Stroom doorkoppelen

Anneliemaj

  • #1
Hoi allen,

zie foto. Dit is in de badkamer, graag willen we een elektrische handdoek radiator ophangen, we hebben enkel dit stroom punt in de badkamer welke momenteel aangesloten is op ons badkamer meubel. Zouden we hier een extra stopcontact bij kunnen maken om de elektrische radiator op aan te sluiten?

20240525_143151.jpg 20240525_143209.jpg
 

Lampje45

  • #2
Werkelijk, ik schrik hiervan, op deze manier met open kroonstenen is al levensgevaarlijk, nog verder prutsen zal het alleen nog erger maken.
Je zit wel in een vochtige omgeving waar alles onder de condens kan staan.
Je hoeft er helemaal niet van op te kijken als er na een forse douchebeurt er iemand bij het aanraken van het toiletmeubel geëlektrocuteerd gaat worden.
Ik wil je adviseren een vakman in te huren, die dit voor jou volgens de regels gaat installeren.
Want dit kan echt niet!!!
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Anneliemaj en Kees

Nth

  • #3
Is de badkamer een aparte groep in de meterkast? Of zitten er meer kamers/vertrekken op?
Weet je ook hoeveel Watt die kachel nodig heeft? En of die groep die ruimte nog heeft?

Als je niet zo veel verstand hebt van elektra dan moet je iemand inschakelen, dat ben ik met lampje eens!!
Een badkamer is wat dat betreft een risico ruimte.

Mocht je wel al wat ervaring hebben of ken je iemand die je kan helpen:

Je zou een waterdichte ip56 of 67 warteldoos kunnen plaatsen boven het gat waar de draden uit komen. Plaats de 3 draden in een wartel en gebruik een inzetstuk zoals op de foto.
In de doos wil je ongeveer 10cm kabel lengte hebben.. heb je dat niet dan zou ik nieuwe draden trekken.
De slappe kabel kan je ook met een wartel in de doos toevoegen. Let bij wartels op de kabeldikte die erdoor kan en op de M maat die moet passen op de doos (meestal M20).
Gebruik GEEN kroonsteen maar lasklemmen, zie foto! Omdat je flexibele kabel en stugge kabels met elkaar verbind, moet je die klik klem gebruiken. Strip de kabels aantal millimeter zoals aangegeven op de lasklem. meestal 11mm dacht ik.

Nu kan je een xmvk of ymvk kabel toevoegen aan de doos. Deze kan 3cm na de wartel in een 16mm buis die om de 35cm vastgezet moet worden met zadels. Bochten kunnen zonder buis in dit geval. Het stopcontact ook waterdicht en liefst met wartel. Ik plaats wartels altijd het liefste onderin ivm water dat dan minder kans heeft erin te lopen.

De plaatsing van een stopcontact in een badkamer heeft regels!! het moet 60cm uit de buurt van een natte bron geplaatst worden en minimaal 30cm vanaf de vloer.

Scherm­afbeelding 2024-05-26 om 21.05.57.png Scherm­afbeelding 2024-05-26 om 21.09.03.png Scherm­afbeelding 2024-05-26 om 21.28.02.png Scherm­afbeelding 2024-05-26 om 21.27.15.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu