Stroomdraden achter overzetplint

Robert94

  • #1
In mijn keuken moet ik twee groepen van de ene kant naar de andere kant brengen.
Dit kan ik niet onder de vloer doen en ook niet in de muur weg werken.

Kan ik deze kabels over de muur los laten lopen en daar overheen een overzet plint of hoe kan ik dit het beste doen en wat is er veilig en goed?

Het gaat dus over 6 draden van 2.5 mm
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Eerst heb je het over kabels, vervolgens over draden. Wat wordt het?

Draad (VD) mag je in ieder geval niet zomaar in een plint wegwerken, dit moet geplaatst worden in (flexibele) buis of in daarvoor geschikte gootjes. Er zijn ook goten beschikbaar met verschillende compartimenten waar je verschillende groepen in mag gebruiken. Niet iedere willekeurige goot is geschikt, zie hiervoor de handleiding van de fabrikant.

Als jij twee (flex) buizen of een geschikte goot in je plinten kwijt kunt, dan is daar niets mis mee.

Kabel toepassen lijkt me makkelijker, 2x YMVK 3G2,5. Let er op dat je geen XMVK pakt, deze mag je niet bundelen (en aangezien je er 2 wilde leggen...)
 

Robert94

  • #3
Ja het gaat over VD.
Ik heb al lopen zoeken naar een geschikte plint maar niet kunnen vinden als ik een plastic kabelgoot gebruik achter de plint is dit voldoende?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Nee, lang niet iedere plastic goot is geschikt om met VD te gebruiken. Als dat ze dat wel zijn dan staat het vast en zeker bij de productbeschrijving! Bij geschikte gootjes zie je o.a. dat er aandacht is besteed aan het in stand houden van de dubbele isolatie, er zit dan bijvoorbeeld een dubbele bodem in zodat de draad nooit in aanraking komt met de bevestigingsschroeven.

2 groepen dus 6 draden door 1 gootje is sowieso een no-go! Ik ken maar één kabelgootsysteem wat hiervoor goedgekeurd is, het "K55" systeem. Maar dit komt in feite neer op 3x 19mm leidingen verwerkt in een plint... Met allerlei hulpstukken om te zorgen dat de verschillende groepen overal van elkaar gescheiden blijven...







Dit neemt zoals je ziet nogal een hoop ruimte in. Ik zou voor YMVK kabel kiezen. Met een buitendiameter van 11mm lijkt me dat wat prettiger verwerken. Die krijg je met een beetje fantasie ook nog met twee in een standaard Z25 gootje, mocht je dat prettiger vinden werken.

(In dat Z25 gootje mag je trouwens geen VD toepassen! Wel in P25 of K25 goten)
 

Robert94

  • #5
Als ik dit goed begrijp. kan ik dus ook gewoon twee gootjes ( p25 of k25) neerleggen en daarover heen een overzet plint?

de 6x VD liggen al dus het is een beetje moeilijk om daar nu nog die kabel neer te leggen. en ruimte heb ik wel naar mijn mening.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Twee P25 of Z25 goten met door ieder gootje een groep is inderdaad prima!

Let wel even op de details bij de aansluiting aan het begin en het einde van de goot. Als er straks losse VD naar het begin van het gootje loopt voldoet het alsnog niet aan de normen en regels, dat zou zonde zijn. ;) Waar komt die draad nu vandaan? Uit een inbouwdoos? Buis uit de muur?
 

Robert94

  • #7
Vanuit de meterkast loopt deze over de muur in pvc pijp (alle groepen gescheiden) in de keuken splits deze op via lasdoos en las verbinding. ik kan de goot aan laten sluiten op de pvc pijp naar de las doos neem ik aan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Dat kan zeker! Daar zijn speciale verloopstukken voor:
 

Robert94

  • #9
Okee top, dan ga ik twee x of p25 of k25 neerleggen en daarover een overzet plint. dan moet het vast goed komen. bedankt voor de tips en kennis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu