Strepen / banen in verf deur

A.vanHulst

 • #1
Het lukt mij maar niet om deuren te verven zonder de overgangen te zien. Ik heb hierover het nodige gelezen en ook videos bekeken en doe volgens mij alles op volgens de richtlijnen, maar toch blijf je bij strijklicht lelijke overgangen zien. De volgorde is als volgt:
 • Ontvetten met St Marc
 • Schuren met korrel 240
 • Afstoffen en afnemen met vochtige doek
 • Gronden met verf op alkyd basis (ik ken de nadelen) met nieuwe 10 cm brede viltroller
 • Opschuren met korrel 320 (de overgangen zijn hierna vrijwel niet meer te zien en zeker niet te voelen)
 • Afstoffen en afnemen met vochtige doek
 • Eerste laklaag met verf op alkyd basis aanbrengen met fijne nieuwe 10 cm viltroller
Zowel bij de grondlaag als de laklaag zijn echter overgangen te zien (zie foto's). De deur staat rechtop en volgens het advies van een 'bekende' YouTube schilder zet ik de verf met een goed gevulde viltroller op, en rol deze in verticale banen eerst naar onder uit en dan weer omhoog. Hierna rol ik per baan zo'n 8-10 keer op en neer, van helemaal boven tot helemaal onder, zonder druk te zetten en telkens een stukje in de vorige nog natte baan. De laatste maal per baan is telkens omhoog.

In zo'n vijf minuten zit de verf erop en rol dan ook niet meer na. Zowel de grondverf als de lak is van een goed bekendstaand verfmerk, maar geen topproduct. Dit zou in theorie de een homogene laklaag moeten geven, maar dat gebeurd dus niet.

Wat doe ik fout? Is het de hoge temperatuur (30+) of zie ik iets anders over het hoofd. Heb ik bijvoorbeeld toch echt betere resultaten bij betere verf? De adviseur in de bouwmarkt verzekerd mij echter dat het prima te doen moet zijn met deze verf.

20200810_193045.jpg 20200810_193058.jpg 20200810_193216.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
  Begint u eens met die 10 cm roller te vervangen voor een 15 cm roller.
  8 a 10 x eenzelfde baan rollen is wel heel enthousiast: met een hoge temperatuur is de verf namelijk al aangetrokken in vakjargon. Door over die aangetrokken baan een nieuwe laag aan te brengen ontstaat hoogteverschil = aanzetten.
  Verder de verf direct uit een verfbak met de verzadigde roller aanbrengen en niet eerst met een kwast opzetten. Dat sinaasappel effect krijgt u door gebruik van een roller, al zou dit met alkydverf minimaal moeten zijn.
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier en A.vanHulst

  A.vanHulst

  • #3
  Bedankt voor het advies. Zeer gewaardeerd.

  Het rechtstreeks vanuit de verfbak met een verzadigde roller opzetten deed ik al. Ik heb nog wat meer gelezen over het aantrekken van verf bij hogere temperaturen en kom dan op meerdere sites het advies tegen om niet boven de 25 graden te schilderen, juist vanwege het risico op het krijgen van banen.

  We gaan dus maar even wachten met de deur totdat de temperatuur wat gedaald is. Dan kan de huidige verflaag ook goed uitharden. In de tussentijd zal ik een 15 cm roller aanschaffen. Wat geeft een mooier eindresultaat voor deze deur, een schuim- of viltroller?
   

  BertPleizier

  • #4
  Ik gebruik altijd een schuimroller, omdat een viltroller alleen maar pluizen afgeeft. En met dit weer (temperatuur) schilderen is vragen om problemen. Dat is niet te doen.
   

  De Bob

  • #5
  Wachten op lagere temperatuur en een viltroller gebruiken, en hoe meer er gerold over hetzelfde gedeelte maakt de verf taai/stroperig.
  Opzetten en één keer na rollen, en dan het vloeien laten gebeuren, en niet te schraal opzetten, het vloeien moet wel een basis hebben.
  Suc6
   

  Robbie's

  • #6
  Mijn ervaring is dat het zeer moeilijk is om met hoogglans verf (en dat lijkt het) zonder strepen te werken. Ik ben overgestapt op zijdeglans en daarna was het resultaat met veel minder strepen / banen. Met matte verf is het resultaat nog beter. Dat was wel met watergedragen verf maar verwacht met Alkyd hetzelfde.
  De professional zal het allemaal wel lukken met hoogglans. Klussers zonder ervaring doen er naar mijn mening beter aan om zijdeglans of zelfs matte verf te gebruiken. Dat is mijn mening en de meningen zullen verschillen. :-)

  Succes.
   

  Emiel1

  • #7
  Vandaag (29 graden) 2 buitendeuren geschilderd: opgezet met kwast, grote oppervlakken nagerold met schuimroller. Geen verfbak gebruikt, roller met kwast eerst enigzins voorzien van wat verf. Geen aanzetten te zien als je snel werkt en niet teveel drukt op roller om "sinaasappel effect" te voorkomen. Ik gebruik nooit verf op waterbasis (behalve voor muren etc.).
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  En nu maar duimen.
   

  Robbie's

  • #9
  Mijn buitendeuren(groen) staan ook met terpentine in de verf en geen banen. Binnen zijn de opdekdeuren WIT en om verkleuring / vergeling te voorkomen heb Ik deze in waterdragende verf gezet. Misschien dat de watergedragen verf te snel droogt en je daardoor sneller banen krijgt maar als ik zijdeglans of matte verf watergedragen verf gebruik heb ik geen probleem. Met terpentine hoogglans heb ik ook geen problemen maar dat gebruik dus om genoemde reden nooit binnen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu