Stucen en materialen schoonmaken

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben nu op zolder begonnen met stucen. Nog nooit eerder gedaan, dus best een uitdaging, vooral omdat ik veel (6) kleine lage halfvrijstaande muurtjes heb (leuk, al die hoeken) en een aantal schuine muren met een balklaag erboven. Probleem is dat ik moeite heb in te schatten hoeveel stuc ik moet aanmaken en dus al een paar keer flink wat heb moeten weggooien of net iets tekort kom. Tot nu toe maak ik tussen elke 'gang' alle materialen helemaal schoon met water, dus messen, borden, reilat, spons en emmers. Maar hier word ik wel tureluurs van, het schoonmaken kost meer tijd dan het stucen zelf (en is rotwerk).

Mijn vraag is nu: stel ik maak 10 kg aan en begin te stucen. Halverwege de muur is de emmer leeg. Ik moet nu sowieso een half uurtje wachten voordat ik kan spacken, kan ik nu niet in de 'vuile emmer' (met nog restjes natte stuc erin) alvast weer 9 liter water en nieuwe mortel doen (en dit na een paar minutend drinken extra goed mengen)? Zo heb ik dan na een kwartiertje weer een nieuwe lading mortel en kan ik deze nog op het tweede deel van de muur smeren voordat ik het eerste deel weer moet gaan bewerken. Dit lijkt me veel efficiënter werken, maar ik meng dan wel eenmaal aangemaakte (maar nog niet uithardende) stuc weer met nieuwe mortel...

En heeft er iemand handige schoonmaaktips?
 
Dit forum wordt gerund door vrijwilligers die niet de hele dag achter het beeldscherm zitten te wachten op vragen :? .
 
Ik weet het, vandaar ook de knipoog.

Is me tot nu toe nog niet overkomen dat ik niet binnen een dag van iemand een antwoord had, dus ik ben misschien een beetje verwend hahaha (wil zeker niet drammerig of ondankbaar overkomen!). Afijn, ik wacht rustig af!
 
Belangrijk is, om geen oud aangemaakte stuc te mengen met vers stuc middel.
Je hebt dan kans op harde klonters in het nieuwe stucwerk.

Dus eerst het aangemaakte opwerken helemaal, en dan pas weer een nieuwe kuip aanmaken.

Tussen deze handeling even het gereedschap en kuip ruw schoonmaken met water en een handveger.
Het hoeft niet te blinken, maar anders heb je kans dat je harde klonters in het nieuwe aangemaakte stuc materiaal krijgt.

Een muur in delen besmeren is geen probleem, zolang je de verwerktijd maar in de gaten houd.
 
Het lijkt me vooral handig te vermelden waarmee u stuct :?
Is dat mortel zoals u bovenaan schrijft of toch iets anders ?
 
Dat knapie is een goed idee... vrijwilligers? ;-)

Ook een handveger gebruiken is een idee, ik doe nu alles met mijn hand en met een doekje en dat schiet niet zo op. Maar het is dus genoeg om het grofweg schoon te maken, dat is al een hele verbetering ten opzichte van het monnikenwerk dat ik nu elke keer tussendoor doe.

Jan, ik stuc niet met een mortel, je hebt gelijk. Ik gebruik TopStuc van het bekende merk met de R. Ik dacht niet dat dat nog verschil zou maken... waar zit 'm dat in?

Bedankt allemaal!
 
Ik maak het gereedschap meestal schoon door er eerst regenwater (kost alleen wat stroom voor de pomp) overheen te spuiten, en als het erg goed schoon moet (eind van de klus), met een oude afwasborstel of een grotere borstel.

Het water gooi ik in een gegraven bezinkputje (±35x35x35cm) in de tuin, het water bezinkt, en de prut blijft achter. Het restant specie of stuc, aangelengd met het eerste schoonmaakwater, daar gooi ik het bezinksel van de vorige keer in, en gebruik het als verharding achter de schuur.

grtz
Henk
 
Ik gebruik een pannenlikker (voor het leegschrapen van de kuip dan he?).


13367_Pannenlikker_1.jpg
 
Hmmmm die bezinkput is wel een mooi idee. Ik schraap de prut nu van de gereedschappen en uit de emmers met stukken afvalhout en gooi deze in een vuilniszak; de rest spoel ik af met water en dat gaat (goed opgelost) de toilet in.

Werkt die pannenlikker ook nog als het stuc al een beetje begint te zetten (want dan houd ik pas op met het op de muur te smeren)? Lijkt me daar dan niet stug genoeg voor, maar de ronde hoek en het feit dat het wat meegeeft zorgt er wel voor dat je de emmer een stuk schoner krijgt, vermoed ik.
 
Wel een innovatief idee... een stucemmerlikker! Misschien een huishoudmerk eens koppelen aan een gereedschapfabrikant...

En als ik dan toch bezig ben: waarom geen rond filter op pootjes dat je onderin een emmer kunt plaatsen, waardoor je een draagbare bezinkbak hebt? Je stort alle prut erin, wacht een paar minuten en gooit dan alles bovenop het filter in de vuilnisbak en het resterende water in de gootsteen. Handig bij stucen, metselen, blokken lijmen, egaliseerwerk, en zelfs bij schilderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan