Stroomschema

KLusser2100

  • #1


Hallo allemaal, in verband met het opknappen van mijn koophuis ben ik met de elaktra begonnen. Ik zou graag wat advies willen betreft mijn schema. Ik ben bewust dat waar 5 draden lopen een groter pvc pijp moet komen. Ook begrijp ik dat alle contacten eigenlijk zijn eigen buis moeten hebben naar een centraaldoos (die ik niet kon vinden en er denk ik niet is). Ik zou willen weten of de kleuren in ieder geval overeenkomen en of dit theoretisch haalbaar zou zijn.
Ik laat zoiezo een elektricien alles controleren voordat eventueel iets aangesloten zal worden en uiteraard werk ik met de groepenkast uit mocht ik zelf uiteindelijk iets ondernemen.

Op de foto:

- staat de oude schakelaar die niet werkt in verbinding met de doorverbinddoos, deze wordt ertussenuit gehaald, hier staat wel gewoon stroom op.
- Moeten schakelaar A en B Lichtpunt 1 en (2+3 tegelijkertijd)aansturen.
- er is geen randaarde nog aanwezig in de ruimte.

Nogmaals, ik ben nog aan het oriënteren en kan ik mij voorstellen dat er 100 dingen fout zijn aan de tekening of die niet mogen en wil ik hier graag van leren. alvast bedankt voor tips!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Sowieso moet er aarde naar de stopcontacten worden aangelegd.
En er zal ergens toch wel een centraal doos moeten zitten, dus die zal toch tevoorschijn gehaald moeten worden.
Is er soms sprake van een verlaagd plafond waar de centraaldoos achter kan zitten?
En verder kan het geen kwaad de ruimte over twee verschillende groepen te verdelen.
 

KLusser2100

  • #3
De aarde wordt later bijgetrokken, dit moet overal op de badkamer na nog gedaan worden. De centraaldoos is niet te vinden omdat alle buizen door de muren lopen en dat is beton. De plafonds zijn er allemaal uitgehaald en de muren zijn kaal en ook van beton, hier is de centraal doos ook niet te vinden. Vandaar dat ik op de tekening een doorverbinddoos had getekend. Dit mag dus niet? Betreft de groepen, dit zijn er minimaal twee. Ik weet alleen nog niet van alle punten welke waar op staat. Overigens is er een tussenwand uitgehaald en is het nu één grote slaapkamer geworden.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Is dit in Nederland?
Zitten er geen lichtpunten in het plafond?
En komen alle leidingen dan uit in de meterkast misschien?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Is het je wel duidelijk waar de bestaande leidingen vandaan komen dan? Als je geen centraaldoos kunt vinden en verder ook niets weet over de bestaande leidingloop, hoe wil je dan later nog een aardedraad bij trekken?

Je hebt kans dat de leidingen van de slaapkamer van de centraaldozen een verdieping lager komen en dus door de vloer lopen.

Verder mis ik heel wat schakeldraden in het schema. Schakelaar A en B worden wissel/wissel schakelaars? Heb je je al verdiept in het aansluitschema van een dergelijke schakelaar? Ze hebben 6 contacten en ik zie maar 3 draden getekend.

Wat moet schakelaar C gaan doen?

Je zegt dat er minimaal 2 groepen zijn... Betekent dat dan dat "oud stopcontact wordt doorverbonden" (op de achterwand) en "oud stopcontact wordt verwijderd" (op de voorwand) verschillende groepen zijn? Dan mag je natuurlijk absoluut geen koppelingen tussen beide gaan maken, dat doe je in de tekening wel!

Je tekent ook een hoop aftakkingen op plinthoogte, hoe wil je die gaan realiseren? Maak je hier een extra doos in de wand? Blijft deze bereikbaar? Of is de plaats van deze aftakking in de tekening fictief en komen de verbindingen allemaal achter het schakelmateriaal?
 

KLusser2100

  • #6
Dit is wel degelijk in Nederland! sorry de slecht getekende plafond lampen en spots lijken inderdaad uit de vloer te komen dit is echter niet zo.

Om de vragen te proberen te beantwoorden±

- Het "oude stopcontact" word inderdaad doorverbonden naar de nieuwe.
- De leidingen komen inderdaad samen in de meterkast.. ik ga denk ik maar proberen met een meter om te kijken hoe deze lopen en of er dan wel misschien een centraaldoos tevoorschijn komt.

- Ik ging ervanuit dat een elektricien eventueel met een trekveer aarde naar de kamer kan laten lopen zodat ik deze dan weer kan bijprikken in de contacten.
- Ik zie wel leidingen de vloer inlopen maar de slaapkamer ligt inderdaad op de eerste etage en alles ligt in beton.
- De inbouwdozen van de stopcontacten komen net boven de pint uit. Hieronder (achter de plint) zouden inbouwdoosjes moeten komen voor de klemmetjes als deze verder worden doorgetrokken.

Het zouden inderdaad wissel/wissel schakelingen moeten worden op C na. Dit is een dubbele in de tekening maar dit had een enkele moeten zijn voor alleen de hoofdverlichting. Ik heb gekeken naar een aansluitschema hiervoor maar daar zie ik steeds alleen twee zwarte en een bruine draad. Wellicht heb ik naar de verkeerde schakelaar gekeken ik zal hier nog een keer naar kijken.
Alle schakelaars moeten de hoofdverlichting kunnen schakelen. En de schakelaars A en B ook de zijverlichting (1).

Mijn volgende stap moet dan denk ik zijn alle leidingen nalopen toch op zoek naar de schakeldoos. Daarna de groepen bepalen van elk stroompunt en deze los van elkaar doorverbinden naar een eventueel stopcontact. Ik zal dan een nieuwe tekening maken met de informatie die ik gekregen heb.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Plaats eens een foto van de meterkast waar de leidingen op staan. En wat mij betreft de belangrijkste vraag: zitten er geen bestaande lichtpunten in het plafond?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Volgens mij mag je stopcontacten wel horizontaal doorverbinden, maar enkel indien deze zich in 1 wand bevinden. Door een hoek mag dus niet!

Alternatief zou een plintsysteem kunnen zijn.
 

KLusser2100

  • #9
Ik ga een foto maken van de meterkast en de muren. Er komt geen enkel lichtpunt uit het plafond. Alle bestaande lichtpunten komen uit de wanden.
 

KLusser2100

  • #10
Iedereen bedankt voor de eerdere reacties!


Hierbij mijn nieuwe tekening met een paar aanpassingen.
Er zijn 2 verschillende groepen aanwezig in de ruimte deze worden gescheiden door de rode lijn. Ik heb er daarvoor gekozen om twee enkele schakelaars te maken die maar 1 lichtpunt aansturen op één groep. De randaarde heb ik er ook bijgetekend, deze moet binnen gaan komen bij de oude (groene op de tekening) lichtpunten. Hier komen de draden binnen en zit een grote lasdoos achter met diverse vertakkingen.

Kunnen jullie mij vertellen of de tekening zo klopt met de draden en aansluitingen? Ik wil niet met klikaanklikuit systemen werken als zou dit misschien makkelijker zijn.



Ik heb ook even in de meterkast gekeken daar loopt maar heel weinig van randaarde en deze zitten volgens mij niet op de groepen.



Nog even een losse vraag. Mogen normale lampen en ledspots op dezelfde zwarte schakeldraad naar een schakelaar of moet deze zijn eigen vertakking hebben naar de schakelaar?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Dat is nou een centraaldoos op de middelste foto.
Ik begin steeds meer aan je kennis van elektrische installaties te twijfelen. Zou je er niet eerst een vakman bij halen en overleggen wat je wel en niet zelf zal uitvoeren?
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
10

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu