Strepen bij slechte latex, hoe nu verder

Delvado

 • #1
Hallo,

Na eerdere goede ervaringen met niet heel dure latex van de verfkampioen heb ik zeven emmers ervan gekocht en indmiddels anderhlave kamer mee geverfd. In de minder belangrijk eerste kamer lukte het me niet om de boel streeploos te krijgen, hoe zorgvuldig ik ook rolde. De verfde droogde te snel, en hechtte slecht op zichzelf, en op advies van de verfwinkel heb ik daarna 10% Floetrol doorheen gemengd (en toen was de goedkope atex ineens een stuk minder goedkoop ;-), maar dat helpt helemaal niets. Ik ben er nu compleet klaar mee, en ga de resterende drie emmers terugbrengen, en andere, betere latex aanschaffen. Wijze les!
Maar de vraag is nu: wat is de beste manier om de onstane strepen door de vorige latex weg te krijgen, of in elk geval zo min mogelijk te laten zien in de nieuwe latex? Een dikkere latex gebruiken en een ruige vachtroller om wat meer structuur te krijgen, waardoor de strepen (die in feite ontstaan door fijn structuurverschillen lecht latex) misschien gecamoufleerd worden?
Of iemand een betere tip? De latex er weer af halen is niet echt een optie, de muren zijn te kwestbaar, net als mijn humeur inmiddels trouwens ;-)

Alle tips welkom, met veeeel dank!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Het beste had je alles afgerold met die slechte latex als voorstrijk. Dan de kwaliteitslatex als definitieve eindlaag.

  Je hebt toch geen voorstrijk gebruikt hé?
   

  Delvado

  • #3
  Nee, geen voorstrijk gebruikt, er zitten nu drie lagen van de slechte latex op...
   

  Fiesiekus

  • #4
  Als één wand geheel met die slechte latex is afgewerkt, zou ik nu met de goede laag erover gaan. Als je maar voorkómt dat één wand half voorgestreken is met die inferieure latex.

  De ongelatexde wanden: 1x voorrollen met verdunde kwaliteitslatex.

  En geen voorstrijk gebruiken hé!?
   

  EGeen

  • #5
  Als meneer voorstrijk wil gebruiken is dat geen probleem om te doen. Ikzelf zou zelfs eerst voorstijk doen en dan 2x een goede eindlatex (spacklatex (?)) op de nieuwe muren. De verfkampioen heeft hier ook zeer goede artikelen voor.
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
  Maar de vraag is nu: wat is de beste manier om de onstane strepen door de vorige latex weg te krijgen, of in elk geval zo min mogelijk te laten zien in de nieuwe latex?

  Wat is hierop uw antwoord heren? Want dit was dus de vraag.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Daar dicussiëren ze nog eerst over in de thuissituatie.. :wink:
   

  EGeen

  • #8
  Wellicht is het handiger, om dan zelf het antwoord te geven?

  maar wellicht is een spacklatex van een betere kwaliteit een optie. De kans bestaat dat de strepen niet geheel weg gaan.

  Opzetten en afblijven, en doorwerken zodat de er nat-in-nat wordt gewerkt. Een zo breed mogenlijke roller gebruiken en die dik in de latex houden tijdens het schilderen.
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
  Het antwoord is : gebruik een A-merk muurverf. Dat klinkt goedkoop, maar dat is het dus niet als u daarvoor rond de 100 euro per 10 liter voor moet neertellen.

  De rest is qua verwerking e.d. al ingevuld.

  Vachtroller met wat hogere poolhoogte gebruiken.

  Spacklatex is hoofdzakelijk bedoeld om de structuur van spack-ondergronden open te laten zodat er geen bont geheel onstaat.
   

  Anneke52

  • #10
  Kees heb jij een antwoord op ons probleem; grote kamer plafond en wanden prachtig gestuukt. (Helaas) voorstrijk van metzger flevopol gebruikt en 2 lagen histor latex monodeck erover heen. (Na de eerste laag histor strepen! Na de tweede laag histor strepen op een andere plaats!) resultaat op de wanden is goed maar het plafond is een golvend patroon van strepen, hetgeen nog het meest lijkt op de middellandse zee. Erg irritiant allemaal.
  Vraag: is voor ons de spack latex eroverheen de oplossing?
  en is het nog beter om daarvoor eerst het plafond te schuren zodat het ergste van de banen wordt weggenomen?
   

  Fiesiekus

  • #11
  We zijn hier niet doof!!! Had dan ook geen voorstrijk gebruikt mens!
   

  EGeen

  • #12
  Flevopol is geen kwastbare voorstijk (ofwel een intrekkend product) dus hiermee is geen probleem. Deze trekt weg in de ondergrond tegen de zuiging. Als dit het probleem was, zouden de strepen sowieso overal zijn.

  Monodek op een plafond, is goed, maar hij droogt redelijk snel. Door een spacklatex te nemen heb je een langere opentijd waardoor aanzettingen (dus de strepen in uw geval) minder. Een zo groot mogelijke roller gebruiken op verlengstok. en nat in nat werken. Grote banen maken. Als u dit niet lukt een schilder in de hand nemen die hier ervaring mee heeft. (het opschuren kan altijd, en is geen overbodige luxe, maar of u hiermee het probleem oplost is de vraag) Een volledig plafond zonder strepen is voor een ongeoefende hobbyist redelijk lastig.

  (en idd gewoon netjes, in normale bewoordingen uw vraag stellen aub)
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
  Er schuilt mogelijk nog ( een vaak onderbelicht ) addertje onder het gras.

  Uw pas prachtig gestukte plafond kon weleens golvend van ondergrond zijn. Dat ziet u niet totdat er een laag muurverf overheen komt.

  OF

  EGeen geeft een plausibele verklaring: door te sterke zuiging van de ondergrond wordt te snel water aan de verf onttrokken. Een banenbont spectakel is dan het resultaat.

  Grote oppervlakken kunt u het beste met 2 personen rollen met de vachtroller op stok, nat-in-nat en...heeeel flink doorwerken.

  Extreem matte muurverf kan banenbontheid terugbrengen tot een aanvaardbaar resultaat.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #14
  @ Fiesiekus, iets minder expliciet in je opmerkingen zal gewaardeerd worden.
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #15
  He??? Wat zeggie??? :mrgreen:
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu