Stroomdraad doorboort, nu vervangen maar zit vast

jmvermeulen

 • #1
Beste allemaal,

Ik heb een probleem, tijdens het bevestigen van een nieuwe afzuigkap probeerde ik de koof te bevestigen.
De vorige eigenaar had al een gat geboord, maar mijn plug paste net niet. Daarop boorde ik heel licht uit en vrijwel direct sloeg de aardlek erdoor. Ik had in een draad geboord. Achteraf denk ik dat de vorige eigenaar dat ook heeft gedaan en daarom een tweede gat, links ervan heeft geboord.

IMG_0370.JPEG


Het stopcontact zit zo'n 20 cm lager en de geraakte draden lopen daar naar toe. Ik ben al UREN en UREN bezig geweest om te vinden waar de draden vandaan komen. Helaas is er geen tekening beschikbaar. Ik heb wel ontdekt dat er een stopcontact lager gelegen hier aan verbonden zit, echter is dat de uitgang van het geraakte stopcontact. Dit is dus niet de bron.

IMG_0372.JPEG


Ik heb zonder resultaat getrokken, een trekveer erin gedrukt (maar kom niet ver) en een compressor laten blazen om te luisteren/voelen, leiding-dector ingezet. Niks te vinden..
De draden lopen in PVC naar het plafond, ik heb in de vloer van de kamer erboven een paar centimeter flex-pvc gevonden waar waarschijnlijk de draad doorheen loopt. Deze komt net boven het beton uit en verdwijnt er na zo'n 5 cm ook weer in. Mogelijk loopt deze direct naar de meterkast (zo'n 7 meter).

Ik weet nu echt even niet meer wat te doen, heeft iemand een goed advies hoe ik de draden alsnog kan repareren?
Overigens werkt alles wel, geen sluitingen e.d maar de adviezen zijn wel duidelijk, 1x geraakt is vervangen. Als ik in het boorgaatje kijk zie ik de NUL draad en de PVC eromheen duidelijk, echter is geen beschadiging of iets zichtbaar. Het is wel erg moeilijk te zien..

Ik denk er over na om de flex-pvc in de vloer erboven in te snijden en daar de draden omhoog te halen om ze dan te repareren/vervangen en weer terug naar beneden te duwen. Is dat een goed idee? Of vanuit de meterkast loshalen en daar naar beneden trekken, in een eerste poging leek dat ook onmogelijk vast te zitten.

Een goed idee is erg welkom :-)
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Gaan waarschijnlijk gewoon naar de centraaldoos in de keuken toe? Boven het lichtpunt dus.

Eerst even controleren of het dezelfde groep is, anders heeft daar kijken geen zin.
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #3
Heb je geen centraaldoos in het midden van je plafond? Je kunt anders proberen om met een tracer te achterhalen hoe de leidingen lopen. Die dingen zijn vrij makkelijk tweedehands verkrijgbaar.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #4
Eerst centraaldoos proberen, anders al eens de groepenkast open gemaakt om te checken of de draden daar vandaan komen en direct naar de afzuigkap lopen?
 

jmvermeulen

 • #5
Er zit inderdaad een centraaldoos, maar dat is inderdaad een andere groep.

De groep heet "boiler" op de administratie, vermoed dus een eigen groep. De boiler is niet geplaatst overigens.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

jmvermeulen

 • #6
Vonken_trekker schreef:
Al eens de groepenkast open gemaakt om te checken of de draden daar vandaan komen en direct naar de afzuigkap lopen?
Geprobeerd, getrokken aan de keuken kant maar er beweegt niks in de groepenkast. De trekveer wil ook vanaf de groepenkast niet de leiding in i.c.m. de huidige bedraging. Kans is best groot dat dit wel het punt is, maar kan het niet vaststellen. Ben bang dat als ik met teveel geweld aan de draden trek ik wellicht een ander punt beschadig als het toch niet de groepenkast blijkt te zijn.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #7
Een trekveer langs de bedrading in een flexbuis duwen is hopeloos. Dan zou het inderdaad middels bewegen van de draden duidelijk moeten worden of je de goede hebt. Als je het niet kunt vinden dan zou ik een tracer regelen of een installateur laten komen om de bedrading op te sporen.
 

jmvermeulen

 • #8
Zit te zoeken naar een tweedehands tracer, weet niet goed welke categorie sterk genoeg is om door de muur te detecteren. Iemand een type dat geschikt zou moeten zijn voor thuisgebruik? een Fluke 2042 kost een krappe duizend euro.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
 • #9
Als er 'boiler' op de groepenkaart staat, lijkt het me dat deze draden dan gewoon naar genoemde contactdoos gaan, want een boiler heeft in de regel zijn eigen groep.
Als je die groep uit zet, heb je dan op meerdere punten geen spanning? (op de contactdoos onder de keukenkast na uiteraard).
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #10
Hoe ziet de leiding van deze groep er uit in de meterkast? Niet toevallig nog een lasdoos geplaatst hier?

Vaak gebruikt men een stukje flexbuis met krappe bochten tussen een vaste buis in de betonnen vloer en de groepenkast. Daar iets doorheen trekken is sowieso kansloos. Dan kun je beter de leiding tot aan het plafond loshalen en nog eens proberen.
 

Fmrama

 • #11
Stukje uit de muur en plafond kappen? Dan kun je zien waar de leiding vandaan komt. Met roodband is het gat zo weer onzichtbaar dicht te maken.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
 • #12
jmvermeulen schreef:
Ik denk er over na om de flex-pvc in de vloer erboven in te snijden en daar de draden omhoog te halen om ze dan te repareren/vervangen en weer terug naar beneden te duwen. Is dat een goed idee?

Een goed idee is erg welkom :-)
Niet doen, het beste en veiligste is nieuwe draden trekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu