Stuccen buitenmuur met reeds geisoleerde binnenmuren.

Capt Rob

  • #1
Goedenavond,

Wie kan mij vertellen of ik een buitenmuur kan isoleren op de buiten zijde terwijl de binnenmuren reeds geïsoleerd zijn?

Ik heb een huisje uit 1964 (houtskeletbouw) naar 2000 nu gebracthen daar bij de de binnen muren met mineralen wol geïsoleerd. De opbouw is als volgt: Stenen buitenblad, spouw 4á 5cm dampremmende folie,Isolatie, folie, 18mm underlayment, 9mm gipsplaat en stuc.

De bedoeling was om de buiten gevel te laten stuken zonder extra buiten isolatie, maar het metselwerk van de diverse weg gevallen kozijnen en gevel aanpassingen - na het liften en vernieuwen van de kap - zijn uitgevoerd met vuilmetselwerk stenen. Deze stenen zijn rood en de oorspronkelijke stenen zijn geel.
Ik heb inmiddels een adviseur over de vloer gehad die mij vertelde dat het ivm de 2 verschillende steenkleur, het afgeraden wordt om de gevels direct op de steen te stuccen. De reden was dat er ten gevolge van het kleurverschil spanningswarmte in het stucwerk zo kunnen ontstaan en dit zou dan kunnen leiden tot scheuren in het stucwerk. Daarom werd er 4cm isolatie aangeraden.

Nu hoor ik allerlei verhalen over dauwpunten en dergelijke aan de binnen muur, wat dus zou kunnen leiden tot condens op de binnenmuur of binnen zijde van de spouw etc etc.

Wie kan mij hier wat nader info over verschaffen, of mij vertellen waar ik dit kan vinden.

Alvast vriendelijk bedankt voor uw bijdragen.

Rob
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat verhaal over steenkleur onder stucwerk hoor ik voor het eerst. Het klinkt vreemd, omdat er immers stucwerk overheen komt. De onderliggende kleur is dan niet meer van belang. Als iemand daar meer info over heeft hoor ik het graag.

Je hebt wel de mogelijkheid om meteen de isolatie up to date te brengen. Oudere huizen zijn lang niet altijd goed geisoleerd. Kleine moeite om het nu meteen goed te doen.

Over dampunten weten anderen hier meer. Dus dat deel laat ik graag aan hun over. Het is sowieso van belang dat de dampremmende folie aan de binnenkant goed aansluit. Je kan bijvoorbeeld een stopcontact open maken (stroom eraf), om te kijken of de dampremmende laag doorloopt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je kan op de buitenmuur een isolatie laten aanbrengen.
Voor een zuiver antwoord moet je opgeven hoe dik is de glaswol isolatie die er nu zit. De stenen van het buitenblad zijn 100mm dik?
Even de folies voor je verbeterd althans zo moet het zijn.
De opbouw is als volgt: Stenen buitenblad, spouw 4 á 5cm dampopenfolie, Isolatie(hoe dik), dampremmendefolie, 18mm underlayment, 9mm gipsplaat en stuc.

Wat voor type isolatie en dikte moet of wil je laten aanbrengen.
 

Capt Rob

  • #4
Bedankt zover voor de antwoorden, ik moet de R waarde en dikte van de mineralewol nog even opzoeken.
Ik kom hier op terug.

Ok ik heb gebruikt Knauf insulation natuurrol 037 glaswol dikte 9cm RD waarde 2,40

Buitenblad 100mm dik waalformaat
 

Kareltje333

  • #5
De redenering over de verschillende opwarming ten gevolge van het kleurverschil in het metselwerk getuigt van niet veel natuurkundig inzicht. Kleurverschil heeft alleen invloed op de opwarming door straling (zon), maar dat geldt bij ondoorzichtige materialen alleen aan het oppervlak. Daaronder wordt de warmte door geleiding getransporteerd, en daar heeft de kleur geen invloed op.

Je kunt de buitengevel laten voorzien van extra buitenisolatie onder de stuc als je extra isolatie wilt hebben. Houd er dan wel rekening mee dat de bestaande spouw ook gevuld moet worden, anders is het effect van extra buitenisolatie vrijwel nihil.
4 cm is voor isolatiedoeleinden een beetje inefficient: de kosten van het isolatiemateriaal zijn vrij gering in verhouding tot de totale kosten, als je bijv naar 10 of 15 cm zou gaan stijgen de totale kosten met misschien 20 % (Misschien voor jou niet interessant, maar wel voor andere mensen die op die maier willen isoleren).

De opbouw is als volgt: Stenen buitenblad, spouw 4á 5cm dampremmende folie,Isolatie, folie, 18mm underlayment, 9mm gipsplaat en stuc.
Dat de dampremmende folie tussen spouw en Isolatie zit, daadwerkelijk dampremmende folie is, lijkt me onwaarschijnlijk (en is ook niet te hopen voor je). Waarschijnlijk is het een dampopen, maar waterkerende folie, net zoals op het dak vaak onder de pannen ligt. De folie, die tussen Isolatie en underlayment zit zou dampremmend moeten zijn.

Nu hoor ik allerlei verhalen over dauwpunten en dergelijke aan de binnen muur, wat dus zou kunnen leiden tot condens op de binnenmuur of binnen zijde van de spouw etc etc.
Je hebt folie aan de binnenzijde van isolatie, dus dit is hier niet relevant.

Ciao, Kai
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #6
Wanneer je direct over verschillende soorten ondergrond stukadoort zonder hier eerst een vertinlaag met wapeningsweefsel aan te brengen heb je kans op spanningsscheuren door de verschillende ondergrondssoorten en hardheids verschil in steensoort. Maar daarvoor dient een vertinlaag(in dit geval adviseren ze isolatieplaten die dienen als vervanging voor de klassieke vertinlaag) Spannings warmte klopt enigzins wel een beetje. door het verschil van materialen heb je ook een verschil in uitzettingscoefficient van materialen maar dat is nihil.
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu