Storing CV Radson NOx HR 2560

Bertus

  • #1
Het probleem lijkt als volgt:

de CV-ketel is een Radson NOx HR 2560, 25 kW, 60 liter boiler, voor verwarming en warmwater, uit 1993. In 1996 is de ketel voorzien van een 35 kW brander.

Sinds enkele dagen is het huis duidelijk warmer geweest dan op de thermostaat was ingesteld.
Of het er mee te maken heeft weet ik niet, maar tijdens het gebruik van het bad, viel de laatste keer op dat er na een minuut of 10 kouder water kwam, zonder aan de niet thermostatisch geregelde kraan te komen.

Vanmorgen bij opstaan was de woonkamer al 22 C warm, terwijl de kamerthermostaat max. op 20 C staat. Ik heb toen de thermostaat uitgeschakeld en ben naar de ketel gaan kijken, of die ook uitschakelde. De ketel bleek in stand 4 - branden boilerbedrijf hoog - te staan en bleef gewoon door branden.
Op dat moment was er geen warmwatervraag, en die was er ook niet geweest; dit vond ik vreemd. De temperatuur van de warmwaterleiding en de koudwaterleiding was laag en nagenoeg gelijk, omdat er geen verbruik was geweest. De CV leidingen waren heet, net als de radiatoren in de woonkamer. De pomp liep ook.
Ik heb de keuzeschakelaar boiler AAN/UIT in de stand UIT gezet en direct stopte de ketel met branden.

Wat kan er aan de hand zijn?
Er is geen warmtevraag van de CV (thermostaat staat UIT), er is geen warmwaterverbruik (temperatuur waterleidingen is gelijk en laag) en als de boilerschakelaar op AAN staat, brandt de ketel in stand 4 brandenboilerbedrijf hoog - en gaat via de 3-wegklep het water naar de radiatoren.

wat is hier aan te doen ...
 

Erik

  • #2
Hallo bertus.

Waarschijnlijk ligt het aan de driewegklep, deze sluit niet meer goed in beide richtingen.

Boiler thermostaat staat vragend ketel gaat branden, doordat de driewegklep niet goed sluit gaat er een gedeelte naar de radiatoren toe, en komt je sanitair water nauwelijks op temperatuur, waardoor de ketel dus op warmwater blijft branden.

Mijn advies gewoon complete driewegklep vervangen.

Groetjes erik
 

MarcoDezicht

  • #3
Beste bertus

Zoals ik je verhaal leest dan is je drieweg klep waarschijnlijk defect. Je kan bij dit type er een andere motor op monteren.
Maar als het een erbie klep is is het verstandig om er een geheel nieuw boven deel op te monteren.

Wat er nu aan de hand is: je boiler vraagt om warmte, maar doordat de driewegklep op cv blijft staan, laat hij de warmte door naar de cv. Dus het warmwater wordt nu niet meer warm.

groetjes marco
 

Petje

  • #4
Gezien de leeftijd van het toestel zal het wel de drieweg klep zijn die kapot is.

Deze vervangen en probleem is opgelost.
 

Bertus

  • #5
Heren,

Hartstikke bedankt voor de snelle antwoorden.
Ik heb motor van de 3-weg klep afgehaald, de klep handmatig bewogen en gespeeld met warmwater en warmtevraag.

Ik moet nog controleren of de motor loopt als er gewisseld wordt tussen CV en boiler, maar ik neem aan dat de motor kapot is.

Bedankt nogmaals, ik zal er nu wel uitkomen.

Bertus
 

Bertus

  • #6
Het probleem is nog niet opgelost.

Ik heb de motor losgemaakt. De 3-weg klep handmatig in de juiste stand gezet, bij warmtevraag in de stand zodat de CV warm wordt, bij warmwatervraag zodat de boiler opwarmt.

Mij is opgevallen dat de motor blijft lopen zonder te stoppen of de ketel in boiler bedrijf of CV bedrijf brandt of omschakelt. De motor loopt ook altijd zo dat hij in gemonteerde positie de 3-weg klep naar de stand CV stuurt. Dit kan ook verklaren waarom de CV bleef doorverwarmen bij boilerbedrijf.

Ik heb de motor electrisch losgekoppeld, want die bleek bloedheet te zijn geworden.

Kan dit een probleem zijn in de elektronica, en zo ja, kan ik daar zelf iets aan doen?
 

MarcoDezicht

  • #7
Hoi Bertus

Als het motertje heet is dan wijst het er toch op dat je drieweg klep kapot is.

Dan moet je toch maar de gehele drieweg klep vervangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu