aan stukken stucgeleiders gebruik. Lastige stukken laat ik vaak doen.

  Het stukje van jou lijkt me nogal bewerkelijk en uitdagend;) inhoudelijk weet ik dat je niet over het hout kan stucen. Dat neemt direct al het vocht op. Het gaat dus nie hechten en scheuren.

  Andere vragen die je hebt weet ik niet zeker.
   

  Florism

  • #3
  Bedankt Tjips. Ik zit iid ook te denken aan stucgeleiders, alleen heb ik ook weer het idee dat dat meer werk is omdat je het er ook weer uit moet peuteren.

  Gebruikte jij rotband of fix&finish?
   

  Tiho

  • #4
  Volgende keer kun je beter de naden laten verspringen van de aansluitingen bij de kopse kanten
   

  Florism

  • #5
  Bedankt Tiho, heb je helemaal gelijk in. De platen pasten precies qua lengte, alleen sloten ze niet goed aan bij het horizontale plafond, dus heb ik andere stukken tussen gezet. Verdient niet de schoonheidsprijs idd. Kan ik mooi verhullen met een stuclaag .

  Ik heb overigens gisteren betocontact gekocht, dat ga ik nu overal opsmeren. Toch voor de zekerheid, ik hoop dat ik er goed aandoe. Weet het nog steeds niet zeker namelijk
   

  Franc1234

  • #6
  In jou geval had je beter stucplaten gebruikt. Scheelt je weer voorstrijken.
  voor de pleister kun je MP75 gebruiken. Die heeft een langere ´´open´´ tijd, en is voor een DHZ/er makkelijker te verwerken. Die heb je overigens ook in een dunnere variant, ik dacht 2-3 mm. De normale 75 heeft 10mm minimale laagdikte.
   

  Florism

  • #7
  Bedankt voor de tip Francois. Ik lees dat de MP machine pleister is, maar ik heb geen machine hiervoor. Kan ik het ook met een mixer verwerken?
  Ik vind 1cm wel weer wat dik, zo schots en scheef is het nou ook weer niet.. of is er een andere reden om 10mm te doen?
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
  Mp75 kan zonder voorstrijk over nieuwe gipsplaten. De 10mm word voornamelijk aanbevolen vanwege de vulstoffen en optimale hechting. Ga je dun smeren kom sneller fijne lavasteentjes en dergelijk tegen. Dit is niet prettig verwerken. MP75 heeft geen toegevoegde lijmstoffen en het krijgt hechting door de vorming van gipskristalen. Dikkere laag betekend meer water wat in de ondergrond kan trekken om hier te kristaliseren en zo hechting te verkrijgen. Producten die dunner mogen worden gesmeerd volgens producent bevatten toegevoegde lijmstoffen
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #9
  En je kunt het met normale mixer mengen
   

  Florism

  • #10
  bedankt voor het advies Dennis. Je was net te laat met je opmerking over geen voorstrij gebruiken, ik ben net op de bank geploft na alles met betocontact te hebben ingesmeerd . Baat het niet dan schaad het niet hopelijk...
  En zo leren anderen ervan in ieder geval.

  Ik ga eens wat meer lezen over hoeveel ik nodig heb als ik mp75 1cm dik ga doen, moet wel een schuinplafond van 3 bij 4 doen terwijl ik op een ladder sta...
   

  Tjips

  • #11
  Ik gebruik ook mp75 en meng met wat meer water dan aanbevolen. Ongv 17L op een zak.
  Eerst water erin, laten rusten en daarna goed mengen.

  Vergeet trouwens de hoekprofielen ook niet;)

  Geleiders op van die kleine stukken met rare hoeken is denk ik lastig.

  In de regel is het volgens mij zo dat je stucprimer gebruikt bij zuigende ondergronden en betonkontakt bij niet zuigende. Wat stucdennis zei wist ik niet. dat je gipsplaten niet hoeft voor te behandelen.

  Succes!
   

  Florism

  • #12
  Bedankt Tjips voor je tips. Ik ga het proberen zonder geleideprofielen in eerste instantie.

  Nog een vraag voor iedereen die er iets nuttigs om kan zeggen;

  De MP75 heeft verbruik van ~0,12m2 /kg. De grootste wand die ik moet doen is ~12m2 (4m hoog.. ). Als ik deze in 1 keer wil doen dan heb ik dus 100kg nodig; 4 zakken.
  Nu heb ik het vermoeden dat als ik 4 zakken aanmaak, ik dat nooit snel genoeg op de muur krijg. Kan ik ook de muur in secties verdelen? Dus bijvoorbeeld 1 zak aanmaken, 1/4 vd muur aanbrengen en afreien, dan weer 1/4 aanbrengen en afreien, etc. en dan als alles erop zit met het spacmes aan de slag?
  Het is een graad of 15 op zolder momenteel (koud weer + geen verwarming) dus misschien heb ik dan iets meer tijd om het te stucen?

  Ik hoor graag jullie adviezen! Bedankt.
   

  Matt77

  • #13
  De kunst van het stucen is dat je het snel op de muur zet. Vooral in het begin hebben veel de neiging om het veel te netjes al op te zetten. Hierdoor werk je simpelweg te langzaam. Je moet een zak echt wel binnen 30 minuten op kunnen zetten. Volgende zak aanmaken en opzetten. Daarna met een grote rei alles vlak trekken. Ben zelf ook amateur stucer. En heb al meerdere grote stukken op deze manier succesvol opgezet. Ook ik werkte in het begin veel te netjes. Kost je zo veel tijd waardoor je het gewoon niet redt.

  Ik zet altijd alles ruw op. geeft niet als er nog kale plekken tussen zitten. Twee zakken achter elkaar. Vervolgens met de vlakspaan grofweg vlak maken, zodat je een wat egalere verdeling krijgt. Daarna lekker met de rei aan de slag om het vlak te krijgen. Ondertussen nieuwe batch aanmaken zodat je het volgende stuk op kan gaan zetten. En het proces als hierboven herhalen. Als je onervaren bent helpt het als je met z'n 2en bent. Werkt toch sneller. Ander kan vast nieuwe batch aanmaken. Alvast spanen. enz.

  De kunst zit echt in meters maken, meters maken. Dan wordt je er vanzelf beter in. mijn eerste muur was ook een ramp.

  Het mooie aan stuc mortel is dat als het wat indroogt en je gaat het verspreiden, dat het dan weer wat soepeler wordt. (binnen bepaalde grenzen uiteraard)

  En gebruik op alle hoeken stuc profielen. Je krijgt als amateur stucer die hoeken nooit en te nimmer strak. En met een hoekbeschermer heb je gewoon meteen een superstrak en professioneel resultaat. En vermijd twee muren met een binnenhoek. Het vergt ook oefening om een muur te stucen die in een binnenhoek staat met een vlak daarvoor gestucte hoek. Je blijft beschadigen en repareren. Wacht tot de andere muur hard is. (volgende dag gaat prima).

  Daarnaast geldt, hoe vaker je sponst en afmest, hoe gladder en strakker het eindresultaat is.

  Ik werk zelf altijd met mp75. werkt prima. Let wel op de productie datum. Liever niet ouder dan 3 maand. Daarna gaat de kwaliteit hard achteruit en dat merk je in het verwerken. MP75 is ook prima iets dunner op te zetten. In mijn ervaring werkt dat prima vanaf zo'n 6 a 7 mm.
  Fix & Finish heb ik zelf niet zulke beste ervaringen mee. Krijg dat spul nooit goed gemixt. (op verschillende manieren geprobeerd aan te maken) Blijven altijd klontjes in zitten. Je strijkt ze er uiteindelijk altijd wel uit, maar het is wel extra werk.

  Start op een klein muurtje en kijk hoe het gaat. In het ergste geval zul je een muurtje opnieuw moeten stucen, maar liever 3m2 dan 12m2 opnieuw stucen.

  En zoek even op youtube. Daar zijn meer dan genoeg filmpjes te vinden over hoe te stucen. Van de grote merken, maar ook van stucadoors die het voor hun werk doen. Je zult zien dat iedereen zijn eigen methode heeft. Probeer daarin te vinden wat voor jou het beste werkt. Heb wat lef. En dan komt het vanzelf goed.

  Succes met je klus.
   
  • Like
  Waarderingen: HAJ

  Florism

  • #14
  Hoi Matt, bedankt voor je uitgebreide antwoord. Super dat je daarvoor de tijd hebt genomen .
  Je hebt me meer vertrouwen gegeven.
  Komende dagen ga ik kijken waar ik mp75 kan ophalen gedurende deze lockdown, heb mijn twijfels bij praxis qua houdbaarheid..

  En dan misschien zaterdag of zondag een eerste wandje stucen.

  Trouwens; het lijkt mij logischer om eerst het horizontale plafond en schuine plafond te doen alvorens de muren, ivm knoeien?
   

  Matt77

  • #15
  Ik heb wisselende ervaringen met stuc van de standaard bouwmarkten. Vaak liggen ze daar te lang. Ik haal tegenwoordig de mp75 bij een hele grote duitse bouwmarkt in Hengelo OV of bij een zaak gespecialiseerd in stuc materialen in Almelo. VWB prijs zit er weinig verschil in.
  Er staat altijd een productie datum op de zak. Theoretisch is het zo uit mijn hoofd 6 maanden na productie datum houdbaar, maar beter is die 3 maand als grens aan te houden.
  Misschien kan je het aangeven als je besteld, dat ze daar even op letten.
  Je merkt gewoon dat het minder fijn mengt en dat het sneller uithard in de bak. Zorg er overigens voor dat je de mortel niet te lang mengt, waardoor hij te dun wordt. (hoe langer je mixt, hoe smeuïger het wordt.) En het helpt om een mortel mixer te hebben. Heb er ooit een voor een paar 10tjes gekocht en inmiddels voor 1000 euro plezier van gehad. Werkt veel beter dan een mixer op een boormachine.

  En inderdaad, van boven naar beneden werken. Want er kunnen flinke klodders vallen...
   

  Florism

  • #16
  Dag allemaal! Ik heb inmiddels de plafonds en wanden gestuced met MP75.
  Mede dankzij jullie tips ben ik gewoon aan het werk gegaan.
  Het was hardwerken maar ik vond het leuk werk.

  Ik loop alleen tegen twee dingen aan:
  - Ik moest aan 1 wand een extra stucstop plaatsen omdat de muur anders scheef zou lopen. Deze kant is nu mooi recht en strak geworden. Alleen zit het stucstop profiel (7mm) nu ook op de gestucte muur. Dus daar moet een laag overheen. Raden jullie aan om voor te strijken met betocontact of met voorstrijk voor zuigende ondergronden. (Of helemaal niet).

  - 1 wand ben ik niet tevreden over, ik heb niet goed gemest denk ik; er zit redelijk wat golven in. ze zijn voelbaar en met strijk ligt (te goed) zichtbaar. Hoe kan ik dit het beste oplossen? Door een laag fix en finish?

  Ik hoor het graag!
  Groetjes Floris
   

  Florism

  • #17
  Hierbij wat foto’s vd situatie
  En het resultaat

  AAD03964-5C58-484A-8EBD-005AD0770963.jpeg ED569B3E-6AB6-41CD-8010-A358407D98AD.jpeg 2713F20C-F802-44F9-BA38-ABA9D8C37F88.jpeg 9DA55A56-2E3D-4024-9236-1C898157EA3D.jpeg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu