Storing Vaatwasser ETNA type: AFI8513ZT

Harro de Cocq

  • #1
Wie kan me helpen met reparatietips of een service handleidig van een ETNA vaatwasser, type: AFI8513ZT. Algemene informatie die me op weg helpt met het storingzoeken in een vaatwassers is ook welkom.

Op dit moment valt de vaatwasser concequent in storing na een poging hem op te starten. Na het innemen van water, wordt dit weer afgepompt en komt de vaatwasser met een herhaalde enkelvoudige pieptoon.

In de gebruikershandleidign wordt bij dit type storing gerefereerd naar een probleem rond de waterinname (verstopping in wateraanvoer). Dit lijkt echter helemaal niet het geval (na het openenen van de vaatwasser zie ik het water rijkelijk binnenstromen).

Overigens kan er na het inschakelen van het apparaat niet worden gekozen uit de diverse programma's. Er brand maar 1 LED en die knippert als ik een andere knop in druk. Er is dus kennelijk al iets aan de hand voordat er water wordt ingenomen.

Ik ben best handig, maar heb op het gebied van vaatwassers geen ervaring en niet voldoende systeemkennis om werkelijk gericht de storing op te zoeken. Wie kan me verder helpen?

Groeten,

Harro
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Algemene informatie over zelf repareren van vaatwassers kun je vooral op ons forum vinden.

Het doorzoeken van de diverse onderwerpen is zeer leerzaam, vooral omdat de door jou genoemde storing lijkt op een, die bij veel vaatwassers van allerlei merken zeer regelmatig voorkomt.

Het is vermoedelijk een lekkage naar de onderplaat (onder de zichtbare plaat) van de vaatwasser, waardoor de aldaar aanwezige vlotter-beveiliging in werking is gegaan. Vandaar het pompen en piepen...

De remedie is het (eventueel) uitbouwen van de machine, schuin houden om het water weg te laten lopen en kijken of hij het weer doet.
Soms is het handiger de onderplint er af te halen, en het water weg te dweilen van die onderplaat.

Daarna zal de oorzaak van de lekkage opgezocht moeten worden, tenzij dit een gevolg was van een overstroming door een verstopte afvoer, of gebruik van handafwasmiddel.

Zoek svp eerst in de rubriek keuken met het zoekwoord "lekkage", dan kom je van alles tegen! Kom je er daarna niet uit, dan kun je in een antwoord verder vragen stellen over je probleem.
 

Harro de Cocq

  • #3
Kees,

Bedankt voor je tip. Ik heb de vaatwasser uitgebouwd en 'm helemaal ontdaan van zijn beplating zodat ik alles goed kan zien.

Ik heb gecontroleerd of er een lekkage is, maar alles is netjes dicht (geen water op de bodem) en het vlottertje dat zich achter het deel bevind waar de pompen op zijn gekoppeld ligt netjes op de bodem, zonder dat de micro-switch is geactiveerd. Deze beveiliging is dus niet actief. Het is helaas dus iets anders.

Ik heb nu wel veel meer kunnen zien aan de vaatwasser. Wellicht dat dit wat meer informatie geeft op basis waarvan een volgende tip kan worden gegeven.

Wat ik zie is dat er water wordt genomen dat wordt ingelaten door de op de waterkraan zittende electromagnetische klep. Dit water komt in een soort van labyrint en verdwijnt via dit labyrint in een doorschijnende plastic bak. Deze bak heeft 3 compartimenten. Het labyrint komt uit op twee van de compartimenten (het voorste en het achterste).

Het water dat wordt ingenomen verdwijnt echter alleen in het achterste compartiment en komt in de kuip via een cylindervormige spons-achtige (soort van rode) massa die in het compartiment zit. Het voorste compartiment blijft echter geheel leeg.

Het middelste compartiment is toegankelijk via een dop aan de binnenzijde en is voor het toedienen van zout. Overigens komt er ook water via het labyrint direct in de kuip, zonder de transparante bak onder de kuip te passeren. Dat gebeurt via een rode (twee-standen) selectieknop/zeef aan de (binnen)zijkant van de kuip

Het voorste compartiment bezit een electromagnetische klep waarvan ik niet kan vaststellen wat deze precies zou moeten doen. Ook zit in dit compartiment een soort van blauw vlottertje en aan de buitenzijde van het voorste compartiment zit een sensor die waarschijnlijk de vlotterstand registreert of (meer waarschijnlijk) bij een bepaald niveau schakelt.

Ik heb een volgende hint nodig in het diagnostiseren van de fout. Ik heb alle electrische meetapparatuur die je maar kunt bedenken tot mijn beschikking, maar heb geen idee wat ik op welk moment moet registreren om te kunnen concluderen dat dit fout, dan wel goed is.

Wie helpt me verder.......

Groeten,

Harro
 

Henny

  • #4
Als de machine tijdens het waterinnemen stopt en weer gaat afpompen, kan dit duiden op een overdruk in het systeem. Hierdoor wordt het inlaatventiel door luchtdruk weer afgesloten.

Probeer eens mogelijke vervuiling in de aan- en afvoerkanalen onderin de kuip te verwijderen. Een simpele manier is om alle filters uit de kuip te halen.

Mogelijk schotje onder in de kuip demonteren en alle openingen met een slangetje goed doorblazen. Vaak komt er dan de nodige prut los.
Hierna alles weer terugplaatsen en machine opnieuw starten.
 

Harro de Cocq

  • #5
Henny,

Ik zal vanavond eens proberen of ik vuil uit het systeem kan halen. Als ik de filters verwijder, zie ik -vanuit de kuip gezien- geen vuil zitten. De slangen heb ik nog niet losgehaald, dus dat kan ik nog doen. Ik heb het ding in de garage neergezet en kan hem daar op een tafel zetten en aansluiten (werkt wel zo makkelijk).


Overigens komt er behoorlijk wat water in de machine voordat deze besluit weer af te gaan pompen. Kun jij me vertellen hoe de machine detecteert dat er voldoende water in het systeem zit? Er zitten in de machine twee luchtdrukschakelaars, die beiden met de kuip zijn vebonden. Welke van de twee (ze zijn verschillend van kleur) is verantwoordelijk voor de beslissing dat er genoeg water in de kuip zit? En waar dient de andere dan voor?

Ik heb geen idee wat de acties zijn die normaal in een vaatwasser achterelkaar plaatsvinden en waardoor deze worden gestart en gestopt. Als je me wat achtergrond info kunt geven over hoe het zou moeten verlopen, heb ik wat aanknopingspunten om het een en ander te controleren.


Groeten,


Harro
 

Witgoedmonteur

  • #6
Hoe oud is het toestel eigenlijk?
 

Harro de Cocq

  • #7
Het toestel is waarschijnlijk (net iets meer dan) een jaar of twee oud.
Het was geinstalleerd in de keuken toen ik het huis een jaar geleden kocht. De keuken was toen ongeveer een jaar oud.

Ik heb geen rekening van het apparaat bij de overdracht van het huis meegekregen, dus ik kan geen aanspraak maken op garantie (als de garantietermijn al niet verlopen zou zijn).

Groeten,

Harro
 

Harro de Cocq

  • #8
Wie kan me verder helpen met de volgende vraag, gerelateerd aan een poging mijn vaatwasser te repareren.

Ik heb gisteren progressie gemaakt in een poging mijn vaatwasser te repareren. Er is nu een heel programma afgewikkeld nadat ik de slangen van twee druksensors had losgenomen om de drukschakelaars te controleren.

Van een drukschakelaar is de functie duidelijk. Deze is om het vulniveau van de kuip te registreren en om de waterinname te stoppen als het gewenste niveau bereikt is. Het punt waar deze slang op zit heeft een duidelijke verbinding met de kuip.

De andere drukschakelaar (werk ook, bleek na controle), maar de 'poort' waar slang van deze sensor op zit lijkt verstopt. Weet iemand waar deze drukpoort op moet uitkomen? Is deze misschien voor het registreren van de opvoerdruk van de circulatiepomp die het water naar de spoei armen stuwt? Moet ik deze ook kunnen doorblazen, of is het normaal dat deze dicht lijkt te zitten?


Groeten,


Harro
 

Henny

  • #9
Met 'de poort' van de pressostaat, bedoel je daarmee de aansluiting waar het slangetje aan zit?

De tweede pressostaat kan bedoeld zijn om een mogelijke overdruk in het systeem te constateren. Deze overdruk ontstaat bij verstoppingen in bijvoorbeeld het labyrint of in slangen welke naar de kuip lopen.

Blaas daarom alle openingen onder in de kuip eens goed door met een los slangetje (ook mogelijke opening achter een schotje).
 

Harro de Cocq

  • #10
Ik heb alletwee de aansluitingen van de pressostaten naar de kuip doorgeblazen. Een was zeer open en kon geen probleem geven. De andere lijkt een veel nauwere opening naar de kuip te hebben (om drukschommelingen te dempen?).

Nadat ik deze had doorgeblazen werkte alles weer. Ondanks het feit dat er geen zichtbaar vuil in de machine zat, heb ik hem de eerste (test)ronde laten draaien met een waatwasserreiniger om de kans op herhaling te verkleinen.

Ik hoop dat hij het nu weer een tijdje vol blijft houden.


Groeten,


Harro
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu